Για την εποχή τους ήταν επιστημονική φαντασία, αλλά τελικά αποδείχθηκε πως δεν έπεσαν και πολύ έξω σε σχέση με όσα περιέγραφαν από τον κόσμο του μέλλοντος!
Δεν ξέρουμε αν το 2063 γίνει η «Πρώτη Επαφή» με τους εξωγήινους, αλλά μέχρι τότε μπορούμε να θυμηθούμε 10 παραδείγματα βιβλίων που πραγματικά πρόβλεψαν το μέλλον!
«1984» του Τζορτζ Οργούελ (1949)
Στο «1984» οι κύριοι χαρακτήρες εργάζονται πάντα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του «Big Brother», το ψευδώνυμο που δόθηκε για το καταπιεστικό κυβερνών καθεστώς.
Εκτός από το ότι έδωσε το όνομα του σε ένα από τα πλέον επιτυχημένα τηλεοπτικά ριάλιτι των τελευταίων δύο δεκαετιών, ο «Μεγάλος Αδελφός» έχει γίνει πραγματικότητα σε χώρες όπως η Αγγλία, όπου σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο και αν βρεθείς κάποια κάμερα θα σε καταγράφει!
«Γενναίος νέος Κόσμος» του Aldous Huxley (1932)
Στο μυθιστόρημα του 1932 «Brave New World» εμφανίζεται το φάρμακο που άλλαζε τη διάθεση με την ονομασία «Soma», πολύ από την εμφάνιση των πρώτων ψυχιατρικών φαρμάκων.
Βέβαια οφείλουμε να πούμε ότι η ψυχιατρική δεν ήταν ακριβώς η καταστροφή που φοβόταν ο Άλντους Χάξλεϊ.
«Φράνκεσταιν» της Mary Shelley (1818)
Μπορεί να μην ελέγχουμε τον κύκλο της ζωής αλλά ένα από τα όσα έκανε το 1818 γιατρός στο «Frankenstein» της Mary Shelley έχει γίνει πραγματικότητα! Είναι η ικανότητα να κρατάς ένα όργανο ζωντανό έξω από το σώμα για να μεταμοσχευθεί σε έναν άλλον οργανισμό.
Το 1954, γιατροί πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση οργάνων: έναν νεφρό! Ευτυχώς, δεν χρειάστηκε να καταφύγουν στην Αρκτική!
«Fahrenheit 451» του Ray Bradbury (1953)
Στο μέλλον που περιγράφει το 1953 ο Ray Bradbury στο «Φαρενάιτ 451″, τα βιβλία ως τρόπος εκπαίδευσης είναι ξεπερασμένος και έτσι παραδίδονται στην πυρά. Στη θέση των χαμένων έργων λογοτεχνίας, οι άνθρωποι του Fahrenheit 451 «χάνονται» σε εικόνες που προβάλλονται σε οθόνες πάνω στους τοίχους!
Οι πρώτες επίπεδες οθόνες τηλεόρασης εμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’60, αλλά χρειάστηκε να περάσουν πολλά ακόμη χρόνια για να φτάσουν στα περισσότερα σπίτια.
«Κοιτάζοντας πίσω» του Edward Bellamy (1888)
Φαντάζοντας τον κόσμο του 21ου αιώνα ο Edward Bellamy, βάζει στο Looking Backward έναν ταξιδιώτη του 1800 να φτάνει στο έτος 2000, όπου ανακαλύπτει ότι οι άνθρωποι φέρνουν μικρές κάρτες με τις οποίες πληρώνουν ότι αγοράζουν.
Οι πραγματικές κάρτες βγήκαν το 1966, αλλά δεν έγιναν ευρέως γνωστές παρά μόνο μετά από 20 χρόνια. Πολύ εντυπωσιακό, δεδομένου του ότι όταν ο Bellamy έγραψε το 1888 το βιβλίο του μόλις έκανε τα πρώτα του βήματα το καρνέ των επιταγών.
«The World Set Free» του H.G. Wells (1914)
Στον «Ελεύθερο Κόσμο» ο H.G. Wells έγραψε για το πώς θα έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή η ανθρωπότητα μετά από μια κατά λάθος καταστροφή λόγω της ταχύρυθμης τεχνολογικής ανάπτυξης, όπως π.χ με τη χρήση της χειροβομβίδας ουρανίου!
Φυσικά, ο Wells δεν γνώριζε την καταστρεπτική ισχύς στο διαχωρισμό ενός ατόμου κάτι που καθιστά αυτή την πρόβλεψη ακόμα πιο εντυπωσιακή. Η πρώτη ατομική βόμβα δεν θα ήταν έτοιμη πριν το 1943!
Ο «Tom Swift και το ηλεκτρικό τουφέκι» του Victor Appleton (1911)
Ο Tom Swift ήταν ένας έφηβος εφευρέτης που πρωταγωνιστούσε στη δημοφιλή σειρά παιδικών βιβλίων του Victor Appleton.
Ανάμεσα στις εφευρέσεις του ήταν το ηλεκτρικό του τουφέκι που φαίνεται πως πρόβλεψε τα σημερινά τέισερ! Κάποιοι μάλιστα λένε πως η λέξη «taser» είναι ένα αρκτικόλεξο για το «Electric Rifle του Thomas A. Swift».
«Ταξίδια του Gulliver» του Jonathan Swift (1726)
Ο Άρης είχε δύο φεγγάρια πολύ πριν ο Jonathan Swift γραψει το πιο διάσημο βιβλίο του τα «Ταξίδια του Gulliver».
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Οι αστρονόμοι της Laputa έκαναν το 1726 την ανακάλυψη 150 χρόνια πριν από τους αστρονόμους του πραγματικού κόσμου το 1877!
«Ξένος σε μια παράξενη γη» από τον Robert Heinlein (1961)
Τα έργα του Robert Heinlein είναι γεμάτα οράματα, ιδιαίτερα από φιλοσοφική σκοπιά . Αλλά το «Stranger in a Strange Land», ένα από τα πιο γνωστά του έργα, κάνει επίσης μια παράξενη συγκεκριμένη πρόβλεψη το 1961, περίπου μια δεκαετία προτού να γίνει κοινή: το στρώμα νερού.
Αν και πρωτοχρησιμοποιήθηκαν για ιατρικούς σκοπούς το 1833, οι εμπορικές εκδόσεις ήρθαν περίπου μια δεκαετία μετά το βιβλίο του Heinlein.
«Neuromancer» του William Gibson (1984)
Το 1984, το «Neuromancer» του William Gibson ήρθε μετά την εφεύρεση του ιντερνέτ, αλλά ήταν το πρώτο βιβλίο που πραγματικά κατανόησε τη σημασία ενός παγκόσμιου δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών – αν και η δυνατότητα πρόσβασης σε ένα τέτοιο δίκτυο χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη μας εξακολουθεί να είναι μακρινό όνειρο.
Έξι χρόνια μετά την κυκλοφορία του «Neuromancer», ο Tim Berners-Lee παρουσίασε το World Wide Web, την πιο κοινή μέθοδο πρόσβασης στο δίκτυο.