Όσα είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας για τις μεταθέσεις – τοποθετήσεις των στρατιωτικών οι οποίες έγιναν το τελευταίο διάστημα δημιουργούν μείζον ζήτημα όχι μόνο μέσα στο στράτευμα αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Είναι βέβαιο πως η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ενδιαφέρον.
- Γράφει ο Κώστας Αττίας
Ένα έγγραφο από την Ομοσπονδία των Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ). Μία σειρά ερωτήσεων. Τρία κόμματα. Ένας Υπουργός και μία απάντηση που γεννά περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντά συνθέτουν ένα εκρηκτικό παζλ με φόντο τις μεταθέσεις των στρατιωτικών.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να φτάσουμε στην απάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου πως για τις μεταθέσεις – τοποθετήσεις του στρατιωτικού προσωπικού «όσα προβλήματα δημιουργήθηκαν και δυστυχώς πράγματι δημιουργήθηκαν, καταδεικνύουν και τις προθέσεις κάθε κυβέρνησης και ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ».
Η υπόθεση ξεκινάει όταν η Ομοσπονδία των εν ενεργεία στρατιωτικών δημοσιοποιεί έγγραφο της, λίγο μετά τις εκλογές και μετά από καταγγελίες του Θ. Δρίτσα για κομματισμό της κυβέρνησης της ΝΔ.
Το έγγραφο της ΠΟΜΕΝΣ μεταξύ άλλων ρωτάει αν σε χρόνο που ήταν γνωστή η διενέργεια εκλογών επανήλθαν στρατιωτικοί στην ενεργό υπηρεσία και αν μάλιστα τοποθετήθηκαν σε θέσεις εξωτερικού, αν είναι αληθές πως αποφασίστηκε να καλυφθούν και επιπλέον θέσεις στο εξωτερικό, αν είχαν ιδιαίτερη μεταχείριση στρατιωτικοί που υπηρέτησαν στα γραφεία των Υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κτλ
Αυτό το έγγραφο φτάνει όπως είναι φυσικό και στο Κίνημα Αλλαγής. Ο Βασίλης Κεγκέρογλου το πάει στην Βουλή και ζητάει από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να τοποθετηθεί στην αναφορά την οποία καταθέτει στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
Η απάντηση του Ν. Παναγιωτόπουλου (ΝΔ) στον Β. Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ) για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο πως δημιουργεί μεγάλο θέμα αφού ο Υπουργός επιβεβαιώνει πως τα ερωτήματα ευσταθούν σε κάποιο βαθμό αν και δεν δίνει λεπτομέρειες για λόγους, όπως λέει, απορρήτου.
Μάλιστα ο Υπουργός για να κάνει ακόμα πιο έντονο το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση διαβεβαίωσε την Βουλή πως η τωρινή κυβέρνηση έχει βούληση «στα ζητήματα τοποθετήσεων και μεταθέσεων προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων να υφίσταται διαφάνεια, αντικειμενικότητα με αξιοκρατικά κριτήρια ενώ θα τίθεται ως απόλυτη προτεραιότητα η κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών».
Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή ο Υπουργός λέει πως μέχρι τώρα υπήρχαν προβλήματα διαφάνειας, αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας και το ερώτημα φυσικά είναι όχι μόνο για όσους ευνοήθηκαν από αυτή την κατάσταση αλλά κυρίως για όσους αδικήθηκαν αν το Υπουργείο σκέφτεται να κάνει κάτι που θα αποκαταστήσει το αίσθημα Δικαίου στους στρατιωτικούς;