ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκινά η κούρσα για την διαδοχή Σολτς στο SPD

Ξεκινά η κούρσα για την ηγεσία στο SPD, μετά την εκλογική κατάρρευση του κόμματος στις γερμανικές εκλογές και ενώ αναμένεται η συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Η γερμανική εφημερίδα BILD αποκαλύπτει ότι δύο πρόσωπα θα βρεθούν κατά βάση αντιμέτωπα στο παιχνίδι εξουσίας για την ηγεσία στο ιστορικότερο κόμμα της Γερμανίας, τοΣοσιαλδημοκρατικό. Τα δύο πρόσωπα είναι ο 64χρονος Μπόρις Πιστόριους και 47χρονος Λαρς Κλίνγκμπαϊλ.
Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η διακριτική για την ώρα αναμέτρηση για την ηγεσία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς το πρόσωπο που θα ηγηθεί θα παίξει βασικό ρόλο στην μελλοντική συγκυβέρνηση με τον νικητή των εκλογών, το CDU του Φρίντριχ Μερτς. Ωστόσο υπάρχει και ένας ακόμα λόγος που προκαλεί το ενδιαφέρον η μάχη της ηγεσίας στο SPD. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες και επιδραστικότερες παρατάξεις στον χώρο της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς και η πορεία της το επόμενο διάστημα δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την σοσιαλδημοκρατία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναμένοντας τις πιο σαφείς τοποθετήσεις των ηγετικών στελεχών του κόμματος, ακόμα και του απερχόμενου καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, σε πρώτη φάση είναι φανερό ότι ο άνθρωπος που θα τρέξει τα παζάρια για τον κυβερνητικό συνασπισμό με τους σοσιαλδημοκράτες είναι ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ. Ήδη μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, ο 47χρονος συνεπικεφαλής του Κόμματος μίλησε για την ανάγκη ανανέωσης του SPD, μετά το πολύ κακό εκλογικό αποτέλεσμα.

Σκοπεύει επίσης να γίνει και ο νέος επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στην Μπούντεσταγκ. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο tagesthemen. Το προεδρείο του κόμματος τον είχε προτείνει και θέλει να θέσει υποψηφιότητα την Τετάρτη για εκλογή επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στην συνέντευξή του στο tagesthemen, ο Κλίνγκμπαϊλ εξήγησε ότι οι κακές επιδόσεις του κόμματός του αποτελούν σημείο καμπής και ότι το SPD πρέπει τώρα να ανανεωθεί. Ως εκ τούτου, θα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του διαδόχου του σημερινού επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ρολφ Μούτζενιχ την Τετάρτη, σε συνεννόηση με τον ίδιο. «Η προεδρία του κόμματος και η προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας θα είναι τότε σε »ένα χέρι»», δήλωσε ο 47χρονος.

«Σήμερα, εμείς στην ηγεσία του κόμματος έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι καλό αν οι νεότεροι τραβούν το κάρο μπροστά και οι δυνάμεις συνδυάζονται», δήλωσε ο Μούτζενιχ. «Προτείνουμε ομόφωνα τον Κλίνγκμπαϊλ ως υποψήφιο για το αξίωμα του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στη γερμανική Μπούντεσταγκ», αναφέρει στην επιστολή του.

Από την άλλη ο 64χρονος υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους κράτησε εμφανείς αποστάσεις από τον Σολτς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας- ισχυρές κομματικές πτέρυγες τον ήθελαν ως υποψήφιο καγκελάριο πριν τις εκλογές αν και στο τέλος επικράτησε η εκ νέου η υποψηφιότητα του Σολτς.

Η BILD επισημαίνει ότι το πρόβλημα για τον Πιστόριους είναι ότι δεν διαθέτει δύναμη στον κομματικό μηχανισμό, σε αντίθεση με τον Κλίνγκμπαϊλ. Ωστόσο διαθέτει ένα άλλο πολύ ισχυρό πλεονέκτημα. «Οι Γερμανοί τον συμπαθούν (παραμένει πάντοτε ο πιο δημοφιλής πολιτικός), ο Φρίντριχ Μερτς τον εκτιμά, οι συντηρητικοί σύντροφοι τον θέλουν. Το βράδυ των εκλογών, ο Πιστόριους βρέθηκε γρήγορα μπροστά στην κάμερα, μιλώντας για διαπραγματευτικές γραμμές – καθιστώντας τον εαυτό του de facto σημαντικό διαπραγματευτή», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Ο Πιστόριους έχει χρησιμοποιήσει τη θέση του ως υπουργός Άμυνας για να πιέσει για δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και είναι κατανοητό ότι έχει ευνοήσει ανεπίσημα την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία, μια πολιτική που απορρίφθηκε από τον Σολτς, αλλά υποστηρίχθηκε σθεναρά από τον Μερτς, επισημαίνει το Politico. Επιπλέον, ο Πιστόριους έχει από καιρό κάνει εκστρατεία για μια μόνιμη αύξηση των δαπανών για την εθνική άμυνα, κάτι που ο Μερτς έχει επίσης δεσμευτεί να υλοποιήσει. Ο Πιστόριους έχει επίσης σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς με τους Γάλλους και Βρετανούς ομολόγους του, δεσμοί οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προώθηση της ατζέντας της εξωτερικής πολιτικής του Μερτς.

Ενόψει των διαπραγματεύσεων με το SPD, o Μερτς δήλωσε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αντιμετωπίζει υπαρξιακή κρίση μετά το ιστορικά χαμηλό ποσοστό που κατέγραψε χθες. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι δεν έχει κανένα συμφέρον να καταστρέψει το SPD και επανέλαβε την ανάγκη για γρήγορες διαπραγματεύσεις, με στόχο η νέα κυβέρνηση να είναι έτοιμη για δράση έως το Πάσχα. Τόνισε, παράλληλα, ότι θα συναντηθεί με τον Όλαφ Σολτς προκειμένου να συζητηθεί η ομαλή μετάβαση εξουσίας και να κατοχυρωθεί ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα λάβει καμία μακροπρόθεσμα δεσμευτική απόφαση για τη Γερμανία χωρίς προηγουμένως να συμβουλευτεί τη Χριστιανική Ένωση.

Το SPD εμφανίζεται έτοιμο να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Προειδοποιεί ωστόσο ότι δεν υπάρχει «αυτοματισμός», αλλά την τελική απόφαση θα λάβουν τα μέλη. Ο Μερτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι διαπραγματεύσεις συνασπισμού βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.