Όταν είμαστε παιδιά η μαμά πάντα πιέζει! Φύσηξε τη μύτη σου παιδί μου, ξανά και ξανά. Όταν μεγαλώνουμε το κάνουμε μόνοι μας, οδηγούμενοι από την ανάγκη να αναπνεύσουμε καλύτερα. Κι όμως τα νέα δεδομένα λένε πως όταν είσαι κρυωμένος, το να φυσάς τη μύτη σου δεν είναι η καλύτερη ιδέα!
Το φύσημα της μύτης σας με υπερβολική δύναμη μπορεί να προκαλέσει θραύση των αγγείων και αδικαιολόγητο άγχος», αποκάλυψε η ανοσολόγος Purvi Parik . Μπορεί επίσης να οδηγήσει βακτηρίδια να επιστρέψουν στα ρουθούνια σας, θέτοντάς σας μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.
Τα ψιλά γράμματα των αντηλιακών- Ποιες επικίνδυνες παγίδες κρύβουν
Στην πραγματικότητα δεν είναι η βλέννα εκείνη που σας κάνει να αισθάνεστε τη μύτη σας βουλωμένη. Αυτή η αποπνικτική αίσθηση προέρχεται από το οίδημα των αιμοφόρων αγγείων στη μύτη σας. Είναι αλήθεια πως οι βλεννογόνοι παράγουν μεγαλύτερη ποσότητας βλέννας όταν είστε άρρωστοι αλλά μόνο λίγο περισσότερη. Ακόμα όμως κι αν τη φυσήξετε, το σώμα σας θα σπεύσει να την αναπληρώσει. Με άλλα λόγια, η αντίσταση είναι μάταιη. Άλλωστε το ανθρώπινο σώμα αγαπάει την παραγωγή βλέννας. Αν φανταστείτε ότι σε μια κανονική ημέρα η βλέννα σας μπορεί να γεμίσει ένα μισόλιτρο μπουκάλι!
Και τότε τι κάνουμε;
Τα 10 συμπτώματα καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Εντάξει το να φυσάτε τη μύτη σας δεν απαγορεύεται.. Μακροπρόθεσμα, δεν λύνει πολλά, αλλά μπορεί να σας δώσει μια πρόσκαιρη ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Φροντίστε όμως να το κάνετε σωστά. Αρχικά πρέπει να αδειάζετε τα ρουθούνια σας ένα ένα και φυσικά χωρίς να φυσάτε πολύ δυνατά. Αυτό το πολύ δυνατό φύσημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όπως τραυματισμό της οφθαλμικής οπής ή ρήξη του οισοφάγου. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι φυσάτε απαλά και να χρησιμοποιείται κάποια αποσυμφορητικά σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες τους, διότι και αυτά ακόμα μπορούν να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα.