GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Η επιστήμη μίλησε! Τι χρώμα είχαν οι δεινόσαυροι;

Ανάμεσα στα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα για τους δεινόσαυρους είναι έκτος από το πώς εξαφανίστηκαν και πιο απλά όπως τι χρώμα είχαν και πως ακουγόταν η φωνή τους.

Η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορείτε να πείτε τι χρώμα είχαν οι δεινόσαυροι, σωστά; Εξάλλου ακόμη και αν μπορούσαμε να διακρίνουμε χρώμα  σε απολιθωμένα οστά θα αφορούσε μόνο τα οστά και όχι το δέρμα.  Βέβαια, υπάρχουν και αποτυπώματα δέρματος που μας δείχνουν αν για παράδειγμα είχε λωρίδες  όπως ο Τρικεράτωψ, ή φτερά, όπως ο Βελοσιράπτορας, αλλά αυτά είναι απλώς ίχνη στη λάσπη και δεν αρκούν για να μας δώσουν πλήρη στοιχεία.

Ωστόσο το 2010, μια προσεκτική εξέταση των φτερών του Σινοσαυρόπτερου, ο πρώτος φτερωτός δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε το 1996, είχε ως αποτέλεσμα μια εκπληκτική αποκάλυψη. Όταν εξετάστηκαν με υπερσύχρονο μικροσκόπιο, τα φτερά βρέθηκαν να έχουν μελανοσώματα, τα μικροσκοπικά, δηλαδή, κυτταρικά οργανίδια που παράγουν μελανίνη και επομένως χρωστική ουσία.

Σε όσους βιαστούν να πουν σιγά την ανακάλυψη, αφού κανείς εξάλλου  δεν θεωρούσε πως οι δεινόσαυροι ήταν άχρωμοι , οι ειδικοί σημειώνουν πως η προσεκτική εξέταση των φτερών του Σινοσαυρόπτερου έκανε τη διαδικασία παραγωγής χρωμάτων πολύ λιγότερο μυστηριώδη.

Θα βρείτε μελανοσώματα σε σχεδόν κάθε ζώο που υπάρχει στον πλανήτη, αλλά το 2008 μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Γέιλ άρχισε να τα αναζητά και σε απολιθωμένα πουλιά. Το έκαναν με προσοχή για να τα συγκρίνουν με τα σύγχρονα πουλιά και για να δείξουν τη σχέση μεταξύ της φυσικής μορφής των μελανοσωμάτων και της χρωστικής που θα παράγουν. Ένα δείγμα ηλικίας 40 εκατομμυρίων ετών, για παράδειγμα, βρέθηκε να έχει ιριδίζουσες ιδιότητες, καθώς τα μελανοσωματίδια με διαφορετικό σχήμα βρέθηκαν διατεταγμένα σε ένα κλιμακωτό μοτίβο που θα φαινόταν διαφορετικό ανάλογα με τη γωνία από την οποία τα βλέπουν.

Τι χρώμα ήταν οι δεινόσαυροι; Προς το παρόν, δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση για κάθε δεινόσαυρο, αλλά όταν πρόκειται για τον Σινοσαυρόπτερο, η εικόνα είναι σχεδόν πλήρης. Αυτά τα μικρά θηρία, μήκους περίπου ενός μέτρου, που μοιάζουν με ρακούν, είχαν ένα μαύρο περίγραμμα γύρω από τα μάτια τους, σκούρο, κοκκινωπό χρώμα στις πλάτες τους, μια γκρίζα  κοιλιά και μακριές ραβδώσεις.

Είναι λοιπόν  γεγονός ότι ακόμη και ένας δεινόσαυρος έχει πολλές ομοιότητες με ζώα που εμφανίστηκαν στον πλανήτη χιλιάδες χρόνια μετά από αυτόν.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα φανταστείτε  δεινοσαύρους, μην τους απεικονίσετε με αποχρώσεις που παραπέμπουν σε κινηματογραφικές ταινίες αλλά πιο γήινες όπως οι ρίφες μια λεοπάρδαλης ή μιας ζέβρας…