GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΕΕΘΑ: Το 81% θα περάσουν ήπια τον κορονοϊό

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) με ευθύνη και προκειμένου να ενημερωθούν άπαντες στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και να καθησυχαστούν οι οικείοι τους από ανεύθυνες φήμες εξέδωσε αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες τις οποίες έχει αναρτήσει στον ιστοχώρο του.

  • Γράφει ο Κώστας Αττίας

Το ΓΕΕΘΑ τονίζει πως οι κορωνoϊοί (coronaviruses) αποτελούν γνωστά παθογόνα για τον άνθρωπο. «Από τον Δεκέμβριο του 2019 ένα νέο στέλεχος κορωναϊού απομονώθηκε ως αίτιο λοίμωξης αναπνευστικού αρχικά στην Κίνα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε ολόκληρο, σχεδόν, τον κόσμο. Το στέλεχος αυτό παρουσιάζει αρκετές φυλογενετικές ομοιότητες με τα παλαιοτέρα στελέχη κορωναϊών SARS και MERS» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζεται τα επιδημιολογικά δεδομένα καταδεικνύουν τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο ως βασικό τρόπο μετάδοσης κυρίως μέσω σταγονιδίων (όπως η γρίπη) από τους πάσχοντες από τη νόσο. Παρόλα αυτά, έχει περιγραφεί και μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς του ιού. Ο ιός ανευρίσκεται, επίσης, στο αίμα και στα κόπρανα των ασθενών, αλλά η κοπρανο-στοματική μετάδοση δεν φαίνεται να είναι σημαντικός παράγοντας διασποράς της νόσου. Η περίοδος επώασης υπολογίζεται έως και στις 14 ημέρες, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος παρουσιάζεται σε 4 έως 5 ημέρες.

Ανάλογα την βαρύτητα έχουμε: (1) Ήπια νόσος: Οι περισσότερες περιπτώσεις (81%) παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία ως επί κοινού κρυολογήματος. (2) Σοβαρή νόσος: Δύσπνοια, υποξυγοναιμία και απεικονιστικά ευρήματα πνευμονίας έχουν αναφερθεί στο 14% των περιπτώσεων. (3) Πολύ σοβαρή νόσος: Αναπνευστική ανεπάρκεια, καταπληξία, πολύ-οργανική ανεπάρκεια αναφέρονται στο 5%. Γενικά, τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο. Η συνολική θνητότητα υπολογίζεται, με μέχρι τώρα δεδομένα, στο 2,3%.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ