Έχετε ποτέ παρατηρήσει ότι οι ουρές στις γυναικείες τουαλέτες είναι σχεδόν πάντα μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες στις ανδρικές;
Το ξέρετε ότι υπολογίστηκε πως οι γυναίκες μπορούν να περιμένουν έως και 34 φορές περισσότερο για να χρησιμοποιήσουν μια δημόσια τουαλέτα από ό, τι οι άνδρες;
Αντίθετα με τις σεξιστικές ιδέες για το τι κάνουν οι γυναίκες στην τουαλέτα, η ουρά δεν σχηματίζεται επειδή κουβεντιάζουν μεταξύ τους ή φρεσκάρουν το μακιγιάζ τους.
Υπάρχουν λόγοι και μάλιστα βιολογικοί. Γυναίκες με εμμηνόρροια σίγουρα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο στην τουαλέτα. Οι γυναίκες πρέπει επίσης να αφαιρέσουν περισσότερα ρούχα για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα και δεν έχουν την επιλογή των επιτοίχιων ουρητηρίων των ανδρών, οπότε πρέπει πάντα να περιμένουν να αδειάσει κάποια τουαλέτα.
Ως αποτέλεσμα, οι άνδρες περνούν κατά μέσο όρο ένα λεπτό στην τουαλέτα, ενώ οι γυναίκες περνούν κατά μέσο όρο 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Γκεντ.
Το… πρόβλημα των γυναικείων τουαλετών έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα, αφού τα κτήρια που προορίζονταν για επαγγελματικούς χώρους έδιναν φυσικά προτεραιότητα σε ανδρικές τουαλέτες, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ήταν άνδρες.
Στα σύγχρονα κτίρια, οι τουαλέτες των ανδρών και των γυναικών έχουν το ίδιο μέγεθος. Το 2005, η πόλη της Νέας Υόρκης πέρασε νομοσχέδιο που απαιτούσε στους νεόδμητους δημόσιους χώρους να έχουν αναλογία 2 προς 1 στις τουαλέτες γυναικών και αντρών.
Ο Τζόελ Σάντερς, ένας αρχιτέκτονας που διδάσκει στο Γέιλ, λέει ότι οι ουδέτερες από άποψη φύλου εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να λύσουν πολλά προβλήματα, αναφερόμενος τουλάχιστον σε… unisex νιπτήρες που θα μείωναν πολύ το χρόνο αναμονής.
Σε κάποια δημόσια κτίρια στις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη δοκιμάζεται. Σε πανεπιστημιουπόλεις όπου αυτό έχει εφαρμοστεί φαίνεται να πηγαίνει αρκετά καλά και πολλές κοπέλες δεν αναγκάζονται βλέποντας ουρά να καταφεύγουν σε ανδρικές τουαλέτες.