3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Όλα όσα θα αλλάξει για πάντα ο κορωνοϊός! Οι ειδικοί «βλέπουν» την επόμενη μέρα!

Όλα δείχνουν πως τα δύσκολα πέρασαν στη μάχη με τον κορωνοϊό που ωστόσο θα ρυθμίζει για πολύ καιρό ακόμη τον τρόπο ζωής μας.

Υπάρχουν εξάλλου και τομείς που όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, η πανδημία θα αλλάξει για πάντα!

Η τηλε-εργασία από το σπίτι γίνεται κανονικότητα

«Η πανδημία έχει οδηγήσει σε αυτό που αποτελεί στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο πείραμα δουλειάς από το σπίτι, το οποίο έχει γίνει ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία. Οι εργοδότες γίνονται πιο ευέλικτοι στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων μέσω μιας πιο δυναμικής τεχνολογίας που βασίζεται στο cloud. Νομίζω ότι θα δούμε αυτές τις αλλαγές να διαρκούν πολύ καιρό μετά την πανδημία» σημειώνει ο Matthew Prince, Διευθύνων Σύμβουλος της Cloudflare.

«Οι άνθρωποι μεταφέρουν ό,τι έμαθαν και βίωσαν από την εξ αποστάσεως εργασία στο νέο τους «φυσιολογικό» περιβάλλον. Μαθαίνουμε πολλά για τις δυνατότητες της εξ αποστάσεως εργασίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου» τονίζει ο Jared Spataro, εταιρικός αντιπρόεδρος της Microsoft.

«Στο παρελθόν η εργασία μέσω βίντεο, θεωρούταν… λούφα. Τώρα έχει γίνει αποδεκτή μορφή συμμετοχής. Για συσκέψεις ρουτίνας, νομίζω ότι θα δούμε πολύ περισσότερες βιντεοδιασκέψεις. Πιστεύω επίσης ότι το Zoom έχει περάσει από «εταιρικό» σε ευρέως «καταναλωτικό» προϊόν, καθώς όλοι στην οικογένειά μου, ηλικίας 5 έως… 75 ετών, γνωρίζουν τώρα πώς να το χρησιμοποιήσουν. Το παιχνίδι αλλάζει» εξηγεί ο Jeff Richards, συνεργάτης στην εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων GGV Capital.

«Μιλήσαμε πρόσφατα με τους CIO και μας είπαν ότι συμφωνούν με μέλη του προσωπικού τους να εργάζονται από το σπίτι. Δύο CIO το ποσοτικοποίησαν λέγοντας ότι μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν έως και το 25% του προσωπικού τους να εργάζεται από το σπίτι. Αυτό θα σήμαινε λιγότερα άτομα στο γραφείο και, με τη σειρά του, πιθανώς λιγότερη ζήτηση για χώρους γραφείου. Πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το θάνατο των κλασσικών εργασιακών χώρων» εκτιμά  ο Tim Bajarin, αναλυτής της Creative Strategies.

«Οι εταιρείες θα απορρίψουν την ιδέα να έχουν ένα μεγάλο γραφείο και θα επιστρέψουν σε ένα μοντέλο μικρής πόλης με περισσότερη εξ αποστάσεως εργασία. Ακόμα περισσότερο, τα «κεντρικά γραφεία» της εταιρείας θα βρίσκονται στο cloud» τονίζει η Eva Chen, Διευθύνων Σύμβουλος της Trend Micro.

«Δεν νομίζω ότι θα επιστρέψουμε στο μέχρι τώρα μοντέλο εργασίας από το γραφείο σύντομα και ως εκ τούτου, υπάρχουν νέοι επιχειρηματικοί κανόνες που θα λειτουργούν για το σπίτι και τη δουλειά» υπογραμμίζει ο Sampriti Ganguli, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κοινωνικών επιχειρήσεων Arabella Advisors.

«Η πανδημία θα ενθαρρύνει επιχειρηματίες, επενδυτές και υπαλλήλους  να εξετάσουν ευκαιρίες μέσω τεχνολογικών κόμβων» εκτιμά ο Steve Case, συνιδρυτής AOL, CEO και πρόεδρος της Revolution.

«Ακόμη και οι προλήψεις μπορούν να γίνονται εξ αποστάσεως! Είναι ένα win-win για την οικονομία και την εξειδίκευση, καθώς επιτρέπει στις εταιρείες να καλύπτουν γρήγορα θέσεις εργασίας με εξειδικευμένο προσωπικό ανεξαρτήτου αποστάσεως ενώ ανοίγει θέσεις υψηλής τεχνολογίας στους προγραμματιστές παντού» περιγράφει ο Vivek Ravisankar, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της πλατφόρμας HackerRank.

Ψηφιακή μετανάστευση

«Καθίσταται όλο και πιο ξεκάθαρο κάθε μέρα ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να περνούν ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους τους, να αλληλεπιδρούν με τις επιχειρήσεις και να εκτελούν τις δουλειές τους ορίζει τη νέα κανονικότητα. Συγγενείς και γνωστοί που είχαν να συναντηθούν εδώ και χρόνια βλέπουν ο ένας τον άλλον καθημερινά, οι άνθρωποι γίνονται δημιουργικοί με virtual χαρούμενες ώρες και συμβαδίζουν με τις προηγούμενες «φυσικές» ζωές τους με κοινές προπονήσεις και εικονικά πάρτι γενεθλίων σε πλατφόρμες όπως το Messenger. Φυσικά, θα υπάρξουν κάποιες δύσκολες συνέπειες όταν βγαίνουμε από την άλλη πλευρά, αλλά πιστεύω ότι η αυξανόμενη αποδοχή της τεχνολογίας που μας βοηθά να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι θα έχει διαρκή οφέλη» εκτιμά ο Stan Chudnovsky, VP του Messenger της Facebook.

«Οι άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να κάνουν πολύ περισσότερες βιντεοκλήσεις στο WhatsApp από ποτέ. Πρόκειται για συνομιλίες που σιγά σιγά δεν θα διαφέρουν από το να μιλούσατε πρόσωπο με πρόσωπο» σημειώνει ο Will Cathcart, επικεφαλής του WhatsApp.

Virtual εκπαίδευση

«Η αλλαγή που βλέπουμε τώρα στην εκπαίδευση δεν είναι κάτι που πιθανώς να επανέλθει στο «φυσιολογικό» το φθινόπωρο. Αν και οι εκπαιδευτικοί θα είναι πάντα αναπόσπαστο κομμάτι στην εκπαιδευτική διαδικασία, θα πρέπει να υπάρχει συνεχής ευελιξία όταν πρόκειται για πράγματα όπως η παράδοση περιεχομένου, οι εξετάσεις και η βαθμολόγηση. Περιμένω ότι θα δούμε μια αύξηση σε συνδυασμένα μαθησιακά περιβάλλοντα που περιλαμβάνουν μάθηση τόσο στη φυσική παρουσία της τάξης όσο και στο διαδίκτυο» τονίζει ο Simon Allen, Διευθύνων Σύμβουλος της McGraw-Hill.

«Αυτήν τη στιγμή, οι εκπαιδευτικοί βασίζονται στο Zoom και το Slack για να διδάξουν και να αλληλεπιδράσουν με τους μαθητές. Συνειδητοποιούμε ότι υπολείπεται της εμπειρίας στην τάξη, αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν προοριζόταν να γίνει υποκατάστατο. Ο ρόλος της τεχνολογίας είναι να δημιουργήσει νέες εμπειρίες συνολικά» σημειώνει ο Adam Enbar, Διευθύνων Σύμβουλος του Flatiron School.

«Η ανάγκη για διαδικτυακή πρόσβαση και συσκευές σε κάθε σπίτι είναι τώρα τόσο τρομερή που μπορεί τελικά να κινητοποιήσει την κοινωνία για να αντιμετωπίσει τη συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο ως «must» και όχι ως πολυτέλεια. Βλέπουμε ήδη κυβερνήσεις, εκπαιδευτικοί οργανισμοί και εταιρείες να κινητοποιούνται για να κλείσουν το ψηφιακό χάσμα. Εάν αυτό συνεχίσει, θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια σχεδόν καθολική διαδικτυακή πρόσβαση στο σπίτι» εκτιμά ο Sal Khan, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ακαδημαϊκής ακαδημίας Khan Academy.

Νέα τεχνολογία για παλιά προβλήματα στις υγειονομικές υπηρεσίες

«Η υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων υγείας – από υπηρεσίες αξιολόγησης έως τηλεϊατρική – επιταχύνθηκε ραγδαία, με οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο να αναζητούν ψηφιακές λύσεις για να υποστηρίξουν τις προσπάθειές τους κατά της πανδημίας και εταιρείες τεχνολογίας υγείας που επιθυμούν να ανταποκριθούν στην ευκαιρία. Είναι σαφές ότι παρατηρούμε ένα βήμα στην υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων υγείας και ότι αυτό έχει μακροπρόθεσμες δυνατότητες. Η βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία και μπορούμε να περιμένουμε από τις ψηφιακές τεχνολογίες υγείας να αποτελέσουν ουσιαστικό μέρος της προόδου» τονίζει η  Δρ Claire Novorol, συνιδρυτής και επικεφαλής Ada Health.

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο για να διασφαλιστεί ότι οι γιατροί έχουν το πληρέστερο ιατρικό ιστορικό σε οποιονδήποτε ασθενή, σε κάθε σημείο της φροντίδας τους, είναι η έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων, εμποδίζοντας τα δεδομένα και τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας να παρακολουθούν έναν ασθενή καθ ‘όλη τη διάρκεια της θεραπείας τους. Η συγκέντρωση αυτών των πληροφοριών είναι μια γραφειοκρατική  χρονοβόρα διαδικασία. Όμως, αυτή είναι μια από τις βασικές στιγμές που έχουμε την ευκαιρία να εντοπίσουμε και να εργαστούμε για να διορθώσουμε τα υποκείμενα προβλήματα που μαστίζουν το σύστημά μας» σημειώνει ο Pat Combes, στο κέντρο υγείες και βιοεπιστήμης AWS

Προφίλ επιχειρήσεων

«Η κρίση αποκάλυψε γρήγορα την αχίλλειο πτέρνα πολλών εταιρειών, ειδικά εκείνων της τεχνολογίας που έχουν ενισχυθεί από τεράστια πακέτα χρηματοδότησης. Από την άλλη πλευρά, κερδοφόρες εταιρείες απλώς σφίγγουν τις ζώνες τους και συνεχίζουν τη δουλειά. Στο μέλλον, η νοοτροπία και τα κριτήρια των επενδυτών σχετικά με το τι αποτελεί μια πραγματικά «πολύτιμη» εταιρεία θα αλλάξουν. Αντί να επικεντρώνονται στις ποσοτικές πτυχές, όπως οι χρηματοδοτικοί κύκλοι και τα έσοδα, οι επενδυτές θα δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις ποιοτικές πτυχές, όπως η δομή, η ομάδα και η ευελιξία της» σημειώνει ο David Barrett, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Expensify.

Μεταφορές

Όταν «ξαναλειτουργήσουν» οι πόλεις, οι άνθρωποι θα αναζητούν οικονομικούς και αξιόπιστους τρόπους για να παραμείνουν λιγότερο εκτεθειμένοι ενώ μετακινούνται, συμπεριλαμβανομένης της εναλλαγής σε επιλογές μεταφοράς όπως ποδήλατο ή σκούτερ. Θα υπάρξει επίσης μια ευκαιρία για τις τοπικές κυβερνήσεις, καθώς και βασικούς υποστηρικτές και ενδιαφερόμενους φορείς, να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναμόρφωσης των πόλεών μας ώστε να χτίζονται γύρω από τους ανθρώπους» δηλώνει ο Michael Masserman, επικεφαλής Lyft.

Η «αφύπνιση» της εφοδιαστικής αλυσίδας

«Βραχυπρόθεσμα, οι εταιρείες ανησυχούν για τις ελλείψεις κρίσιμων αγαθών σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και ορισμένες αναζητούν εναλλακτικές πηγές πιο κοντά στο σπίτι. Μακροπρόθεσμα, μόλις αναδυθούμε από την τρέχουσα κρίση, αναμένουμε από τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στην καλύτερη ποσοτικοποίηση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν και στην ενσωμάτωση πιθανών ζημιών σε επιχειρηματικές υποθέσεις. Αυτές οι επιχειρήσεις θα μοντελοποιήσουν το μέγεθος και τον αντίκτυπο διαφόρων σεναρίων σοκ για να καθορίσουν τις ενέργειες που πρέπει να λάβουν για την ανοικοδόμηση των αλυσίδων εφοδιασμού τους και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν ανθεκτικότητα για το μέλλον. Αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την προσέγγιση των προμηθευτών στο σπίτι, αλλά θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν μια σειρά από άλλες επενδύσεις ανθεκτικότητας» τονίζει ο Ed Barriball, συνεργάτης στην πρακτική παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας της McKinsey.

«Αυτό ήταν μια κλήση αφύπνισης για τους κατασκευαστές. Ο τρέχων τρόπος κατασκευής προϊόντων σε κεντρικά εργοστάσια με χαμηλό κόστος εργασίας στα μισά του κόσμου απλά δεν μπορεί να αντέξει καταιγίδες αβεβαιότητας. Για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, τα εργοστάσια και οι αλυσίδες εφοδιασμού θα απαιτήσουν, και οι επιχειρήσεις θα δώσουν εντολή, πολύ πιο ανθεκτική κατασκευή μέσω προσεκτικής και ακόμη και εκχώρησης, πλήρους αυτοματισμού και διαχείρισης βάσει λογισμικού» εκτιμά ο Amar Hanspal, πρώην CEO της Autodesk και τώρα CEO της Bright Machines

Νέες σκέψεις αλλάζουν παλιές επιχειρήσεις

«Σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας, η πιο κρίσιμη ικανότητα είναι να είσαι σε θέση να προσαρμοστείς καθώς οι συνθήκες αλλάζουν. Εστιάζοντας στην επιβίωση στην τρέχουσα στιγμή, εσείς επίσης προχωράτε προς την ανάπτυξη σε ένα μέλλον που θα φαίνεται διαφορετικό. Για να φτάσουν εκεί, οι επιτυχημένοι ηγέτες δημιουργούν και διατηρούν χώρο σε οργανισμούς ώστε οι άνθρωποι να είναι δημιουργικοί, παρά το δύσκολο και αγχωτικό περιβάλλον. Αντλώντας από ένα από τα θεμελιώδη πλεονεκτήματα του σχεδιασμού: διαχωρίζοντας τη διαδικασία δημιουργίας ιδεών από κριτική και επιλέγοντας αυτές, βλέπουμε επιχειρήσεις και άτομα να ανταμείβονται με ένα πολύ ευρύτερο φάσμα πιθανών λύσεων» τονίζει η Sarah Stein Greenberg, εκτελεστική διευθύντρια του Stanford

«Το COVID-19 δεν είναι το τέλος των καταστημάτων όπως τα ξέρουμε, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τις κοινότητες και την οικονομία μας, αλλά ο τρόπος λειτουργίας τους θα αλλάξει. Αυτή η κρίση θα αναγκάσει τις μικρές επιχειρήσεις που βασίστηκαν ιστορικά στην φυσική παρούσία ως κύρια πηγή εισοδήματος να αναπτύξουν εναλλακτικές ροές εσόδων, ώστε να μπορούν να αντέξουν το επόμενο μεγάλο γεγονός. Για παράδειγμα, πολλά εστιατόρια ενδέχεται να συνδεθούν μόνιμα με πλατφόρμες υπηρεσιών παράδοσης ή να επεκτείνουν τη γεωγραφική τους εμβέλεια μέσω κουζινών φαντασμάτων και περισσότερες μπουτίκ θα αναπτύξουν μια διαδικτυακή παρουσία που θα φτάνει πέρα από τις τοπικές γειτονιές τους» εκτιμά ο Will Lopez, επικεφαλής λογιστικής κοινότητας στην πλατφόρμα HR Gusto