Απέπλευσε για την Κυπριακή ΑΟΖ το Barbaros.
Αργά χτες το βράδυ ήταν σε μικρή απόσταση από το οικόπεδο 3. Η Κύπρος παρακολουθεί την νέα πρόκληση ενώ έχει ζητήσει από την ΕΕ να παρέμβει.
- Γράφει ο Κώστας Αττίας
Η κίνηση του Ερντογάν από την μία ζυγίζει τις αντιδράσεις της Κύπρου, του Ισραήλ αλλά και της Αιγύπτου καθώς και της Ελλάδας όπως επίσης και το πως θα απαντήσουν ΕΕ και κυρίως η Γαλλία, οι σύμμαχοι δηλαδή της Κύπρου.
Ανάλογα τα συμπεράσματα θα πορευτεί το επόμενο διάστημα.
Από την άλλη λειτουργεί ως βαλβίδα εκτόνωσης για τους οπαδούς του Ερντογάν που είδαν το Oruc Reis να «προτείνει» τελικά στην Ελλάδα διάλογο αντί για τις προκλήσεις που τους είχε υποσχεθεί ο σουλτάνος.
Το ερευνητικό πλοίο συνοδεύει και ένα πολεμικό δείγμα της πρόθεσης του Ερντογάν να έρθει σε αντιπαράθεση αν βρει την ευκαιρία «δηλώνοντας» όμως την ίδια ώρα πως έγινε από την Τουρκία προσπάθεια να μην φορτιστεί το κλίμα με την αποστολή μεγάλου αριθμού πλοίων.
Νέα προειδοποίηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.