GOOGLE NEWS, ΔΙΕΘΝΗ

Ντουμπάι: Η γη της επαγγελίας πνέει τα λοίσθια

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που Έλληνες και γενικότερα Ευρωπαίοι έφευγαν κατά δεκάδες για την γη της επαγγελίας, το Ντουμπάι και κατ’ επέκταση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μισθοί στα ύψη, για πτυχιούχους στον τομέα της υγείας, τον κατασκευαστικό κλάδο, για πιλότους αλλά και ανειδίκευτους μη πτυχιούχους.

Ταυτόχρονα οι τρελές παροχές όπως πληρωμένα σπίτια, ηλεκτρική ενέργεια, νερό, σχολεία και εισιτήρια για τις διακοπές στην πατρίδα, έκαναν την μικρή αραβική χώρα να μοιάζει με τη γη της επαγγελίας για τους κατοίκους μιας Ευρώπης που μαστίζεται από την οικονομική κρίση. Επιπλέον, το κόστος ζωής στη χώρα ήταν εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με την Ευρώπη κι έτσι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να μεταναστεύσουν με στόχο την οικονομική εξασφάλιση.

Για μια ψήφο έχασε η ελληνική γλώσσα τη θέση της επίσημης γλώσσας των ΗΠΑ;

Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση αυτής της ιδανικής -για τους ξένους- κατάστασης έπαιξε τότε ο τρόπος ζωής των ντόπιων. Ζώντας σε ένα κράτος με «θετική εφορία», όπου δηλαδή το κράτος δεν έπαιρνε μέρος των εσόδων των πολιτών αλλά έδινε μέρος των εσόδων του ίδιου στους πολίτες, οι ντόπιοι είχαν διασφαλίσει για τους εαυτούς τους ένα εξαιρετικά υψηλό βιοτικό επίπεδο. Στηριζόμενοι σε αυτό, δεν καταπιάνονταν ούτε καν με υψηλού κοινωνικού στάτους επαγγέλματα αλλά παρέμεναν όλοι επιχειρηματίες. Ιδιοκτήτες για την ακρίβεια επιχειρήσεων των οποίων τα νήματα κινούσαν άλλοι, ενώ οι ίδιοι μόνο εισέπρατταν.

Στο μάτι του κυκλώνα: Κι όμως η έκφραση είναι ολόσωστη- Δες γιατί

Οι καιροί άλλαξαν, τα έσοδα του κρατικού μηχανισμού μειώθηκαν εντυπωσιακά. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων οι πολίτες φορολογούνται, με κρυφούς ή φανερούς φόρους. Το κόστος ζωής ανέβηκε κατακόρυφα και ταυτόχρονα οι ίδιοι οι ντόπιοι βλέποντας το οικοδόμημα τους να καταρρέει άρχισαν να εισέρχονται σε επαγγελματικούς χώρους από τους οποίους απουσίαζαν πλήρως.

Η αρχαία ελληνική (δυστυχώς) ΔΕΝ είναι η πιο πλούσια γλώσσα στον κόσμο

Αποτέλεσμα; Οι απολύσεις των ξένων αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό, προκειμένου να ανοίξουν θέσεις για τους ίδιους και οι μετανάστες δυσκολεύονται πια να βρουν δουλειά, ακόμα και με πολύ χαμηλές απολαβές. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί κι ένα ακόμα σημαντικό γεγονός. Ακόμα και στις καλές εποχές δεν υπήρχε πρόβλεψη για συνταξιοδότηση των ξένων. Έτσι όσοι βρέθηκαν και εργάστηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν καμία διασφάλιση για το μέλλον τους.

Η οικονομική κρίση έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα των Εμιράτων και στην Μέση Ανατολή επικρατεί έντονη ανησυχία για το σκάσιμο της φούσκας επάνω στην οποία οικοδομήθηκε αυτός ο παράδεισος.