GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Δεν θα πιστέψετε πώς το κινητό επηρεάζει τη σκέψη σας ακόμη και όταν είναι κλειστό!

Πόσο συχνά «κολλάτε» στο τηλέφωνό σας; Αυτές οι μικρές πύλες στο ψηφιακό σύμπαν είναι εξαιρετικά βολικές, αλλά είναι επίσης αρκετά αποστασιοποιητικές.

Μια μελέτη του 2017 καταδεικνύει πόσο κακό είναι: Το smartphone σας παίρνει ένα γνωστικό πεδίο απλά με το να βρίσκεται στο δωμάτιο μαζί σας. Δεν χρειάζεται καν να ενεργοποιηθεί για να το κάνει.

Τι εννοούμε;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν ζήτησαν από 448 προπτυχιακούς φοιτητές να λάβουν σειρά από εξετάσεις σχεδιασμένες για τη μέτρηση της γνωστικής ικανότητας. Περιλάμβαναν μια άσκηση ολοκλήρωσης μοτίβου και μια δοκιμή που  απαιτούσε μαθηματικά προβλήματα κρατώντας παράλληλα μια τακτικά ενημερωμένη σειρά γραμμάτων.

Οι ερευνητές διαχώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες και ζήτησαν από τον καθέναν να κρατήσει το τηλέφωνο του σε διαφορετική θέση: είτε μπροστά στο γραφείο, είτε στην τσέπη τους είτε στην τσάντα τους ή σε ξεχωριστό δωμάτιο.

Τα αποτελέσματα; Όσοι είχαν τα τηλέφωνά τους σε ένα άλλο δωμάτιο τα πήγαν  πολύ καλύτερα από εκείνους που τα είχαν στα γραφεία τους, και λίγο καλύτερα από τους συμμετέχοντες με τα τηλέφωνά τους στο δωμάτιο, αλλά χωρίς να τα βλέπουν. Όσο πιο μακριά ήταν τα τηλέφωνά τους, με άλλα λόγια, τόσο καλύτερα λειτουργούσε το μυαλό τους.

Ένα δεύτερο πείραμα το πήγε σε άλλο επίπεδο, διαιρώντας τις ίδιες τρεις κατηγορίες σε δύο υποκατηγορίες. Οι συμμετέχοντες κράτησαν τα τηλέφωνά τους στο γραφείο, στις τσέπες τους ή σε άλλο δωμάτιο, αλλά οι μισοί το άφησαν σε λειτουργία, ενώ οι άλλοι μισοί τα απενεργοποίησαν. Παραδόξως, δεν υπήρχε διαφορά στην απόδοση μεταξύ της ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του τηλεφώνου. Ακριβώς η παρουσία του ήταν αρκετή για να αποσπάσει το μυαλό τους.

Σίγουρα, τα smartphones έχουν μεταμορφώσει την κοινωνία μας, καθιστώντας ευκολότερη τη σύνδεση με άλλους, την εξερεύνηση στον κόσμο και την απομνημόνευση κάθε στιγμής  μας. Αλλά αυτή η χρησιμότητα έχει μια σκοτεινή πλευρά, αφού μπορεί να μας κάνει εξαρτημένους από τη βοήθειά τους και με υπερβολική αυτοπεποίθηση στις δικές μας ικανότητες.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους κατά μέσο όρο 85 φορές την ημέρα και μια μελέτη κατέδειξε ότι και μόνο η πρόσβαση σε μια μηχανή αναζήτησης σάς κάνει να πιστεύετε ότι είστε περισσότερο ενημερωμένοι από ό, τι πραγματικά είστε.

Λοιπόν, πώς κόβετε τη συνήθεια και ελευθερώνετε το μυαλό σας για πιο σημαντικά πράγματα; Η εφημερίδα Independent ζήτησε από εμπειρογνώμονες συμβουλές ψηφιακής αποτοξίνωσης!

Ορίστε όρια όταν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας. Κάντε έναν κανόνα ότι δεν κοιτάτε το τηλέφωνό σας όταν είστε στο κρεβάτι ή δεν το φέρνετε στο τραπέζι.

Κλείστε όλους τους ήχους ειδοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τα ελέγξετε όταν θέλετε, όχι όταν έρχεται κάτι το τηλέφωνό σας.

Δοκιμάστε τον εαυτό σας. Δείτε πόσο καιρό μπορείτε να… αντέξετε χωρίς το τηλέφωνό σας. Μπορείτε περισσότερο από μια  ωριαία τηλεοπτική εκπομπή; Όσο χρόνο κάνετε τα ψώνια σας στο σούπερ μάρκετ; Μια ολόκληρη μέρα στη δουλειά; Όσο περισσότερο δοκιμάζετε, τόσο περισσότερο μπορείτε να διαπιστώσετε ότι δεν είστε τόσο χαμένοι χωρίς αυτό, όπως νομίζατε.