Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί φτάνοντας μπροστά σε μια περιστρεφόμενη πόρτα: Ποιος πάει πρώτα; μπαίνουμε μαζί ή ένας κάθε φορά; Πώς κρατάμε τη βαλίτσα για να μην «μαγκώσει»;
Όλα ξεκίνησαν από τον Theophilus van Kannel. Ο θρύλος λέει πως την είχε εφεύρει για να μην χρειάζεται οι άντρες να ανοίγουν τις πόρτες για τις γυναίκες, όπως απαιτούσε η στοιχειώδης ευγένεια. Όποιος και αν ήταν ο στόχος του, σημασία έχει πως η καινοτομία του εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη και σήμερα.
Ο Theophilus van Kannel γεννήθηκε στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών το 1841. Αν και το παρελθόν του είναι μυστηριώδες, φέρεται πως είχε εκνευριστεί όταν προσπαθώντας να μπει ή να βγει από ένα κτίριο έβλεπε συνεχώς άτομα να στέκονται μπροστά στην πόρτα λέγοντας «εσείς πρώτα» «όχι παρακαλώ μετά από εσάς», χωρίς κανείς τους να αποφασίζει!
Όμως η πατέντα του κατοχυρώθηκε ως ευρεσιτεχνία το 1888 όχι για λόγους ευγενείας, αλλά ως ιδανική για την προστασία από καιρικές συνθήκες αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας.
Η πρώτη περιστρεφόμενη πόρτα εγκαταστάθηκε σε ένα εστιατόριο της Times Square που ονομαζόταν Rectors, το 1889. Η εφεύρεση αυτή έλυσε πολλά προβλήματα που οι παραδοσιακές πόρτες δεν μπορούσαν να απαντήσουν. Βοήθησε στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και της πίεσης του αέρα, εξοικονομώντας έτσι μέχρι και 30% του ενεργειακού κόστους.
Δυστυχώς, ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι μακριά από αυτή την απλή έστω και άνευ ιπποσύνης κοινωνία που ο van Kammel ονειρευόταν και οι περιστρεφόμενες πόρτες δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν. Μελέτη του πανεπιστήμιου MIT διαπίστωσε ότι μόνο το 20-30% των ανθρώπων επιλέγουν να χρησιμοποιούν περιστρεφόμενες πόρτες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία επιλέγει τις παραδοσιακές.
Οι περιστρεφόμενες πόρτες εξελίχθηκαν σε έναν εθιμοτυπικό εφιάλτη. Σίγουρα, οι άνδρες δεν πρέπει να κρατούν την πόρτα για τις γυναίκες, αλλά πρέπει να αφήσουν τις γυναίκες να πάνε πρώτα; Το RealSimple έθεσε αυτό το ερώτημα και περίπου οι μισοί είπαν ναι.
Σύμφωνα με τον θυρωρό του Park Hyatt στο Σικάγο, Joe Snyder, το «πρώτα οι κυρίες» είναι λάθος προσέγγιση, επειδή αυτοί που μπαίνουν πρώτοι υπόκεινται και το μεγαλύτερο «σπρωξίδι»! «Ένας κύριος πρέπει πάντα να πηγαίνει πρώτος και να βοηθάει τη γυναίκα μέσα από την περιστρεφόμενη πόρτα» συμβουλεύει…