Έχω μια καλή πρόταση για το Σαββατοκύριακο αυτό. Κυρίως για το τι θα κάνετε με τα παιδιά σας.
- του Δημήτρη Γιαγτζόγλου
Αλλά πριν φτάσουμε εκεί, λίγο το τρέξιμο της καθημερινότητας, λίγο το ότι ακόμη είμαστε κάπως επηρεασμένοι από την ραστώνη του καλοκαιριού, λίγο το ότι γενικώς δεν αφιερώνουν και τα μέσα ενημέρωσης ιδιαίτερο χώρο και χρόνο σε τέτοια θέματα, για εκείνους που το ξέρουν απλώς το υπενθυμίζω για όσους δεν του γνωρίζουν, διανύουμε την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου.
Ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί από το 2002. Σκοπός όλων των δράσεων πάντα, στο πλαίσιο αυτής της εβδομάδας, είναι η ενθάρρυνση όλων στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης, αλλά και η ευαισθητοποίηση όλων μας στην χρήση εναλλακτικών μέσων στις πόλεις. Η εβδομάδα κορυφώνεται με την «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» στις 22 Σεπτεμβρίου. Κάθε χρόνο η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» έχει ένα κεντρικό θέμα. Για το 2019 αυτό είναι το περπάτημα και η ποδηλασία και το σύνθημα της «Ας περπατήσουμε όλοι μαζί»!
«Είναι ένα πρόγραμμα της ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει ως στόχο την προώθηση καλών πρακτικών κινητικότητας στην πόλη, την προώθηση του περπατήματος, του ποδηλάτου, των μέσων μαζικής μεταφοράς, του micromobility (ελαφρά οχήματα μεταφοράς) και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το ότι υπάρχουν διαφορετικές επιλογές μετακίνησης. Δεν έχει την λογική πάρτε όλοι ποδήλατο ή ένα πατίνι, αλλά χρησιμοποιείστε το αυτοκίνητό σας, όταν πρέπει, το ποδήλατό σας επίσης. Με απλά λόγια μια συνειδητή επιλογή για το τι χρησιμοποιείς για την μετακίνησή σου κάθε φορά» μας εξηγεί ο Σπύρος Παπαγεωργίου, ιδρυτής του MBIKE και Διευθυντής Ανάπτυξης της Οργάνωσης «Πόλεις για ποδήλατα».
Τον ρώτησα αν υπάρχει ενδιαφέρον για εναλλακτικές μορφές μετακίνησης στην χώρα μας, συγκριτικά πάντα με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον αλλά από μικρότερες πόλεις. Η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Πρέβεζα, η Καλαμάτα. Προφανώς εκεί τα πράγματα είναι περισσότερο ευέλικτα και καταλαβαίνει κανείς πιο εύκολα τα θετικά. Γενικώς στη Αττική δεν γίνονται σπουδαία πράγματα. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που γίνεται μια σοβαρή δουλεία, κυρίως από κάποιους φορείς. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με στόχο την προαγωγή ενός πιο δραστήριου και οικολογικού τρόπου ζωής, συμμετέχει ενεργά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας».
Κι εδώ ερχόμαστε στη πρόταση που σας έχω για το τι θα κάνετε με τα παιδιά σας το Σαββατοκύριακο αυτό. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνεται και το «Δίπλωμα ποδηλάτου για παιδιά». Ναι καλά διαβάζετε. Αύριο Σάββατο 10.00 με 14.00 να πάτε με τα παιδιά σας ηλικίας 10-12 ετών στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο θεσμός «Δίπλωμα ποδηλάτου για παιδιά» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για μια δράση με συμβολικό χαρακτήρα, που έχει ως στόχο να τονίσει την σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά και αν ευαισθητοποιήσει του γονείς απέναντι στους χρήστες ποδηλάτων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση, ερωτήσεις επάνω σε θεωρητικό μέρος ( τα σήματα για παράδειγμα ), πρακτική εκπαίδευση και στην συνέχεια απλές εξετάσεις με στόχο την απόκτηση «Διπλώματος Οδήγησης Ποδηλάτου». Απευθύνεται σε παιδιά 10-12 ετών που ήδη γνωρίζουν ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες. Τα παιδιά εννοείται να έχουν μαζί το ποδήλατό τους!
- Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα SNFCC.org και στις σελίδες στα social media @SNFCC.org