Παναγιωτόπουλος και Ακάρ συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Δεν φαίνεται όμως να συμφώνησαν στο τι θα αφορά αυτή η επικοινωνία η οποία προφανώς δεν μπορεί καθημερινά να εξαντλείται στον διάλογο «παραβιάζετε τον εθνικό μας εναέριο χώρο – όχι δεν τον παραβιάζουμε»
- Γράφει ο Κώστας Αττίας
55 (!) οπλισμένοι σχηματισμοί μπήκαν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας μέσα στον Ιανουάριο. 597 (!) ήταν οι παραβιάσεις που πραγματοποιήθηκαν. 62 οι πτήσεις πάνω από Ελληνικό έδαφος.
597 φορές ήχησαν οι συναγερμοί και οι Έλληνες Ιπτάμενοι έσπευσαν να αναγνωρίσουν τα ίχνη που έβλεπε η αεράμυνα και που όλοι ξέρουν πως είναι τουρκικά αεροσκάφη.
Σε 69 περιστατικά οι Τούρκοι μετά την αναγνώριση κατά την αναχαίτιση τους επιδίωξαν να εμπλακούν.
Κλιμάκωση
Τον Φεβρουάριο και ενώ οι Τούρκοι έχουν επαφές με τους Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της Ελλάδας αλλά και τις συνομιλίες στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αντί να δείξουν κάποια καλή διάθεση κλιμακώνουν.
Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα αμφισβητούν την εθνική μας κυριαρχία με πτήσεις, πριν λίγο, σε Οινούσσες και Παναγιά.
Την Δευτέρα «έγραψαν» δύο υπερπτήσεις, την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 5.
Οι παραβιάσεις ήταν 21, 43 και 68 (!) με φόντο το τετ-α-τετ Παναγιωτόπουλου – Ακάρ.
Και όμως στην Αθήνα η εκτίμηση είναι πως υπάρχει καλό κλίμα, παρά το ότι οι αριθμοί δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.
Κρίσιμο θα είναι το τι θα γίνει και στις διαβουλεύσεις με τα ΜΟΕ, στην Αθήνα πάντως γνώστες των Ελληνοτουρκικών φοβούνται πως οι Τούρκοι στήνουν μία διαπραγμάτευση στην οποία θα προσφέρουν την μείωσή των πτήσεων τους με αντάλλαγμα να μην πετούν οπλισμένα τα μαχητικά καμίας χώρας στο Αιγαίο
Απαίτηση προφανώς και αυτονόητα που είναι τουλάχιστον απαράδεκτη.