Γράφει ο Δημήτρης Γιαγτζόγλου
Την προηγούμενη εβδομάδα καλεσμένος σε πρεμιέρα. Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά ο «Κύκλος του έρωτα» του Άρθουρ Σνίτσλερ σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου. Πάντα λέω την αλήθεια. Βαριέμαι τις πρεμιέρες. Αυτό το όλοι χαρούμενοι, ευτυχισμένοι, χαμογελαστοί, φώτα, κάμερες. Τέλος πάντων λέω. Ντυμένος όπως πάντα τζινάκι, τισερτάκι, φούτερ που το έβγαλα, αθλητικά παπούτσια, επίσημο ένδυμα πρεμιέρας δηλαδή πήγα. Ήθελα να δω την παράσταση. Είχα ακούσει καλά λόγια. Πήγα λίγο νωρίτερα. Κρασάκι στο Φουαγιέ. Διαπίστωσα ότι είχε διαφορετικό κόσμο καλεσμένο σε αυτή την πρεμιέρα. Καθόλου στημένο. Χάρηκα. Βγήκα και λίγο στην είσοδο. Και καλά έκανα γιατί έπεσα πάνω στην Καριοφυλλιά Καραμπέτη και την Φιλαρέτη Κομνηνού. Μιλούσαν μεταξύ τους. Έλαμπαν. Και χωρίς να βλέπουν αν τους κοιτάνε. Πόσο χορτάτες. Άλλη στόφα. Άλλος αέρας.
Είδα λίγο την καλή μου φίλη, μοναδική Μαρία Αδαμοπούλου μέσα σε ένα πανικό γιατί ως γραφείο τύπου του θεάτρου είχε να τρέξει για τα πάντα. Μπαίνω στην πλατεία. Τα παπούτσια μου σε αυτό το υπέροχο χαλί γίνονται ακόμη πιο αθλητικά. Βολεύομαι. Ψυχαναγκασμός να ελέγξω το κινητό μου δέκα φορές αν το έχω απενεργοποιήσει.
Το έργο. Ένα ερωτικό παιχνίδι με δέκα πολύ δυνατούς παίκτες του ελληνικού θεάτρου. Δέκα ζευγάρια σε μια σκυταλοδρομία σεξουαλικών συναντήσεων. Μια ανάσα. Αποπλάνηση, ερωτική συνεύρεση, αποχωρισμός. Δέκα ζευγάρια στην Βιέννη, παλεύουν στα όρια της κοινωνικής τους θέσης, του πλούτου, της ερωτικής κι συζυγικής πίστης. Αρχή και τέλος μια φτωχή πόρνη. Όλα ξεκινούν και καταλήγουν σε αυτήν.
Η σκηνοθεσία καθόλου φλύαρη. Το σκηνικό έξυπνο και ευρηματικό βοηθάει στις εναλλαγές. Πέρα από το χιούμορ και μια ηδονοβλεπτική ελαφράδα ως μια πρώτη ανάγνωση του έργου σε ένα επόμενο στάδιο υπάρχει αγωνία. Φαινομενικά οι κοινωνικές μάσκες σήμερα έχουν αλλάξει από της εποχή που γράφτηκε το έργο αλλά διατηρεί πολλά φρέσκα για την εποχή μας στοιχεία.
Ο συγγραφέας του έργου είναι ο Άρθουρ Σνίτσλερ. Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε ένας Δον Ζουάν. «Αντιλήφθηκες μέσω της διάθεσής σου ή μάλλον μέσω της ευαίσθητης ενδοσκόπησής σου όλα όσα μόχθησα να αποκαλύψω μελετώντας άλλους ανθρώπους» έγραψε στον Σνίτσλερ το 1922 ο σύγχρονός του Σίγκμουντ Φρόιντ.
Το έργο «ο κύκλος του έρωτα» γράφτηκε το 1897, εκδόθηκε το 1903 και απαγορεύτηκε από την αυστριακή λογοκρισία. Έθετε προφανέστατα υπό αμφισβήτηση πολλές από τις αξίες της ευρωπαϊκής αστικής τάξης και έβγαζε σε κοινή θέα πολλά από τα «κρυμμένα μυστικά» της. Από την σεξουαλική ηθική έως τους ταξικούς διαχωρισμούς.
Πρωτοανέβηκε μετά από 20 χρόνια αφού πρώτα διαδόθηκε κυκλοφορώντας παράνομα από χέρι σε χέρι. Στο Βερολίνο δικαιώθηκε στα ανεκτικά δικαστήρια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και παρά το γεγονός ότι ο συγγραφέας του χαρακτηρίστηκε «εβραίος πορνογράφος» και δέχθηκε πολλές απειλές.
Αξίζει να το δείτε. Θα περάσετε ευχάριστα