Με ανάμικτα συναισθήματα υποδέχτηκαν στη Ν.Δ την συμφωνία του Γιούρογκρουπ καθώς όπως τονίζουν, τον Αύγουστο θα έχουμε το τέλος της δανειακής σύμβασης, αλλά όχι και το τέλος των Μνημονίων αφού τελειώνει το 3ο και αρχίζει επισήμως το 4ο.
- ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΛΕΙΤΟΥ
Στο οικονομικό επιτελείο της Πειραιώς εκτιμούν ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης θα έχουν ως στόχο να αποκρύψουν το γεγονός ότι μπορεί η δεκαετής παράταση να «σπρώχνει το τενεκεδάκι προς τα πίσω» όμως λόγω της πολιτικής τους, η χώρα έχει καθυστερήσει τρία χρόνια, έχοντας φορτωθεί μνημόνια και επιτήρηση μέχρι το 2060, ενώ ουσιαστικά θα μπορούσε να βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα λόγω της προηγούμενης ρύθμισης του χρέους του 2012. Η Ελλάδα θα ‘είχε βγει στις αγορές και δεν θα είχε υποθηκεύσει το σύνολο της περιουσίας του κράτους για 99 χρόνια, υπενθυμίζουν.
Η κυβέρνηση, λένε, δεσμεύει τη χώρα για την τήρηση όλων όσων ήδη επέβαλε, για την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2022, για αυστηρή εποπτεία -που δεν υπήρξε σε καμία άλλη περίπτωση χώρας που βγήκε από το μνημόνιο- αλλά και για την εφαρμογή επιπλέον μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ το 2019 και το 2020.
Πρόκειται για μέτρα που φτάνουν τα 5,1 δις ευρώ και αφορούν σε μια ακόμη μείωση των συντάξεων, μια ακόμη μείωση του αφορολόγητου, κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά και πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ. Επιβεβαιώνεται ότι οι μειώσεις συντάξεων έρχονται το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου το 2020.
Επίσης, αυτό που σημειώνουν, είναι ότι η εφαρμογή των περίφημων «αντίμετρων» απλά πάει περίπατο.
Με τις αποφάσεις που ήδη ψήφισε η Κυβέρνηση όλοι οι πολίτες θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 660 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο και οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ. Οι χαμηλόμισθοι θα χάσουν ένα μηνιάτικο και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δύο έως και τρεις συντάξεις.
Όσον αφορά «στο επαχθές και επονείδιστο χρέος», αυτό δεν διεγράφη. Ούτε περικοπή χρέους έγινε. Ούτε αντικατάσταση των ελληνικών ομολόγων με νέα που θα συνεπάγονταν σημαντική απομείωσή του. Κανένα από τα αφηγήματα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Εφαρμόζεται με καθυστερήσεις, μερικώς και σε στάδια, η απόφαση που είχε κερδίσει η χώρα μας από το 2012.
Αυτό από μόνο του επιβεβαιώνει ότι η χώρα έχασε άνευ λόγου τρία ολόκληρα χρόνια με ανυπολόγιστη ζημιά για την οικονομία.
Από το 2016, η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι η λύση επιβάλλεται να περιλαμβάνει σημαντική επιμήκυνση της περιόδου χάριτος, σημαντική επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, χαμηλότερα επιτόκια και μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει επισημάνει τόσο προς την Κυβέρνηση, όσο και προς τους εταίρους ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας και για το σκοπό αυτό ζήτησε να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση των 27,4 δις που παραμένουν αδιάθετα από το τρίτο δανειακό πρόγραμμα των 86 δις ευρώ. Ούτε αυτό επετεύχθη όμως. Εφάρμοσε μέτρα λιτότητας παραπάνω από ό,τι ζητούνταν και άντλησε δάνεια λιγότερα από όσα είχαν δεσμευτεί οι εταίροι μας.