GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Αυτό είναι το κόλπο που θα σας σώσει από τα περιττά έξοδα στα ψώνια!

Πόσες φορές δεν έχετε περάσει την πόρτα ενός καταστήματος και είστε έτοιμοι να φωνάξετε «τα θέλω όλα»! Ακόμα κι αν σίγουρα γνωρίζετε ότι δεν χρειάζεστε κανένα από αυτά τα δελεαστικά μικροπράγματα που κλέβουν τη ματιά σας, γνωρίζετε επίσης ότι σίγουρα θα φύγετε με κάποια στις τσάντες σας. Πολύ σύντομα, η τύψεις του αγοραστή χτυπούν. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι.

Στη Δύση επικρατεί η υπερκατανάλωση. Παρόλο που διαθέτουμε άφθονα αγαθά, είναι τόσο δελεαστικό να αγοράζουμε όλα τα νέα τόσο ελκυστικά προϊόντα που εμφανίζονται στις βιτρίνες καταστημάτων ή στα διαφημιστικά banner που σας ακολουθούν στο διαδίκτυο. Εν μέσω καταιγισμού παροτρύνσεων, πολλοί από εμάς καταλήγουμε να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα από ό,τι θα θέλαμε και αυτό πραγματικά κοστίζει.

Σύμφωνα με έρευνα του 2018 οι Αμερικανοί ξοδεύουν κατά μέσο όρο 450 δολάρια κάθε μήνα σε παρορμητικές αγορές. Αν τα βάλετε κάτω, αυτό σημαίνει $5.400 ετησίως ή $324.000 καθ ‘όλη τη διάρκεια μιας ζωής.

Πολλά από αυτά είναι σοκολάτες που ρίχνονται στη μεταφορική ταινία του ταμείου στο σούπερ μάρκετ την τελευταία στιγμή.

Το να αντισταθείς στον πειρασμό είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι αδύνατο. Χάρη στους ερευνητές του πανεπιστημίου του Rice, υπάρχει ένα απλό τρικ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποφύγετε τις αλόγιστες αγορές.

Η μελέτη του Μάη του 2018 δίνει στους καταναλωτές μία καλή συμβουλή: Σκεφτείτε όλα τα πράγματα που έχετε ήδη.

Στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Ράις, η σκέψη για τα υπάρχοντα που οι συμμετέχοντες στη μελέτη έχουν ήδη μείωσε την προθυμία τους να αγοράσουν νέα αντικείμενα κατά περίπου 14% σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Ο επικεφαλής ερευνητής Utpal Dholakia, καθηγητής μάρκετινγκ στο Rice, ονόμασε αυτή την άσκηση διανοητική αγορά του ντουλαπιού. Για να λειτουργήσει, είναι καλύτερο να σκεφτούμε τα πρόσφατα χρησιμοποιούμενα λειτουργικά υπάρχοντα, όπως στεγνωτήρια, επεξεργαστές τροφίμων, ατμοκαθαριστές κλπ.

«Σκεφτείτε τι έχετε ήδη και σας καθησυχάζει» εξηγεί. «Αφού οι άνθρωποι σκέφτονται για λειτουργικά υπάρχοντα, είναι λιγότερο δελεασμένοι, λιγότερο ενδιαφέρονται να τραβήξουν τη… σκανδάλη για να αγοράσουν κάτι καινούργιο».

Στους συμμετέχοντες στη μελέτη έδειξαν μια γκάμα πέντε ειδών: ένα πουλόβερ, ένα ρολόι από ανοξείδωτο χάλυβα, μια καρέκλα, ένα κιβώτιο σοκολάτες και μία καφετιέρα. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εκτιμήσουν την πραγματική τιμή του προϊόντος και να πουν πόσο πρόθυμοι ήταν να πληρώσουν γι ‘αυτό. Όταν οι συμμετέχοντες αναλογίστηκαν τα πρόσφατα χρησιμοποιηθέντα υπάρχοντά τους, ήταν λιγότερο πιθανό να πληρώσουν για το καλάθι των αντικειμένων από εκείνους στην ομάδα ελέγχου.

Πριν ρίξετε στο καρότσι αυτό το μικροπράγμα που πιθανώς δεν χρειάζεστε, σκεφτείτε για δύο μόνο δευτερόλεπτα τα σκουπίδια που γεμίζουν το σπίτι σας.

Η επιθυμία να ξοδέψετε θα εξαφανιστεί αρκετά σύντομα.