Ξεκινάς με μια καταρροή και πονόλαιμο, υποθέτεις πως είναι ένα απλό μικρόβιο και ξαφνικά νιώθεις εξάντληση και έχεις πυρετό.
Πριν σπεύσετε να πάρετε αντιπυρετικό έχετε υπόψη ότι ο πυρετός είναι συχνά αυτό που χρειάζεται το σώμα σας για να καταπολεμήσει την όποια ασθένεια μία για πάντα!
Ο πυρετός είναι τόσο καλός στην καταπολέμηση μολύνσεων που τον έχει στο οπλοστάσιο του όλο το ζωικό βασίλειο. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από τα θερμόαιμα θηλαστικά όπως οι γάτες και τα σκυλιά μέχρι τα ψυχρόαιμα είδη όπως οι σαύρες και τα ψάρια, που μετακινούνται σε ηλιόλουστους βράχους ή θερμότερο νερό για να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους όταν είναι άρρωστα.
Αλλά όσο συνηθισμένοι και αν είναι, οι επιστήμονες δεν ήξεραν μέχρι πρόσφατα πώς οι πυρετοί σας βοηθούν να γίνετε καλά.
Εκείνο που έγινε καλύτερα κατανοητό ήταν το πώς ξεκινούν οι πυρετοί. Όταν ένας ιός ή ένα βακτήριο εισβάλλει στα κύτταρά σας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται μακροφάγα έρχονται ως διασώστες παγιδεύοντας τον εισβολέα και καθαρίζοντας τα νεκρά κύτταρα. Επιτρέπουν επίσης το υπόλοιπο σώμα να ξέρει τι συμβαίνει, στέλνοντας μια ειδοποίηση μέσω πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες. Αυτοί οι αγγελιοφόροι ταξιδεύουν μέσα από το νευρικό σύστημα μέχρι το κέντρο του πόνου στον εγκέφαλο αλλά και τον υποθάλαμο. Αυτή είναι η περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει όχι μόνο τη θερμοκρασία, αλλά και την πείνα, τη δίψα, την υπνηλία, όλα όσα επηρεάζονται όταν είσαι άρρωστος.
Μόλις ο υποθάλαμος αντιληφθεί ότι το σώμα δέχεται επίθεση, στέλνει σήματα για να ανεβάσει τη θερμοκρασία. Οι έρευνες έδειξαν ότι η υψηλότερη θερμοκρασία του σώματος καθιστά πιο δύσκολο για τα βακτήρια και τους ιούς να επιβιώσουν και τελικά εξουδετερώνονται. Αυτό είναι όμως ένα πολύ μικρό μέρος της δύναμης του πυρετού.
Ένας άλλος στρατιώτης στη μάχη κατά ιών και βακτηρίων είναι το λεμφοκύτταρο, τα επονομαζόμενα λευκά αιμοσφαίρια. Από τη στιγμή που οι μακροφάγοι έχουν αρχίσει τη μάχη, μεταφέρουν κομμάτια των πρωτεϊνών του εισβολέα στα λεμφοκύτταρα, τα οποία τα χρησιμοποιούν για να στοχεύσουν και να εξουδετερώσουν τη μόλυνση. Αυτά τα κύτταρα αποκτούν μεγαλύτερη ώθηση από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Το 2011, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα ποντίκια έλαβαν ένεση με έναν ιό, μόλις η θερμοκρασία του σώματος ανέβηκε κατά 2 βαθμούς, ο οργανισμός τους παρήγαγε περισσότερα συγκεκριμένου τύπου κύτταρα από εκείνα ποντικών που παρέμειναν σε κανονική θερμοκρασία.
Πρόσφατα οι επιστήμονες έλαβαν μια ακόμη πιο λεπτομερή απάντηση στο γιατί ο πυρετός δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα: Βοηθάει περισσότερα λεμφοκύτταρα να μετακινούνται στην περιοχή που δέχεται επίθεση. Προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους, τα λεμφοκύτταρα πρέπει να απομακρυνθούν από τον λεμφαδένα, να κολλήσουν στο αιμοφόρο αγγείο και στη συνέχεια να ταξιδέψουν στη μολυσμένη περιοχή.
Ο πυρετός είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση ενός υγιούς οργανισμού γι’ αυτό δεν θα πρέπει να παίρνετε αμέσως πολύ ισχυρά αντιπυρετικά. Φυσικά, εάν ο πυρετός σας είναι πολύ υψηλός, για παράδειγμα 39,5 βαθμούς Κελσίου, για ενήλικες, ή μικρότερος για παιδιά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να σας πει να πάρετε κάτι για να το μειώσετε.
Απλά να ξέρετε ότι εκείνη την ώρα ένας πόλεμος εξελίσσεται μέσα σας και κάντε ότι μπορείτε για να βοηθήσετε τους καλούς να κερδίσουν!