GOOGLE NEWS, ΔΙΕΘΝΗ

Παζάρια του Ερντογάν και απειλές από τον Ακάρ

Η Τουρκία επιχειρεί να «κερδίσει» γρήγορα όσα πιστεύει πως έχει «κατακτήσει» με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο πριν οι εξελίξεις τινάξουν στον αέρα το πυροτέχνημα της.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Για να καταφέρει να «πατήσει πόδι», να τρυπήσει στον βυθό, σε μέρος του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου η Τουρκία κάνει τα πάντα.

Στέλνει όπλα στην Λιβύη στον εκλεκτό του Ερντογάν τον Σάρατζ, έχει στα ανοιχτά της Λιβύης 7 φρεγάτες, επιτίθεται στο κοινοβούλιο της Λιβύης που είναι υπό την επιρροή του Χάφταρ και θέλει η Λιβυή να συμφωνήσει ΑΟΖ με την Ελλάδα, «βάζει το πιστόλι στο τραπέζι» λέγοντας πως ο στρατός της Τουρκίας είναι από τους πιο ισχυρούς στον κόσμο….

Παράλληλα με τα «παιχνίδια πολέμου» του Ερντογάν στην Μεσόγειο ο Ακάρ έχει άλλο ρόλο, δυναμιτίζει το κλίμα «ανάβοντας πράσινο φως» στην Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας για παραβιάσεις ενώ ο ίδιος θέτει και πάλι με νέες του δηλώσεις θέμα περί δήθεν αποστρατικοποιημένων νησιών και απειλεί την Ελλάδα με συνεντεύξεις του.

Στο παιχνίδι οι Τούρκοι κρατούν και την πρόκληση με την Αγία Σοφία με τον Ακάρ να λέει πως η Αγιά Σοφιά ανήκει στη Δημοκρατία της Τουρκίας και θα τη χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν.

Το πιο ενδιαφέρον όμως, που δείχνει που κινείται η κατάσταση στην Μεσόγειο, από τα «όπλα» της Τουρκίας είναι ίσως το «όπλο» του παζαριού.

Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ λίγο πριν την μετάβαση του στο Κάϊρο για διαβουλεύσεις με τους Αιγύπτιους για την ΑΟΖ, η Τουρκία κάνει «προσφορές» στην Αίγυπτο για να τορπιλίσει την Ελληνική Διπλωματία, και τους προσφέρει 30% ή και 40% περισσότερο από ότι η χώρα μας για να της κάνουν το κέφι.

Αυτό από την μία δείχνει πως η Τουρκία δεν έχει σκοπό να πέσει χωρίς μάχη στον ανταγωνισμό που έχει ανοίξει στην Μεσόγειο αλλά από την άλλη η τακτική του «δωσ’ τα όλα» ίσως να δείχνει πως η Τουρκία βλέπει πως τα πράγματα δεν εξελίσσονται σύμφωνα με το αρχικό της σχέδιο και πλέον ο χρόνος πιέζει την Άγκυρα.

Για την Ελλάδα το στοίχημα είναι να καταφέρει να πείσει την Αίγυπτο να υπογράψει ακόμα και αν το τμήμα του Καστελορίζου μείνει ως αστερίσκος για μελλοντική συμφωνία, καθώς όπως λένε οι ειδικοί κάτι τέτοιο και τα δικαιώματα μας εξασφαλίζει «εξαφανίζοντας» την Τουρκολιβυκή συμφωνία και βγάζει την Αίγυπτο από την δύσκολη θέση καθώς θέλει να αποφύγει τις απευθείας αντιπαραθέσεις με την Τουρκία.