Υπάρχει μια ελληνική λέξη –αρχαία ελληνική- για να ακριβολογούμε η οποία θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως είναι η μεγαλύτερη λέξη που έχει καταγραφεί πότε σε λογοτεχνικό κείμενο.
Η λέξη αποτελείται από 172 γράμματα και 78 συλλαβές. Είναι αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη λέξη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Μάλιστα το 1990 η λέξη μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη λέξη του κόσμου.
Εμφανίζεται στις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, στους στίχους 1169-1174 και είναι η εξής:
λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιοκαραβομελιτοκατακεχυμενκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοκεφαλλιοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγαοπτερύγων
Πολύ προσωπικές λεπτομέρειες που μπορείς να μάθεις για κάποιον με την πρώτη ματιά
Η λέξη είναι μια συνταγή. Περιλαμβάνει διάφορα βρώσιμα όπως ψάρια, τουρσιά, πιπέρια, θαλασσινά, έναν λαγό, ένα κουνέλι και θα μπορούσε να αποδοθεί στα νέα ελληνικά ως:
«Ένα πιάτο με φέτες ψαριών, καρχαρία και κομμάτια από κεφάλι σκυλόψαρου, που δημιουργούν μια μίξη με έντονη, πικάντικη γεύση. Κάβουρα με μέλι, τσίχλα και κοτσύφι από πάνω, αγριοπερίστερο, ένα κανονικό περιστέρι, λίγο ψητό κοτόπουλο, ένα λαγό κρασάτο και τραγανές φτερούγες για βουτήγματα» ή κάπως έτσι.
Στην μετάφραση του Θρασύβουλου Σταύρου εμφανίζεται ως
παστοπεταλιδο- γαλεοσάλαχο
τουρσοπιπεράτο- μυαλοκόμματα
μελοπερεχύτο- μυτζηθρότυρο
τρυγονοκοτσύφο- τσιχλοπίτσουνα
ψητοσουσουράδο-κοτοκέφαλα
αγριοπεριστέρο- λαγοκούνελα
στραγαλοπετμέτζο- φτερουγόδιπλες
Απλά αντικείμενα που έχετε όλοι στην αποθήκη και μπορούν να σας κάνουν πλούσιους
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με την σχετική μελέτη του Νίκου Σαραντάκου, στο βιβλίο του «Η Γλώσσα έχει κέφια», η λέξη του Αριστοφάνη έχει χάσει τα πρωτεία της. Τη θέση της έχει πάρει μια λέξη από ένα σανσκριτικό έργο του 16ου αιώνα, η οποία αν αποδοθεί σε λατινικό αλφάβητο αποτελείται από 428 χαρακτήρες, παρόλο που στο πρωτότυπο αποτελείται από 195.
Δείτε την επίμαχη λέξη