Μήπως όταν ανοίγοντας το πλυντήριο με τα φρεσκοπλυμένα πιάτα βλέπετε πως κάποιο έχει ακόμη λεκέδες κατηγορείτε αυτόν που δεν το ξέπλυνε λίγο πριν το βάλει μέσα;
Ε, λοιπόν να ξέρετε πως φταίει αυτός που ξέπλυνε τα υπόλοιπα!
Όταν ξεπλύνετε τα πιάτα σας πριν τα βάλετε στο πλυντήριο , ξεγελάτε τη συσκευή που «βλέπει» ότι δεν υπάρχει κάτι που χρειάζεται καθαρισμό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων έχουν έναν αισθητήρα που μετρά την ποσότητα των υπολειμμάτων τροφής οι οποίες επιπλέουν στην αρχή του κύκλου πλυσίματος και προσαρμόζει το πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες.
Εάν τα περισσότερα πιάτα και κουτάλια στον κύκλο έχουν ξεπλυθεί, το κολλημένο τυρί , για παράδειγμα, σε ένα ταψί, δεν θα ενεργοποιήσει τον αισθητήρα και θα οδηγήσει σε έναν συντομότερο ελαφρύτερο κύκλο πλύσης, ανεξάρτητα από τη ρύθμιση που επιλέγετε.
Αυτό δεν είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό των τελευταίων και ακριβότερων μοντέλων. Τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων της τελευταίας πενταετίας έχουν αυτή την ικανότητα. Πολλοί κατασκευαστές απορρυπαντικών πλυντηρίων πιάτων απευθύνουν έξαλλου την ίδια προειδοποίηση: Τα ένζυμα που περιέχουν έχουν σχεδιαστεί για να προσκολληθούν στα σωματίδια τροφίμων χωρίς τα οποία δεν δρουν!
Παράλληλα υπάρχει άλλο ένα πλεονέκτημα για την αποφυγή της πρόπλυσης: Εξοικονομείτε χρόνο και νερό. Ο μέσος ρυθμός ροής μιας βρύσης κουζίνας είναι 8,3 λίτρα ανά λεπτό, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και ένα πεντάλεπτο ξέπλυμα μετά το δείπνο σημαίνει σπάταλη 39 λίτρων νερού.
Πριν βάλετε το πιάτο σας κατευθείαν από το τραπέζι στο πλυντήριο πιάτων, ωστόσο, προσέξτε μια προειδοποίηση: μικρά υπολείμματα τροφίμων είναι εντάξει, αλλά όχι και τα μεγάλα. Αναποδογυρίστε το πάτο πάνω από τον κάδο απορριμμάτων ενώ φροντίζετε να καθαρίζετε τακτικά το φίλτρο του πλυντηρίου για να μην φράξει η απορροή.
Με αφορμή αυτή την… ανατροπή παραθέτουμε κάποια από τα πλέον συνήθη ερωτήματα που έχουν όσοι χρησιμοποιούν πλυντήρια πιάτων!
- Πρέπει να τοποθετούνται τα μαχαιροπήρουνα με τη λαβή πάνω ή κάτω;
Όπως λένε οι κατασκευαστές δεν έχει σημασία για την καθαριότητα, αλλά μόνο για την ασφάλεια. Κανείς δεν θέλει να τρυπηθεί με ένα πιρούνι θέλοντας να βάλει ένα κουτάλι στο καλαθάκι.
- Πρέπει να βάζω κουτάλια με κουτάλια και πιρούνια με πιρούνια;
Καλυτέρα όχι. Μπορεί να εξοικονομεί χρόνο στο άδειασμα αλλά ενδεχομένως να μην καθαρίσουν τέλεια καθώς πολλές φορές κολλά το ένα με το άλλο εμποδίζοντας να περάσει ανάμεσα τους το νερό.
Το βίντεο που αποδεικνύει πως μέχρι σήμερα καθαρίζαμε το σκόρδο εντελώς λάθος!
- Μήπως έχει σημασία το πού μπαίνουν τα ποτήρια;
Έχει πραγματικά ! Πίδακες καυτού νερού εκτοξεύονται από περιστρεφόμενους βραχίονες στη βάση του πλυντηρίου πιάτων και καλό θα είναι τα ευαίσθητα γυάλινα και πλαστικά σκεύη να είναι μακριά. Για αυτό το λόγο πρέπει να μπαίνουν στο πάνω ράφι.
- Τα ποτήρια πρέπει να μπαίνουν ανάμεσα στα «δόντια» ή πάνω τους;
Όσο και αν δεν το συνηθίζουμε πρέπει να μπαίνουν ανάμεσα, καθώς αυτά τα «δόντια» έχουν σκοπό να κρατήσουν τα ποτήρια σταθερά, σφηνωμένα ανάμεσα σε δυο ακίδες.
- Πρέπει να βάζω σε συγκεκριμένη θέση τα πιάτα και τα μπολ μου;
Τα πιάτα χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο, οπότε μια έξυπνη λύση είναι να βάζουμε ένα μικρό πιάτο ανάμεσα σε δυο μεγάλα. Τα μικρότερα μπολ πρέπει να μπαίνουν στο πάνω ράφι ανάποδα και με ελαφρά κλίση.
- Σε ποια κατεύθυνση πρέπει να είναι στραμμένα τα πιάτα;
Οι κατασκευαστές συνιστούσαν παλιότερα όλα τα πιάτα να είναι στραμμένα προς το κέντρο του πλυντηρίου πιάτων, αλλά αυτό δεν ισχύει για τις σύγχρονες συσκευές.
- Μπορούμε να βάλουμε κατσαρόλες και τηγάνια στο πλυντήριο πιάτων;
Ναι, αρκεί να μπαίνουν στο κάτω ράφι και να έχουν άφθονο χώρο. Υπάρχουν ωστόσο και εξαιρέσεις, όπως τα αντικολλητικά, που θα πρέπει να πλένονται με το χέρι.