GOOGLE NEWS, ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι γιατροί έχουν πολύωρες βάρδιες; Υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος

Κατά μέσο όρο, οι γιατροί εργάζονται σχεδόν 60 ώρες την εβδομάδα. Οι νεότεροι μάλιστα, συχνά εργάζονται έως και 80 ώρες και υπομένουν εξαντλητικές 24ωρες βάρδιες. Εκ πρώτη όψεως αυτό μπορεί να μοιάζει με καταστροφή για κάποιον που θα πέσει στα χέρια ενός τόσο κουρασμένου γιατρού. Άλλωστε η παροχή ιατρικών υπηρεσίων είναι εξαιρετικά απαιτητική και αγχωτική, συνεπώς εύλογα ο καθένας σκέφτεται πως διατρέχει κίνδυνο στα χέρια ενός αύπνου γιατρού. Αλλά υπάρχει ένας πειστικός λόγος για τον οποίο οι γιατροί προτιμούν να συνεχίσουν να εργάζονται αντί να παραδίδουν τους ασθενείς τους σε έναν άλλο γιατρό: Η μεγάλη βάρδια σώζει ζωές!

Πώς φαντάζονταν τον κόσμο πριν από 100 χρόνια! Δείτε πού έπεσαν μέσα και σε ποιες περιπτώσεις τους απογοητεύσαμε!

Αποδεικνύεται ότι η μείωση των εργατικών ωρών των γιατρών δεν μειώνουν κατ ‘ανάγκη την εμφάνιση σοβαρών ιατρικών σφαλμάτων. Το 1984, μια γυναίκα ηλικίας 18 ετών που ονομάστηκε Libby Zion πέθανε μετά την είσοδό της στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό. Ο πατέρας της, η Sidney Zion, έμαθε ότι ο γιατρός της ήταν στο καθήκον για περίπου 24 ώρες κι έτσι αποφάσισε να μηνύσει το νοσοκομείο.

Η δημοσιότητα που έλαβε το περιστατικό οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις που μείωσαν τον αριθμό των ωρών που εργάζονταν οι γιατροί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παραδόξως, οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν μείωσαν σημαντικά τα ιατρικά σφάλματα.

Ένας από τους κυριότερους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ο κίνδυνος η αλλαγή του θεράποντος γιατρού του ασθενούς. Κατά την μεταβίβαση κάποιου ασθενούς απαιτούνται συγκεκριμένα πράγματα ώστε αυτή να μην αποβεί μοιραία. Ο ένας γιατρός πρέπει να μεταφέρει στον άλλον σημαντικές λεπτομέριες για την υγεία του ασθενούς. Σκεφτείτε όμως ότι σε μια αλλαγή βάρδιας αυτό πρέπει να γίνει για πολλούς ασθενείς και όχι μόνο για έναν.

O κολοσσός της Nike έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα

Οι έρευνες καταλήγουν πως το 80% των ιατρικών λαθών προέρχεται από κακή επικοινωνία των δυο γιατρών κατά την μεταβίβαση του ασθενούς. Οι γιατροί που παρακολουθούν έναν ασθενή, ακόμα και υπό στέρηση ύπνου είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν κάποιο λάθος από κάποιον που προέρχεται από ξεκούραση αλλά δεν γνωρίζει τις αλλεργίες του ασθενή ή τα φάρμακα που λαμβάνει και το ιατρικό ιστορικό του.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2018 CNBC , τα ιατρικά λάθη είναι η τρίτη σημαντικότερη αιτία που οδηγεί σε θάνατο των ασθενών, μετά τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Αυτά έχουν σαν κυρίαρχες αιτίες τον ανθρώπινο παράγοντα, την ανεπαρκή εκπαίδευση, την απειρία, τις μη διεγνωσμένες επιπλοκές, τα τεχνολογικά προβλήματα. Αιτία είναι βεβαίως και η στέρηση ύπνου των γιατρών αλλά αυτή είναι μιρκότερης σημασίας από την πρώτη και σημαντικότερη αιτία που οδηγεί ιατρικά λάθη: Την κακή επικοινωνία των γιατρών κατά την μεταβίβαση των ασθενών.