Η ανάγνωση βιβλίων, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, το να παίζεις πιάνο βοηθούν στο να διατηρήσετε υγιή τον εγκέφαλό σας. Αλλά αυτό το ξέρετε ήδη. Εκείνο που δεν ξέρετε είναι πως γυμνάζοντας ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός σας είναι σαν να παίρνετε ένα χάπι που κρατάει τον εγκέφαλο σε εγρήγορση.
Γνωρίζουμε όλοι φυσικά πως μια συχνή φυσική δραστηριότητα συμβάλει στην υγεία της εγκεφαλικής λειτουργίας. Βάσει αυτής της γνώσης διενεργήθηκε μια μελέτη σχετικά με το ποια σημεία είναι εκείνα που όταν γυμνάζονται δίνουν ένα ισχυρό μπουστάρισμα στο νευρικό σύστημα.
Τι κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι σε μια δεκαετία ο καρκίνος θα είναι διαχειρίσιμη ασθένεια!
Γνωρίζουμε πως ο περιορισμός της δραστηριότητας των ποδιών μπορεί να μειώσει την οστική και τη μυϊκή μάζα του σώματος. Κάτι που έχει παρατηρηθεί σε άτομα με παραπληγία και αλλά και σε αστροναύτες σε μικροβαρύτητα. Κι έτσι η έρευνα εστίασε στον αν ο περιορισμός της κινητικότητας των ποδιών θα είχε κάποια επίδραση στον εγκέφαλο.
Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες ακινητοποίησαν τα οπίσθια πόδια των ποντικών για 28 ημέρες . Μια άλλη ομάδα ποντικιών ήταν ελεύθερα να περπατούν στα τέσσερα πόδια τους. Στο τέλος της περιόδου μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν τους εγκεφάλους των ποντικιών, συγκεκριμένα την περιοχή του εγκεφάλου που λειτουργεί ως κόμβος για την δραστηριότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα αποτελέσματα έστειλαν ένα σαφές μήνυμα: Μην παραλείψετε την ημέρα των ποδιών στο γυμναστήριο.
Πως να ενισχύσετε την μνήμη σας
Ο περιορισμός της κίνησης των ποδιών στα ποντίκια παρουσίασε μείωση κατά 70% του αριθμού των νευρικών βλαστοκυττάρων στους εγκεφάλους τους σε σύγκριση με την ελεύθερα κινούμενη ομάδα. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό. Χωρίς νευρικά βλαστοκύτταρα, η ανάπτυξη νέων κυττάρων παύει και η υγεία του εγκεφάλου μειώνεται καθώς τα νεκρά εγκεφαλικά κύτταρα δεν αντικαθίστανται. «Δεν είναι τυχαίο ότι πρέπει να είμαστε δραστήριοι: να περπατάμε, να τρέχουμε, να σκύβουμε, να καθόμαστε και να χρησιμοποιούμε τους μύες των ποδιών μας για να ανασηκώνουμε τα πράγματα», λέει η συγγραφέας της μελέτης Raffaella Adami του πανεπιστημίου Università degli Studi di Milano της Ιταλίας .