Του Δημήτρη Γιαγτζόγλου
Φτιάξτε καφεδάκι. Έχει κουτσομπολιό. Θα παρακολουθήσουμε μια μέρα του … Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν. Σηκωνόταν χαράματα και πριν περάσει πολλή ώρα στρωνόταν στην δουλειά. Το πρωϊνό του ήταν καφές που τον ετοίμαζε ο ίδιος με μεγάλη φροντίδα. Θεωρούσε ότι για κάθε φλιτζάνι χρειάζονται εξήντα κόκκοι καφέ και συχνά τους μετρούσε έναν έναν για να πετύχει τη ακριβή δόση. Μετά καθόταν στο γραφείο του και δούλευε μέχρι τις 2.00 ή τις 3.00, κάνοντας ένα περιστασιακό διάλειμμα για περπάτημα στην εξοχή, που ενίσχυε την δημιουργικότητά του. Ίσως για αυτό η παραγωγικότητα του Μπετόβεν ήταν γενικά υψηλότερη τα καλοκαίρια.
Απίστευτο; Ο αστρολόγος Νίκος Χορταρέας χειροτονείται ιερομόναχος!
Μετά το μεσημεριανό ο Μπετόβεν έφευγε για έναν μεγάλο και ζωηρό περίπατο. Κουβαλούσε πάντα ένα μολύβι και δύο κόλλες πενταγράμμου στην τσέπη του, για να καταγράφει τυχαίες του μουσικές σκέψεις. Καθώς η μέρα έσβηνε, μπορεί να σταματούσε σε κανένα καφενείο για να διαβάσει εφημερίδα. Το βραδινό του ήταν συνήθως απλή υπόθεση. Ένα πιάτο σούπα κι ότι είχε περισσέψει από το μεσημεριανό. Απολάμβανε να συνοδεύει το φαγητό του με κρασί και μετά το δείπνο ήθελε να πιει ένα ποτήρι μπύρα και να καπνίσει την πίπα του. Έπεφτε στο κρεβάτι το αργότερο στις 10.00.
Πίστεψε πως μπορεί να κλωτσήσει για πλάκα μια αρκούδα! (βίντεο)
Είχε πολλές παράξενες συνήθειες με το μπάνιο. Ο μαθητής και γραμματέας του, Άντον Σίντλερ γράφει στην βιογραφία του με τίτλο «Ο Μπετόβεν όπως τον ήξερα». «Το λούσιμο και το μπάνιο ήταν από τις πιο επιτακτικές ανάγκες στην ζωή του Μπετόβεν. Αν δεν ντυνόταν για να πάει κάπου τις πρωϊνές ώρες της δουλειάς θα στεκόταν γυμνός στη σκάφη του περιχύνοντας τα χέρια του με μεγάλους κουβάδες νερό, τραγουδώντας κλίμακες ή θα μουρμούριζε σκοπούς στον εαυτό του. Μετά θα στριφογυρνούσε μέσα στο δωμάτιο με μάτια που είτε κοίταζαν γύρω γύρω είτε έμεναν καρφωμένα στο κενό, θα κρατούσε καμιά σημείωση κι έπειτα θα ξανάπιανε να περιλούζετε με νερό και να τραγουδάει δυνατά. Αυτές ήταν οι στιγμές βαθιάς περισυλλογής τις οποίες κανείς δεν θα μπορούσε να διακόψει, εκτός από δύο ατυχείς συγκυρίες.
Πως βλέπουν οι τρόφιμοι των ψυχιατρείων τον έξω κόσμο: Μαρτυρίες
Πρώτα από όλα, μερικές φορές οι υπηρέτες ξεσπούσαν σε γέλια. Αυτό εξόργιζε τον Μπετόβεν, ο οποίος μερικές φορές τους έβριζε σε γλώσσα που τον έκανε να φαίνεται ακόμη πιο γελοίος. Δεύτερον κάποιες φορές θα ερχόταν σε σύγκρουση με τον σπιτονοικοκύρη του, καθώς συχνά χρησιμοποιούσε τόσο πολύ νερό που περνούσε κάτω από το πάτωμα. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που ο Μπετόβεν δεν ήταν και ο πιο δημοφιλής νοικάρης. Το πάτωμα του σαλονιού θα έπρεπε να καλυφθεί με άσφαλτο προκειμένου να εμποδίσει το νερό να ποτίσει. Και η αυθεντία δεν είχε καμία επίγνωση πως η έμπνευση ξεχείλιζε κάτω από τα πόδια του».
*Τα στοιχεία για την ζωή Μπετόβεν είναι από το βιβλίο του Mason Currey «Η τέχνη της ρουτίνας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις KEY BOOKS