Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε ένα video στο οποίο ένας άνδρας σε παραλία της Καρπάθου δέχθηκε δάγκωμα από έναν λαγοκέφαλο, την ώρα που έπαιζε μαζί του. Αυτό το ψάρι με το χαρακτηριστικό σχήμα του κεφαλιού του και τα επίσης χαρακτηριστικά εμπρόσθια δόντια.
Η απειλή, όμως από τον λαγοκέφαλο δεν είναι το δάγκωμά του. Είναι κυρίως το ότι αυτό το ψάρι με την επικίνδυνη νευροτοξίνη που περιέχει το συναντάμε ολοένα και περισσότερο στα νερά της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
- του Δημήτρη Γιαγτζόγλου
Ο λαγοκέφαλος μας εξηγεί η κ. Νότα Περιστεράκη, βιολόγος – ιχθυολόγος του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ «είναι ένα από τα είδη “εισβολείς” που πέρασαν μέσω της διώρυγας του Σουέζ από τον Ινδικό Ωκεανό στην Μεσόγειο. Στον Ειρηνικό και τον Ινδικό ωκεανό που βρίσκεται, δεν αποτελεί τεράστιο πρόβλημα γιατί η παρουσία του είναι περιορισμένη, το οικοσύστημα έχει μια ισορροπία, έχει τους εχθρούς του, άρα δεν είναι κάτι που θεωρείται απειλή.»
Για την ιστορία, όπως συμπληρώνει η κ. Περιστεράκη «ο λαγοκέφαλος μπήκε στην Μεσόγειο το 2003, τότε ταυτοποιήθηκε, αναγνωρίστηκε από κάποιον επιστήμονα. Εγώ, η ίδια το αναγνώρισα στην Κρήτη, στα ελληνικά νερά, για πρώτη φορά το 2005. Τα τελευταία χρόνια, επειδή ανεβαίνει η θερμοκρασία της θάλασσας στην Μεσόγειο, αυτά τα τροπικά ψάρια, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.»
Ο κίνδυνος από τον λαγοκέφαλο «έχει σχέση με την επικίνδυνη τοξίνη που βρίσκεται στο συκώτι, τα αυγά, το δέρμα αλλά και στην σάρκα του. Η τοξίνη αυτή μπορεί να επιφέρει στον άνθρωπο αναπνευστικές διαταραχές, μυϊκή παράλυση ακόμη και τον θάνατο. Για αυτό απαγορεύεται αυστηρά να εκφορτώνεται να πωλείται και να καταναλώνεται. Για αυτό και πρέπει να είναι πολλοί προσεκτικοί όλοι. Και οι ντόπιοι ψαράδες αλλά και οι τουρίστες. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί ψαρεύουν και ερασιτεχνικά.»
Και κάτι ακόμη που πρέπει να προσέξουμε σύμφωνα με την κ. Περιστεράκη. «Από τα τέλη Μαϊου οι λαγοκέφαλοι πλησιάζουν πιο πολύ τις ακτές και προς τα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου γεννούν. Αυτό πιθανότατα γίνεται γιατί στα ρηχά τα νερά είναι πιο ζεστά. Θα πρέπει, λοιπόν, να μην “παίζουμε” με τους λαγοκέφαλους και να μην τους ταϊζουμε.» Όσο για τις διαστάσεις του «μπορεί να φτάσει τα 7 με 8 κιλά και γύρω στους 80 πόντους.»
Βέβαια καλό θα είναι να μελετήσουμε όλα αυτά τα είδη – ψάρια εισβολείς – κάτι που απαιτεί πόρους για ερευνητικά προγράμματα. Αλλά μόνο έτσι θα μπορέσουν οι ειδικοί να τα αντιμετωπίσουν. Και πάντα εννοείται με σεβασμό στην ισορροπία του περιβάλλοντος.