Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιχειρεί να ρίξει τους τόνους αλλά το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει σε υψηλούς τόνους!
- Γράφει ο Κώστας Αττίας
Με δύο (μέχρι στιγμής) γραμμές εμφανίζεται η κυβέρνηση μετά την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε την στρατιωτική και πολιτική Ηγεσία από μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας.
Την ώρα που η Μεσογείων επιχειρεί να ρίξει τους τόνους με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να δηλώνει: «Προ ολίγου το ελικόπτερο που μας μετέφερε υπέστη παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν νιώσαμε αυτή την παρενόχληση. Αντιθέτως, όταν σηκώσαμε τα μάτια ψηλά στον ουρανό είδαμε τα ελληνικά μαχητικά που ήδη είχαν διώξει από την περιοχή τα τουρκικά μαχητικά, εδώ στο Φαρμακονήσι. Αυτό που θα ήθελα όμως να πω είναι ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας, δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης, που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δύο πλευρές αυτήν την ώρα» το Υπουργείο Εξωτερικών ανεβάζει τους τόνους.
Ο Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή και το ΥΠΕΞ προχώρησε στην έντονη καταδίκη της τουρκικής πρόκλησης, μίας πρόκλησης που αξίζει να σημειωθεί πως έρχεται λίγες ώρες μετά την αποβατική άσκηση στο Αιγαίο των Τούρκων, η οποία έγινε αφού τηλεφωνικά ο Ακάρ είχε διαβεβαιώσει τον Παναγιωτόπουλο πως η Τουρκία δεν θα προχωρούσε στην διενέργεια άλλης άσκησης την οποία είχε ετοιμάσει.
Το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του λέει :« Καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο τη σημερινή προκλητική παρενόχληση από τουρκικά αεροσκάφη του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κ. Φλώρο.Πρόκειται για ακόμη μια απαράδεκτη τουρκική ενέργεια. Μια ενέργεια που επιβεβαιώνει για μια εισέτι φορά τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιμένοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων καθώς και σε μια αδιέξοδη παραβατικότητα.Την καλούμε να εισέλθει στον 21ο αιώνα. Nα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και των λοιπών χωρών της περιοχής και να εργαστεί εποικοδομητικά στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, σεβόμενη και όχι παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές δίκαιο».
Το ποια στρατηγική είναι η καλύτερη για την χώρα είναι θέμα που θα πρέπει να το αποφασίσει η κυβέρνηση το βέβαιο είναι όμως πως η τακτική των υψηλών και χαμηλών τόνων ταυτόχρονα μάλλον δεν εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα μας.