GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

«Ανάσταση» οι υδρογονάνθρακες στην Κρήτη- Δεν θα πιστεύετε την αξία τους

Του Δημήτρη Γιαγζτόγλου

Εδώ και λίγες μέρες έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για την ανάθεση των ερευνών και της εξόρυξης σε μεγάλους στόχους υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε δύο ενεργειακούς κολοσσούς, την Total και την ΕxxonMobil  και τον ελληνικό όμιλο των ΕΛΠΕ. Μία κίνηση που την χαρακτηρίζει «Ανάσταση» ο κ. Αντώνης Φώσκολος. Ενδεχομένως αναρωτηθείτε ποιος είναι ο Αντώνης Φώσκολος και η άποψή του έχει τόσο μεγάλη σημασία και σπουδαιότητα; Είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και Ομότιμος επιστημονικός ερευνητής της Καναδικής Κυβέρνησης. Είναι ο πρώτος επιστήμονας που πριν χρόνια υποστήριξε την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Κρήτη και μάλλον ελάχιστοι τον πίστεψαν.

«Η Γεωλογία έλεγε ότι έχουμε υδρογονάνθρακες στην Κρήτη. Υπήρχε πάντα μια αμφισβήτηση ενδεχομένως δικαιολογημένη ως έναν βαθμό. Ήρθαν, όμως μετά τα γεωφυσικά στοιχεία και διαπιστώθηκαν κάτω από την Κρήτη 19 στόχοι υδρογονανθράκων. Είναι στόχοι παρόμοιοι με του στόχους που έχουν εντοπιστεί στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και στην ΑΟΖ της Κύπρου. Είναι τεράστιοι στόχοι» μου εξηγεί ο κ. Φώσκολος σε μία σύντομη συνομιλία που είχαμε.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις του κ. Φώσκολου η αξία των υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης ανέρχεται σε 5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και διευκρινίζει «σύμφωνα με την εκτίμηση της δική μου και με βάση την αναλογία του τι βρέθηκε στην Κύπρο και την Αίγυπτο. Η έρευνα τελικά θα δείξει πόσα είναι τα πραγματικά αποθέματα. Αλλά αν η έρευνα δείξει την ίδια πληρότητα με τα αιγυπτιακά κοιτάσματα, τότε η αξία των αποθεμάτων στην Κρήτη θα αγγίξει τα 5,4 τρις δολάρια, εκ των οποίων το 20% πηγαίνει στο ελληνικό δημόσιο. Θα πρέπει να τονιστεί ότι μετά τον εντοπισμό του φυσικού αερίου για να έρθουν τα κοιτάσματα στην παραγωγή θα πρέπει να έρθουν εταιρείες που θα επενδύσουν αρκετά δις. Μιλάμε για πρόκληση και τεράστιο όφελος για την χώρα μας.»

Στην συνομιλία μας ο κ. Φώσκολος, βάζει ακόμη έναν σημαντικό παράγοντα. «Εκτός από τα οικονομικά μεγέθη, υπάρχει και το σκέλος απασχόληση, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. «Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν ανέρχονται, με βάση την αναλογία ότι για κάθε παραγόμενο ισοδύναμο βαρέλι πετρελαίου απαιτείται 1 άτομο στον πρωτογενή τομέα και 3 άτομα στον δευτερογενή τομέα. Βέβαια απαιτείται ένας μεγάλος αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού που αυτή την στιγμή δεν το έχουμε. Και όλα θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τον τρόπο που θα αποφασίσουν οι εταιρείες και το ελληνικό κράτος τους τρόπους εξαγωγής του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Η εμπειρία του κ. Φώσκολου είναι τεράστια. Μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ προσελήφθη στο Ινστιτούτο της Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου του Καναδά με στόχο τη έρευνα υδρογονανθράκων στην Κεντρική Αλμπέρτα στις εκβολές του ποταμού MacKenzie και στα πολικά νησιά του Καναδά. Έχει διατελέσει και σύμβουλος για ενεργειακά θέματα του ΟΗΕ.