GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Ο μέσος δείκτης νοημοσύνης πέφτει διαρκώς- Τι λένε οι επιστήμονες

Θα έχετε ακούσει πιθανότητα το λεγόμενο φαινόμενο Flynn. To 1984 o James Flynn, κοινωνικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Otago της Νέας Ζηλανδίας, διεξήγαγε μια έρευνα, τα αποτελέσματα τις οποίας έδειξαν πως οι δείκτες νοημοσύνης των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο παρουσίαζαν αυξητική τάση από χρόνο σε χρόνο. Στα βιβλία που εξέδωσε αργότερα, διερευνώντας ακόμα περισσότερο το φαινόμενο, κατέληξε στο συμπέρασμα πως αν ένα άτομο που είχε γεννηθεί το 1930 είχε δείκτη νοημοσύνης 100, τα παιδιά του, θα είχαν δείκτη 108 και τα εγγόνια του 120.

Σύγχρονες (και πολύ ανησυχητικές) τάσεις της υγείας που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει

Η θεωρία του Flynn επιβεβαιώθηκε ποικιλοτρόπως και διαδόθηκε παγκοσμίως, αποδεικνύοντας πως οι άνθρωποι είναι πάντοτε εξυπνότεροι από τους προγόνους του. Η θεωρία επεκτάθηκε στους λόγους που συμβαίνει αυτό και κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι διατροφικές συνήθειες, η αλλαγή του τρόπου σκέψης, η εκπαίδευση, η κουλτούρα και φυσικά η εκπαίδευση έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Παρότι όμως ο κόσμος συνεχίζει να εξελίσσεται και οι συνθήκες διαβίωσης διαρκώς βελτιώνονται φαίνεται πως το φαινόμενο Flynnαπό ένα σημείο και μετά ανατράπηκε. Έρευνα του 2004 δεν έδειξε απλά ότι η αύξηση του δείκτη νοημοσύνης ανακόπηκε αλλά επιπλέον κατέγραψε πτώση του. Με αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε μια μείωση του δείκτη νοημοσύνης περίπου 1,3 μονάδων μεταξύ του 1998 και του 2004.

Εννιά κόλπα που θα κάνουν το μυαλό σας να στροφάρει

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ… ΚΟΥΤΟΥΣ

Ένας σημαντικός ρόλος που επέδρασσε στην αναστολή του φαινομένου Flynnείναι οι διατροφικές συνθήκες. Μπορεί η διαθεσιμότητα της τροφής να είναι σαφώς μεγαλύτερη στη σύγχρονη εποχή όμως η ποιότητά της διαρκώς χειροτερεύει. Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη νοημοσύνη και μάλιστα αυτό αποδείχθηκε επιστημονικά. Το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας διεξήγαγε μια έρευνα βάσει της οποίας ο ιππόκαμπος, δηλαδή η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την πνευματική υγεία, η μάθηση, τη μνήμη είναι σαφώς μικρότερος σε όσους τρέφονται ανθυγιεινά.

Οι κατσαρίδες δυναμώνουν από γενιά σε γενιά!

Ένας ακόμα παράγοντας είναι ο ίδιος ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Το υπερβολικό άγχος σχετίζεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες με μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία, η διαρκής αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο έχει αρνητική επίδραση στη λειτουργία της μνήμη. Ακόμα, το multitasking που απαιτεί η σύγχρονη ζωή, η διαρκής μεταπήδηση δηλαδή από μια δραστηριότητα σε μια άλλη αλλά και η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων υπονομεύουν την λειτουργία του εγκεφάλου μας.