GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

Πυροφυλάκιο Ραφήνας: Η ζωή εκείνων που αποτρέπουν τις τραγωδίες

Του Δημήτρη Γιαγτζόγλου

Πυροφυλάκιο Ραφήνας. Το προσωπικό του πέρσι εντόπισε πρώτο την μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά, ειδοποίησε την Πυροσβεστική και ρίχτηκε στην μεγάλη μάχη. Και τώρα, ένα χρόνο μετά, ξανά στο ίδιο πόστο. Η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος ήδη τρέχει πάνω από ένα μήνα. Αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι, στις βάρδιες τους, σε εκείνο το ύψωμα, έτοιμοι με τον ασύρματο για το επόμενο έκτακτο περιστατικό.

Ο κ. Μάνος Τσαλιαγκός ο υπεύθυνος στο πυροφυλάκιο. Είναι ο μόνος που δεν κάνει βάρδιες. Είναι ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα, για οτιδήποτε χρειαστεί. Το πυροφυλάκιο είναι υπηρεσία του Δήμου και ανήκει στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας. Επανδρώνεται, όπως μας εξηγεί από έμμισθους υπαλλήλους του Δήμου, κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και από ομάδα εθελοντών. «Ο εθελοντισμός είναι ένα βασικό κομμάτι και πρέπει να γίνει τρόπος ζωής μας. Κι εγώ από εθελοντής ξεκίνησα. Ήμουν υπάλληλος του Δήμου και στον ελεύθερο χρόνο μου, απογεύματα, βράδια, βοηθούσα, πάντα εθελοντικά. Ήταν κάτι που αγάπησα και κάποια στιγμή ζήτησα κι έγινε η μετάταξή μου στο τμήμα αυτό». Μάλιστα. Να το πω κι εγώ όπως το καταλαβαίνω αυτό που λέει ο κ. Τσαλιαγκός. Προτίμησε αυτή την θέση, που μπορεί το κινητό του να χτυπήσει 24ώρες το 24ωρο, που θα είναι στο πόδι όσο χρειαστεί, που θα έρθει αντιμέτωπος πολλές φορές με επικίνδυνες καταστάσεις, από την ασφάλεια και το ωράριο μια τυπικής δουλειάς στο γραφείο ενός Δήμου.

Πάμε παρακάτω. Οι εθελοντές είναι από 18 έως 55 ετών, όπως ορίζει ο νόμος. Υπάρχουν, όμως, εθελοντές και μεγαλύτερων ηλικιών που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο επιχειρησιακό κέντρο, στην ασύρματη επικοινωνία, αλλά και στα τηλέφωνα. Υπάρχουν και παιδιά 17 ετών που μπορούν να προσφέρουν επικουρικά σε άλλα πόστα και το κάνουν με χαρά.

«Ανήκουμε στον σχεδιασμό της Πυροσβεστικής. Θεωρούμαστε μια μονάδα κι εμείς και πάμε όπου μας καλέσουν για να βοηθήσουμε. Έχουμε μια δύναμη 5 οχημάτων, τρία από τα οποία είναι πυροσβεστικά και δύο υδροφόρες. Τρέχουμε όπου υπάρχει ανάγκη. Ακόμη και σε κατάσβεση πυρκαγιών σε νησιά έχουμε βοηθήσει. Η διαδικασία είναι απλή. Διαπιστώνουμε κάτι επικοινωνούμε με το 199, ενημερώνουμε και μας ενημερώνουν και θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες που θα μας δώσουν».

Κατάσβεση. Αυτομάτως το επόμενο ερώτημα είναι το τι γίνεται με την πρόληψη. «Η πρόληψη είναι το κομμάτι εκείνο που πονάει όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο για μας αλλά γενικότερα. Υπάρχει τεράστια αδυναμία. Όταν εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς δεν μπορεί να υπάρχει ούτε συντονισμός ούτε αποτελεσματικότητα. Παράδειγμα. Το πιο απλό και το πιο χρήσιμο σε επίπεδο πρόληψης. Ξεκινάς να κάνεις έναν καθαρισμό. Εμπλέκονται σε αυτή την διαδικασία Δασαρχεία και πολλές ακόμη υπηρεσίες κάτι που καθιστά δύσκολη και την οργάνωση αλλά και την συνεννόηση».

Ο κ. Τσαλιαγκός ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι εκφράζει το δικαιολογημένο παράπονο «ύστερα από το περσινό κακό σε μια περιοχή 15.000 κατοίκων είχαμε εγγραφές μόνο 20-30 ατόμων στην Πυροσβεστική ως εθελοντές. Εγώ θα ήθελα πολύ να ήταν 100 τα άτομα. Όχι δεν το λέω για να έχουμε 100 άτομα που θα βοηθήσουν. Το λέω γιατί αυτά τα 100 άτομα όταν χρειαστεί θα βοηθήσουν τον εαυτό τους».

Σε ότι έχει σχέση με τις υποδομές ο . Τσαλιαγκός διαπιστώνει ότι η κατάσταση στο πυροφυλάκιο σε σχέση με άλλες περιπτώσεις είναι καλή. Τα οχήματα είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Και η εκπαίδευση εκτός από το ότι μαθαίνουν στην Πυροσβεστική κάθε Πέμπτη έχουν εκπαίδευση και κάθε Σαββατοκύριακο σε όλους εκείνους που βοηθούν επικουρικά».