Αν έχετε κοιτάξει ποτέ από το χώρο αναμονής του αεροδρομίου τα αεροσκάφη που τροχοδρομούν, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει το σπειροειδές σχέδιο στις μύτες στο εσωτερικό των κινητήρων τους.
Ποιος ο λόγος ενός τέτοιου είδους ιδιοσυγκρασιακού σχεδιασμού;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι ύπαρξης αυτού του σχεδίου, κάποιοι από τους οποίους αμφισβητούμενοι, αλλά υπάρχει ένας που όλοι συμφωνούν: Ειδοποιεί τα πληρώματα εδάφους για το πότε οι μηχανές είναι σε λειτουργία.
Αναλογιστείτε έναν ανεμιστήρα οροφής. Παρόλο που τα πτερύγια του είναι ορατά όταν δεν δουλεύει, μόλις τεθεί σε λειτουργία το μόνο που βλέπετε είναι μια φαινομενικά ακίνητη θολότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τουρμπίνες του κινητήρα. Με τις υψηλές ταχύτητες περιστροφής τους, όλες οι ορατές κινήσεις μετατρέπονται σε μια βαθιά και επικίνδυνη μαύρη τρύπα.
Το σπειροειδές σχήμα στο μεταξύ, μετατρέπεται σε ένα λευκό τρεμόπαιγμα που είναι εύκολο να εντοπιστεί.
Αν και θα μπορούσατε να ρωτήσετε πώς τα πληρώματα δεν θα μπορούσαν να διακρίνουν μεταξύ της σιωπής ενός σταματημένου κινητήρα και του εκκωφαντικού θορύβου ενός σε λειτουργία, υπάρχουν μερικοί λόγοι που συχνά δεν μπορούν.
Όπως σημειώνει ειδικός από την ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM, μπορεί να υπάρχουν αρκετοί κινητήρες που να λειτουργούν ταυτόχρονα κοντά στο πλήρωμα εδάφους, συν ότι μπορεί να φορούν προστατευτικά ακοής. Εάν πέντε κινητήρες δουλεύουν ταυτόχρονα, δεν είναι πάντοτε προφανές μόνο με τον ήχο ποιος δουλεύει και ποιος όχι, η σημασία του οποίου είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου.
Ένα Boeing 787 Dreamliner, για παράδειγμα, έχει μια ζώνη κινδύνου 5 μέτρα γύρω από τον κινητήρα του. Αυτό συμβαίνει επειδή αν πλησιάσετε μην γνωρίζοντας ότι ο κινητήρας είναι ενεργοποιημένος μπορεί να σας «ρουφήξει» στα φονικά πτερύγια.
Κάποιοι λένε ότι η συγκεκριμένη κατασκευή χρησιμοποιείται και για να προστατεύσει τα πουλιά. Επιστημονικά δεν τεκμηριώνεται, αλλά όπως λέει η KLM, αν αντί για μια μαύρη τρύπα, τα πτηνά βλέπουν την περιστρεφόμενη σπείρα ως λευκό δίσκο, που θα μπορούσε να τους προειδοποιήσει να μείνουν μακριά, έστω και τυχαία βοηθά!