Συναγερμός έχει σημάνει το τελευταίο διάστημα καθώς οι ψαράδες βρίσκουν όλο και συχνότερα μπλεγμένα στα δίχτυα τους ξενόφερτα ψάρια- εισβολείς. Τα ψάρια ζουν στον Ινδικό Ωκεανό κι έχουν περάσει στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.
Όμως το πρόβλημα δεν περιορίζεται εκεί. Τα ψάρια αυτά είναι επικίνδυνα για διαφορετικούς λόγους, τόσο για το οικοσύστημα όσο και για τον άνθρωπο. Παρόλα αυτά είναι ακόμα πιο επικίνδυνη μια μέδουσα, η οποία έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της σε Ρόδο και Σαντορίνη. Ποια είναι τα προβλήματα που δημιουργούν αυτοί οι εισβολείς στις θάλασσές μας; Πόσο επικίνδυνα είναι και τι πρέπει να κάνουμε αν έρθουμε σε επαφή.
Δέχθηκαν επίθεση από κοπάδι λαγοκέφαλων! (ΦΩΤΟ)
Η διευθύντρια ερευνών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., κυρία Αργυρώ Ζενέτου, μίλησε αποκλειστικά στο usay και έλυσε τις απορίες που όλοι έχουμε.
Σύμφωνα με την κυρία Ζενέτου 100 διαφορετικά είδη ψαριών έχουν περάσει στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Τα περισσότερα εντοπίζονται αρχικά από δύτες και ψαράδες. Στην Ελλάδα πάντως έχουν καταγράφει 40 από αυτά τα είδη.
Κάποια από αυτά μάλιστα, όπως λέει η κυρία Ζενέτου στο usay, είναι εδώδιμα, όπως οι γερμανοί, ένα είδος ψαριού, το οποίο μάλιστα αποτελεί ένα εξαιρετικά ακριβό έδεσμα στην Κύπρο. Οι γερμανοί δεν είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο, είναι όπως εξαιρετικά επικίνδυνοι για το θαλάσσιο οικοσύστημα, το οποίο απογυμνώνουν. Επίσης τα αγκάθια τους θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στο καθάρισμα.
Δηλητηριώδες ψάρι εισβάλει στις ελληνικές θάλασσες!
Σχετικά με τον λαγοκέφαλο, για τον οποίο γίνεται πολύς λόγος τελευταία, η κυρία Ζενέτου συνιστά μεγάλη προσοχή. Το ψάρι περιέχει μια θανατηφόρα τοξίνη για τον άνθρωπο, σε περίπτωση που καταναλωθεί. Το ψάρι είναι μεγάλο και το κρέας του λευκό και ζουμερό, με αποτέλεσμα, ερασιτέχνες ψαράδες, που δεν το αναγνωρίζουν να το καταναλώνουν κι αυτό οδηγεί σε θάνατο, χωρίς να υπάρχει κανένα αντίδοτο.
Το λεοντόψαρο από την άλλη, το οποίο τρώγεται, καθώς δεν είναι παρά ένα είδος σκορπίνας είναι όμως επικίνδυνο αν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή μαζί του. Το ψάρι έχει δηλητηριώδη αγκάθια τα οποία προκαλούν έντονο κνησμό. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί σε κάποιον, δεν πρέπει να βάλει επάνω στο έγκαυμα, το οποίο θα προκληθεί κανένα χημικό, παρά μόνο ζεστό νερό για να αραιωθεί το δηλητήριο, τονίζει η κυρία Ζενέτου.
Το σπάνιο μανιτάρι που… αιμορραγεί!
ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΙΔΟΣ ΤΣΟΥΧΤΡΑΣ
Ένα νέο είδος τσόυχτρας εντοπίστηκε πρόσφατα στη Ρόδο και την Σαντορίνη. Ανήκει στην οικογένεια των Ropilema Nomadica. Οι τσούχτρες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες του Σαρωνικού και του Κορινθιακού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στο θαλάσσιο οικοσύστημα, το οποίο καταστρέφουν με τον πολλαπλασιασμό τους αυτές οι τσούχτρες. Όμως είναι επικίνδυνες και για τον άνθρωπο καθώς το δηλητήριο τους προκαλεί έντονα εγκαύματα στο δέρμα.