GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο κανόνας 50/20/30 μπορεί να βάλει τα οικονομικά σας σε τάξη!

Ο μηνιαίος προϋπολογισμός των οικογενειακών εξόδων είναι κάτι που όλοι απεχθανόμαστε αλλά πρέπει να κάνουμε. Το πώς θα μοιράσουμε τα χρήματα για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας είναι πραγματικά ένας πονοκέφαλος.

Σε αυτό το σημείο έρχεται να μας βοηθήσει ο κανόνας 50/20/30!

Τι είναι αυτό; 50% σε αναγκαιότητες, 20% σε οικονομικούς στόχους και 30% στον τρόπο ζωής.

Αν δεν έχετε ήδη μηνιαίο προϋπολογισμό είναι καιρός να τον ξεκινήσετε για να μην χτυπάτε το κεφάλι σας στο τέλος κάθε μήνα!

Ο κανόνας 50/20/30 το καθιστά εύκολο. Με αυτόν τον κανόνα, το πρώτο 50% των εσόδων σας κατευθύνεται σε ανάγκες, όπως το ενοίκιο, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, πληρωμές δανείων και δίδακτρα. Μερικοί άνθρωποι συμπεριλαμβάνουν φαγητό, ρουχισμό και μεταφορικά σε αυτόν τον κάδο. Άλλοι θεωρούν αυτά ως επιλογές τρόπου ζωής. Ο τρόπος με τον οποίο τα κατηγοριοποιείτε εξαρτάται από εσάς.

Το επόμενο 20% των αποδοχών σας θα πρέπει να πηγαίνει προς αποταμιεύσεις και χρέη ή οικονομικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής του χρέους πιστωτικών καρτών, εξοικονόμησης για ιδιωτική ασφάλιση, δημιουργίας ταμείου έκτακτης ανάγκης ή εξοικονόμησης για διακοπές.

Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, το τελευταίο 30% του εισοδήματός σας είναι αφιερωμένο σε επιθυμίες, κοινώς τις επιλογές για τον τρόπο ζωής. Αυτά είναι συνήθως έξοδα που μπορεί να διαφέρουν ανά μήνα και πάνω στα οποία έχετε κάποιο έλεγχο, καθώς μπορεί να περιλαμβάνουν ψώνια, ψυχαγωγία, γυμναστήριο, χόμπι και έξοδα κατοικίδιων ζώων, καθώς και τρόφιμα, ρούχα και μεταφορές, αν δεν τα συμπεριλάβατε στην κατηγορία «ανάγκες».

Ο κανόνας 50-20-30 διαδόθηκε για πρώτη φορά από τη γερουσιαστή Elizabeth Warren και την κόρη της Amelia Warren Tyagi στο βιβλίο τους «All Your Worth.» Παρόλο που δεν υπάρχει καμία στρατηγική για τον προϋπολογισμό που να ταιριάζει απόλυτα σε όλους οι εμπειρογνώμονες λένε ότι αυτός είναι ένας καλός βασικός κανόνας για να ξεκινήσετε. Ο Warren και ο Warren Tyagi το ονομάζουν «ισορροπημένη φόρμουλα χρήματος» και εξηγούν ότι ακόμη και αν υπάρξουν περίοδοι που ίσως χρειαστεί να απομακρυνθείτε (εάν το εισόδημά σας πέσει, για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να δώσετε μεγαλύτερο ποσοστό στις ανάγκες) ο κανόνας θα πρέπει να κρατήσει τα οικονομικά σας γενικά υγιή.

Όπως εξηγούν οι συγγραφείς, είναι «το σωστό μέρος για τους περισσότερους ανθρώπους τις περισσότερες φορές»…