Μη αναστρέψιμη βλέπει την κυβερνητική φθορά η Ν.Δ, στελέχη της οποίας αναλύουν όλο το τελευταίο διάστημα τα δημοσκοπικά ευρήματα.
- ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΛΕΙΤΟΥ
Η διαχείριση του Σκοπιανού, οι αποδοκιμασίες των κυβερνητικών στελεχών από πολίτες που παρά τις κυβερνητικές καταγγελίες, δεν είναι κομματικά υποκινούμενοι, τα σενάρια για «σχέδιο αποστασίας», η στάση του Πάνου Καμμένου και η νέα προειδοποίηση ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν έρθει προς κύρωση η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα.
Η κοινωνία είναι εξαιρετικά οργισμένη με τις κυβερνητικές αποφάσεις αλλά και με το γεγονός ότι επιχειρείται επικοινωνιακά να παρουσιαστεί η ήττα ως θρίαμβος. Αυτό παγιώνει την άποψή στο εσωτερικό της ΝΔ ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει την πολιτική κατάρρευση, ακόμη και αν τα κουκιά είναι αρκετά. Οταν συναντάται η οργή με τον χλευασμό στην κοινωνία, τότε υπάρχει μια κυβέρνηση σε αποδρομή λένε.
Δεν προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε πολιτική εξάχνωση καθώς συγκρατεί δυνάμεις λόγω της συμφωνίας για το χρέος.
Τα επιτελικά στελέχη της ΝΔ, όμως διαπιστώνουν ότι η ενίσχυση των δυνάμεων του κόμματός τους δημιουργεί προυποθέσεις αυτοδυναμίας στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.
Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η ενίσχυση του εκλογικού ποσοστού της ΝΔ, η καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο 20%, αλλά και η αντίδραση των πολιτών, ακόμα και ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος, για τη συμφωνία με το Σκοπιανό, είναι παράγοντες που διαμορφώνουν συνθήκες κυριαρχίας για τη ΝΔ.
Ταυτόχρονα μετρούν, ότι ελάχιστη επίδραση έχουν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για το χρέος και πιστεύουν ότι, ακόμα και αν ο κ.Τσίπρας ανακοινώσει το προσεχές διάστημα παροχές, λίγο θα βοηθήσει το εκλογικό ποσοστό του, καθώς σταθερά αυξάνεται η ανάγκη για κυβερνητική αλλαγή με την βεβαιότητα ότι ο φορέας που θα την επιβάλλει είναι η Ν.Δ.
Κρίσιμο παράγοντα για την κουβέντα που έχει ανοίξει,εκτός απο τα δημοσκοπικά ευρήματα και την κυβερνητική περιδίνηση, στη ΝΔ θεωρούν το Σκοπιανό και την λάθος εκτίμηση της κυβέρνησης για τον κοινωνικό αντίκτυπο σε όλες τις κρίσιμες φάσεις αυτής της ιστορίας. Το πρόβλημα μετατοπίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου που ακόμα αδυνατεί να συλλάβει τις αρνητικές παραμέτρους του ζητήματος, ούτε το εύρος της πολιτικής ζημίας που έχει υποστεί, λένε στην Πειραιώς, γι αυτό και αντιδρούν με τελείως λάθος τρόπο, την ώρα που καλούνται να διαχειριστούν την αποδοκιμασία της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης, αλλά και την σταδιακή πολιτική αυτοεξουδετέρωση των ΑΝΕΛ.
Η επαναφορά σεναρίων για «πολιτική αποσταθεροποίηση» που εκπορεύονται από επιχειρηματικά κέντρα, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση, αποδεικνύει το ουσιαστικό διαζύγιο της κυβέρνησης με την κοινωνία λένε. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ ημερών εκτίμησε ότι η κυβέρνηση είναι «σε πανικό», ενώ, συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει» και προειδοποίησε ότι η ΝΔ δεν θα του επιτρέψει «να πάρει και την Ελλάδα στην πτώση του».
Στη ΝΔ επεξεργάζονται όλα τα σενάρια αναφορικά με το πότε και πως θα εκδηλωθούν οι αποσταθεροποιητικές τάσεις με τη μορφή καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων. Εκτιμούν ως βεβαιο ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τραβήξει το χρόνο ως τις Ευρωεκλογές, στήνοντας έτσι διπλές κάλπες, και προσπαθώντας να εκτονώσει την οργή του κόσμου στη χαλαρή ψήφο της Ευρώπης . Αυτό θα το κάνει πιστεύουν, χωρίς προηγουμένως να φέρει προς κύρωση την συμφωνία για το Σκοπιανό. Θα είναι το κόλπο σε συνεννόηση με τον Π. Καμμένο οπότε και η ρήξη μαζί του δεν θα έχει ούτε νόημα, ούτε κόστος. Παρά ταύτα εκτιμούν ότι, μετά τον Αύγουστο κάθε μήνας μπορεί να σηματοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις.
Οι κομματικές μηχανές έχουν τεθεί κατά συνέπεια σε εγρήγορση, ενώ μεσα στον Ιούλιο θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει το πρόγραμμα περιοδειών του, επισκεπτόμενος την Τετάρτη τη Λευκάδα και, κατά πάσα πιθανότητα και την Πάτρα. Τέλος την Τρίτη προγραμματίζεται και η συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές υπό τον πρόεδρο Νικήτα Κακλαμάνη και με τη συμμετοχή κεντρικών «γαλάζιων» στελεχών.