Είναι κοινή τακτική. Όσο κι αν δεν το παραδέχεστε μάλλον το έχετε κάνει αρκετές φορές και είναι βέβαιο πως τις περισσότερες, η χρήση του αντιβιοτικού ήταν εντελώς άσκοπη. Αυτό συμβαίνει διότι οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πως τα αντιβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην καλυτέρευση της υγείας μας αλλά αγνοούν πως αποτελούν θεραπεία μόνο όταν ο οργανισμός έχει προσβληθεί από κάποιο μικρόβιο ευαίσθητο σε αυτά.
Αντίθετα, στις περιπτώσεις που ο οργανισμός προσβάλλεται από κάποιον ιό τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν. Κι όταν λέμε ίωση εννοούμαι αυτό που συμβαίνει τις περισσότερες φορές σε όλους μας. Πυρετός, μυαλγίες, βήχας, συνάχι κτλ.
Με πολύ απλά λόγια, αυτό συμβαίνει επειδή η επιστήμη δεν έχει βρει ακόμα τον τρόπο να «σκοτώσει» τους ιούς, αλλά ξέρει πως να εξοντώσει τα περισσότερα από τα μικρόβια. Ακόμα κι έτσι όμως κάθε μικρόβιο είναι ευαίσθητο σε διαφορετικό αντιβιοτικό. Έτσι, ακόμα κι αν έχετε προσβληθεί από κάποιο τέτοιο, μόνο ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει το κατάλληλο.
Απίθανοι τρόποι να προβλέψετε τον καιρό και τους σεισμούς (και να πέσετε μέσα!)
Το πρόβλημα όμως είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι σκέφτονται πως μπορούν να πάρουν το αντιβιοτικό κι αν αυτό δεν πιάσει δεν πειράζει. Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι.
Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε δραματική αύξηση των πολυ-ανθεκτικών βακτηρίων. Αυτό συμβαίνει και σε επίπεδο κοινότητας, με παραδείγματα όπως η γονόρροια, και σε νοσοκομεία όπου κάποια “υπερανθεκτικά” μικρόβια έχουν γίνει μη αντιμετωπίσιμα με φάρμακα. Προς το παρόν 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις από τέτοια πολυανθεκτικά βακτήρια. Αν δεν ληφθούν μέτρα, ο αριθμός των θανάτων το 2050 αναμένεται να εκτοξευθεί σε 10.000.000 ετησίως.
Δεν πρόκειται για “το πρόβλημα κάποιου άλλου”, όπως πολλοί πιστεύουν.Είναι πρόβλημα όλων μας. Διότι δεν είναι τα σώματα μας που γίνονται ανθεκτικά στα βακτήρια αλλά τα ίδια τα βακτήρια που θεριεύουν και ξεγελούν τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα.
Η ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά σχετίζεται μόνο με τη δαρβινική Φυσική Επιλογή: Για χιλιάδες χρόνια τα βακτήρια έπρεπε να προστατεύουν τον εαυτό τους από διάφορες χημικές ουσίες που παράγονταν από άλλα βακτήρια και μύκητες και προοριζόταν να τα σκοτώσουν. Από το 1928, όταν ο Alexander Fleming ανακάλυψε την πενικιλίνη, εκμεταλλευόμαστε αυτές τις ουσίες ως αντιβιοτικά.
Αυτός είναι ο καλύτερος και απλούστερος τρόπος να προφυλαχθείτε από ιώσεις και μολύνσεις
Τα βακτήρια που μπορούν να επιβιώσουν παρουσία αυτών των ουσιών, έχουν το πλεονέκτημα της επιβίωσης. Αλλά και κάποια βακτήρια που δεν είναι ανθεκτικά, μπορούν να αποκτήσουν γονίδια ανθεκτικότητας από γειτονικά ανθεκτικά βακτήρια κι έτσι να μην θανατώνονται ούτε αυτά. Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε ένα αντιβιοτικό, αυτό σκοτώνει όλα τα βακτήρια που δεν έχουν μηχανισμό ανθεκτικότητας, αλλά δεν σκοτώνει κανένα ανθεκτικό βακτήριο.
Κι επειδή δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που πιστεύουν πως αυτή η επιστημονική θεώρηση δεν τους αφορά, είναι σκόπιμο να αναφερθούν εδώ κι εκείνες οι άμεσες επιδράσεις που έχουν τα άχρηστα αντιβιοτικά σκευάσματα στην υγεία του λήπτη. Μια από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις που έχει η αλόγιστη κατανάλωση αντιβιοτικών είναι η αρνητική επίδραση στην υγεία του πεπτικού συστήματος και τη χλωρίδα του εντέρου καθώς καταστρέφονται ανεξαιρέτως παθογόνα αλλά και φιλικά βακτήρια του σώματος.
Το ήξερες; Αυτές οι συνήθεις συμβουλές πρώτων βοηθειών είναι απλά εντελώς άχρηστες
Η δράση των αντιβιοτικών είναι είτε η καταστροφή των βακτηρίων ή η παρεμπόδιση της ανάπτυξης και του πολλαπλασιασμού αυτών. Από τη μια είναι καλό για την αναχαίτιση του πολλαπλασιασμού των παθογόνων μικροοργανισμών, από την άλλη όμως καταστροφικό για τη χλωρίδα του εντέρου, την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του μεταβολισμού.
Εάν μειωθεί απότομα ο αριθμός από τα φιλικά βακτήρια ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη και ταχύτατο πολλαπλασιασμό εχθρικών βακτηριδίων και παρασίτων στο σώμα μας.
Η μεγάλη ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών και παρασίτων στη χλωρίδα του εντέρου ονομάζεται εντερική δυσβίωση.
Σίγουρα δεν το γνωρίζετε: Το λάθος που κάνετε και η αρτηριακή σας πίεση φαίνεται υψηλή χωρίς να είναι
Η αύξηση της τοξικότητας του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα και καταστάσεις όπως φουσκώματα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, καντινίαση κ.α.