Η στοματική υγιεινή έχει προχωρήσει πολύ από τις μέρες των οδοντογλυφίδων που είχαν εμποτιστεί με κρασί και το στοματικό διάλυμα ούρων (ναι καλά διαβάσατε) που κάποτε χρησιμοποιούσαν για την απολύμανση των δοντιών.
Μερικά από τα πρώτα αντικείμενα καθαρισμού δοντιών που έχουν εντοπίσει αρχαιολόγοι είναι οδοντογλυφίδες, οδοντιατρικά εργαλεία και γραπτές περιγραφές περιποίησης δοντιών που χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 2.500 χρόνια. Ο διάσημος Έλληνας γιατρός Ιπποκράτης ήταν ένας από τους πρώτους που πρότεινε να καθαρίσουν τα δόντια με μια σκόνη.
Τα αρχαία κινέζικα και αιγυπτιακά κείμενα συνιστούσαν τον καθαρισμό των δοντιών και την απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής για τη διατήρηση της υγείας. Ορισμένες από τις πρώτες τεχνικές σε αυτούς τους πολιτισμούς περιλάμβαναν μάσημα φλοιού ή ραβδιά με μυτερά άκρα, φτερά, οστά ψαριών και φτερά πορφυρίνης. Παράλληλα χρησιμοποίησαν υλικά όπως το ασήμι, το νεφρίτη και το χρυσό για να επιδιορθώσουν ή να διακοσμήσουν τα δόντια τους.
Οι άνθρωποι στην Αραβική Χερσόνησο, τη βόρεια Αφρική και την Ινδία καθάριζαν τα δόντια μασουλώντας φύλλα από το δέντρο Salvadora persica, επίσης γνωστό και ως το «δέντρο οδοντόβουρτσα» καθώς έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και βοηθά στο να διατηρεί τα ούλα υγιή.
Οι Ευρωπαίοι καθάριζαν τα δόντια τους με πανιά που είχαν αλάτι ή αιθάλη.
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, στις αρχές του 1700 ένας γάλλος γιατρός, ο Pierre Fauchard, που είπε στους ανθρώπους να μην βουρτσίζουν τα δόντια τους θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης οδοντιατρικής! Αντ ‘αυτού, ενθάρρυνε καθαρισμό των δοντιών με οδοντογλυφίδα ή σφουγγάρι εμποτισμένο με νερό ή μπράντι.
Στα τέλη του 1700, ο Άγγλος William Addis ήταν ο πρώτος που πουλούσε οδοντόβουρτσες σε μεγάλη κλίμακα. Είχε την ιδέα όταν έκανε μια οδοντόβουρτσα από οστά και τρίχες ζώου ενώ ήταν στη φυλακή.
Πριν δημιουργηθεί η σύγχρονη οδοντόκρεμα, οι φαρμακοποιοί παρασκεύαζαν σκόνες δοντιών. Οι πρώιμες οδοντικές σκόνες έγιναν από κάτι λειαντικό, όπως πούδρα ή θρυμματισμένα κοχύλια, αναμεμειγμένα με αιθέρια έλαια, όπως ο ευκάλυπτος ή η καμφορά, που καταπολεμούν τα μικρόβια. Οι γεύσεις τους προήλθαν από έλαια κανέλας, γαρίφαλου, τριαντάφυλλου ή μέντας. Πολλοί συμπεριέλαβαν άλλα χημικά όπως η αμμωνία, η χλωροφύλλη και η πενικιλίνη. Αυτά τα συστατικά καταπολεμούν τα βακτήρια που παράγουν οξύ και μπορούν να προκαλέσουν φθορά των δοντιών και δυσάρεστη αναπνοή.
Μέχρι τις αρχές του 1900, τα παιδιά των μεταναστών στις ΗΠΑ διδάσκονταν την στοματική υγιεινή ως τρόπο για να αμερικανοποιήσουν και τις οικογένειές τους, ενώ τα εργοστάσια εξέταζαν και καθάριζαν τα δόντια των εργαζομένων για να μην λείπουν εξαιτίας πονόδοντων.
Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών έγινε πιο κοινό χάρη στον… Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο αμερικανικός στρατός απαιτούσε από τους στρατιώτες να βουρτσίζουν τα δόντια τους ως μέρος των καθημερινών πρακτικών υγιεινής.
Η πρώτη πλαστική οδοντόβουρτσα κατασκευάστηκε το 1938, ακολουθούμενη από την ηλεκτρική τη δεκαετία του 1960.
Σήμερα, υπάρχουν δεκάδες είδη εργαλείων και παρασκευασμάτων που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη στοματική σας υγιεινή.
Οι επιστήμονες λένε ότι είναι σημαντικό να καθαρίζετε το στόμα σας καθημερινά, ανεξάρτητα από το πώς επιλέγετε να το κάνετε, αλλά σίγουρα μείνετε μακριά από το στοματικό διάλυμα ούρων.