3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

Ο πρώτος λογοτεχνικός φάρος στην Ελλάδα…

Σήμερα φύγαμε για Ικαρία. Όχι για κάποιο από τα μοναδικά της πανηγύρια. Θα πάμε σε έναν απομακρυσμένο φάρο της. Στον φάρο του Κάβο Πάπα, σημείο αναφοράς για τους ναυτικούς από το 1890. Και φέτος λίγο πριν κλείσει τα 130, έγινε ο πρώτος λογοτεχνικός φάρος της Ελλάδας, από τις 18 Αυγούστου, Παγκόσμια Ημέρα Φάρων. Η πρωτοβουλία ανήκει στον χιώτη συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη και στον Ορειβατικό – Πεζοπορικό Σύλλογο Ικαρίας. Περπάτησαν περίπου πέντε χιλιόμετρα από το Καρκινάγρι, μέχρι τον φάρο και έφτιαξαν μια μικρή βιβλιοθήκη.

Του Δημήτρη Γιαγτζόγλου

«Οι ιδέες έρχονται τυχαία, όσο τυχαία μπορεί να είναι η τυχαιότητα. Μια επίσκεψη τον Μάιο που μας πέρασε στον φάρο ήταν αρκετή. Ήταν και στα γενέθλια του φάρου, 20 Μαϊου 1890, ανάβει 129 χρόνια, η μία σκέψη έφερε την άλλη. Τα παιδιά του Ορειβατικού – Πεζοπορικού Συλλόγου Ικαρίας είναι φίλοι και συνεργάτες, τους έριξα την ιδέα και την αγκάλιασαν αμέσως. Αμέσως το Πολεμικό Ναυτικό και η Υπηρεσία Φάρων μας έδωσε την έγκριση» μου εξηγεί ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης.

Περιγράφοντας την ιδέα «είναι απλή και όχι κάτι δύσκολο. Κάποιοι συγγραφείς δώσαμε και θα δίνουμε αντίτυπα από τα έργα μας, κι έτσι σιγά σιγά θα δημιουργηθεί μια μικρή λογοτεχνική βιβλιοθήκη. Έτσι θα έχουν να διαβάζουν και οι άνθρωποι του φάρου, αλλά και μια δυο φορές τον χρόνο θα πηγαίνουν πεζοπόροι, θα ανοίγει ο φάρος για το κοινό, θα γίνεται ξενάγηση και θα διαβάζουν κάποια λογοτεχνικά απόσπάσματα».

Όσο για τον φάρο; «Οι περισσότεροι φάροι στην Ελλάδα κατασκευάστηκαν εκείνη την περίοδο από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Είναι πολύ ωραίο το σημείο που βρίσκεται στην Ικαρία. Είναι ωραία και η διαδρομή από το Καρκινάγρι, από το παλιό μονοπάτι των φαροφυλάκων. Ο Ορειβατικός σύλλογος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο νησί. Όλα τα μονοπάτια έχουν σηματοδοτηθεί και μπορεί κάποιος να τα περπατήσει και με “κλειστά μάτια”».

Ο φάρος του Κάβο Πάπα έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο. Έχει ύψος 11 μέτρα και βρίσκεται 64 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με τη παράδοση πήρε το όνομά του από έναν πάπα που ναυάγησε στην περιοχή τον 13ο αιώνα καθώς πήγαινε από την Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη. Για το χτίσιμό του ιστιοφόρα φορτηγά πλοία μετέφεραν σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή μεγάλες ποσότητες πέτρας από την Μάλτα.