Του Δημήτρη Γιαγτζόγλου
Ένα τριήμερο γιορτής και χαράς. Αφορμή να βρεθούμε, να κουβεντιάσουμε, να τραγουδήσουμε, να γλεντήσουμε, να γευτούμε. «Ντόπιοι» και «ξένοι», όλοι αυτοί που ξεκάθαρα ζούμε μαζί, πέρα και μακριά από κάθε μορφή βαρβαρότητας. Και σίγουρα όλοι μαζί τιμούμε αυτό το ανεκτίμητο δώρο της ζωής. 22ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ από την Παρασκευή μέχρι και αύριο Κυριακή στο Πάρκο Γουδή. Σύνθημα ο στίχος του Πάμπλο Νερούδα « Ξαναμοιράζοντας το αστέρι σε όσους κοπιάσουν να ΄ρθουνε». Η θέληση για ένα μεγάλο όχι στον ρατσισμό, σε οποιαδήποτε μορφή του, ένας αγώνας για ίσα δικαιώματα και δικαιοσύνη, που μπορεί να ξαναζωντανέψει την ελπίδα.
Ένα τριήμερο με πολλές συζητήσεις, προβολές, συναυλίες αλλά κι ένα μοναδικό ταξίδι μέσα από τις κουζίνες μεταναστών και προσφύγων. Τρία παράλληλα stages, μοναδικές live εμπειρίες. Η μουσική είναι μία και πολλές. Με αυτή την ιδέα κάθε μέρα ένα live για όλα τα γούστα. Για αύριο Κυριακή το κάλεσμα είναι ξεχωριστό. Θα τραγουδήσουμε σαν παιδιά, με μερικούς από τους αγαπημένους μας παραμυθάδες και θα ταξιδέψουμε με μελωδίες και στίχους από την Κρήτη και την Ήπειρο και ως την άκρη της γης. Και όπως λένε οι διοργανωτές «ακροβατούμε και επιμένουμε. Με τον καιρό να ναι κόντρα έχει τιμή σαν πετάς». Μην χάσετε αύριο το Ικαριώτικο γλέντι, από αυτά τα ωραία γλέντια με τον Νίκο Φάκαρο.
Από τις συζητήσεις αύριο Κυριακή ξεχωρίζω αυτή με θέμα «AIrbnb, πολεοδομική καταστολή και γκετοποίηση». Ένα θέμα μονίμως επίκαιρο εδώ και καιρό.
Το καλύτερό μου για το τέλος. Στο Φεστιβάλ ξαναστρώνεται το πιο ανοιχτό και φιλόξενο τραπέζι της πόλης. Με γεύσεις από δεκάδες γωνιές της γης, φτιαγμένες με τις μνήμες και τις συνταγές εκείνων που κάποτε υποχρεώθηκαν να αφήσουν το φαγητό τους στην μέση για να σωθούν από τον πόλεμο, την φτώχεια, οι κουζίνες προσφύγων και μεταναστών. Γλυκά και αλμυρά πιάτα χωρίς σύνορα σε ένα πολυεθνικό φαγοπότι, πρόσφυγες, μετανάστες και ντόπιοι.
Φαλάφελ με κοσάρι από την Αίγυπτο. Παραδοσιακή πίτα με σάλτσα από μοσχαρίσιο κιμά από την Αιθιοπία, enpanadas από την Βενεζουέλα (χειροποίητες πίτες από καλαμποκάλευρο χωρίς γλουτένη), μοσχάρι με σπανάκι από το Καμερούν, τοπικά σιροπιαστά γλυκά από το Σουδάν, μπακλαβάς με κανταϊφι και χουρμάδες, μπακλαβάς με δαμάσκηνα από την Αίγυπτο. Μερικές από τις πάρα πολλές γεύσεις που θα βρούμε στο Φεστιβάλ.
Όπως μου έλεγε η Κυριακή Κλοκίτη μέλος της οργανωτικής επιτροπής, πρόκειται για το μεγαλύτερο αντιρατσιστικό φεστιβάλ της Ευρώπης που δεν οργανώνεται μάλιστα από κάποιον θεσμικό φορέα. Και η προετοιμασία του δεν είναι κάτι εύκολο και απλό. Κάθε χρόνο τον ετοιμάζουν από τον Φεβρουάριο.
Μια σημείωση μόνο πριν κλείσω για να μην ξεχνάμε. Φέτος το Φεστιβάλ γίνεται μετά τον σοκαριστικό κοινωνικό κανιβαλισμό της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.
22ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθηνών. Πληροφορίες www.antiracistfestival.gr