Πόσες φορές δεν έχουμε εντυπωσιαστεί από οπτικά μοτίβα που μοιάζουν να «κλέβουν» το μυαλό μας, καθώς μας κάνουν να βλέπουμε σχήματα ή εικόνες που δεν υπάρχουν!
Όπως για παράδειγμα η οφθαλμαπάτη όπου οι γραμμές που είδαμε είναι στην πραγματικότητα μια ευθεία ή ότι οι τελείες δεν εξαφανίστηκαν ποτέ.
Αλλά μια νεοεμφανιζόμενη ψευδαίσθηση ξεπερνά τα όρια των ματιών καθώς κάνει πραγματικά τον εγκέφαλό σας να συνθέτει γεγονότα για τα πράγματα που έχει ήδη δει. Αυτή είναι η «Ψευδαίσθηση του Κουνελιού».
Δυναμώστε τον ήχο και δοκιμάστε
Η ψευδαίσθηση βασίζεται σε μελέτη του 2018 για τη σχέση ανάμεσα σε αυτό που βλέπετε και σε αυτό που ακούτε.
Δείτε πως λειτουργεί.
Στο βίντεο είδατε να αναβοσβήνει ένα φως σε ένα συγκεκριμένο σημείο της οθόνης, συνοδευόμενο από ένα μπιπ. 58 χιλιοστά του δευτερολέπτου αργότερα, ένα δεύτερο ηχητικό σήμα ακούγεται, αλλά χωρίς συνοδευτικό φλας. Μετά από άλλα 58 χιλιοστά του δευτερολέπτου, η οθόνη εκπέμπει ένα τρίτο ήχο και ένα δεύτερο φως, λίγο πιο δεξιά από το αρχικό φλας.
Το αποτέλεσμα; Ο ανθρώπινος εγκέφαλος σχεδόν πάντα αλλάζει την πραγματική οπτική εμπειρία για να ταιριάζει με αυτό που άκουσαν. Με άλλα λόγια, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είδαν τρεις αναλαμπές και όχι δύο, όσες ήταν. Οι εγκέφαλοί τους κατέγραψαν πως το φλας συνοδευόταν από ένα μπιπ, ακόμα και αν δεν υπήρχε λάμψη στην πραγματικότητα.
Αυτή η ψευδαίσθηση λειτουργεί μέσω της έννοιας της «μετα-βλεψης» . Ο εγκέφαλός σας είναι πολύ καλός στο να μαντέψετε τι θα συμβεί στη συνέχεια με βάση αυτό που μόλις συνέβη, αλλά τώρα κάνει το αντίθετο. Σε αυτή την περίπτωση, ο εγκέφαλός σας μαντεύει τι έχει ήδη συμβεί με βάση τις ενδείξεις περιβάλλοντος, ακόμα κι αν ήταν κυριολεκτικά εκεί για να το δει.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο εγκέφαλός σας υποθέτει ότι πρέπει να έχασε το δεύτερο φλας. Τα ηχητικά σήματα / αναλαμπές έρχονται με τόσο γρήγορη διαδοχή ώστε ο εγκέφαλός σας δεν έχει χρόνο να τα επεξεργαστεί, αλλά πιστεύει ότι το έκανε, για να μας κάνει να αναρωτηθούμε πόσο πραγματικά μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στα μάτια μας.