Μήπως ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις και να καταλάβεις κάτι είναι να το διδάξεις;
Όσο παράδοξο και αν ακούγεται την απάντηση έχει η Τεχνική Feynman.
Πρόκειται για ένα γνωστικό μοντέλο που επινοήθηκε από τον Νομπελίστα Φυσικό Richard Feynman το οποίο σας βοηθά να μάθετε τα πάντα και να καλύψετε τα κενά σας διδάσκοντας κάποιον άλλο.
Σε τέσσερα βήματα, είστε σε θέση να κατανοήσετε βαθύτερες έννοιες και να τις θυμάστε για αρκετό καιρό.
Ποια είναι αυτά;
- Διαλέξτε το θέμα που θέλετε να κατανοήσετε και αρχίστε να το μελετάτε. Γράψτε ό,τι ξέρετε σε μια σελίδα τετραδίου και κάθε φορά που βρίσκετε καινούριες πληροφορίες για το θέμα αυτό, συμπληρώστε τις στο τετράδιο.
- Προσποιηθείτε ότι διδάσκετε το θέμα σας σε μία τάξη. Βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να εξηγήσετε το θέμα με απλούς όρους.
- Αν «κολλήσετε» επιστρέψτε πίσω στα βιβλία. Επανεξετάστε τις προβληματικές περιοχές, μέχρι να μπορείτε να εξηγείτε πλήρως το θέμα.
- Απλοποιήστε και χρησιμοποιήστε αναλογίες. Επαναλάβετε τη διαδικασία με πιο απλουστευμένη γλώσσα και συνδέστε τα γεγονότα με αναλογίες που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της κατανόησης.
Ο Αμερικανός φυσικός Richard Feynman, που είναι γνωστός για το έργο του στον τομέα της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής, είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «Μεγάλος Εξηγητής», καθώς είχε την ικανότητα να εξηγεί τα πιο δυσνόητα θέματα με απλά λόγια.
Η τεχνική Feynman παρουσιάζεται στη βιογραφία του James Gleick του 1993, «Genius: Η ζωή και η επιστήμη του Richard Feynman». Εκεί εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο ο Feynman αρίστευσε στις εξετάσεις του στο Πανεπιστήμιο του Princeton.
«Άνοιξε ένα καινούριο τετράδιο. Στον τίτλο έγραψε: «Όσα δεν γνωρίζω». Για πρώτη αλλά όχι τελευταία φορά αναδιοργάνωσε τις γνώσεις του, εργάστηκε για εβδομάδες αποσυναρμολογώντας κάθε κλάδο της φυσικής και τοποθετώντας ξανά τα κομμάτια μαζί εντόπισε τις όποιες ασάφειες».
Κάπως έτσι άνοιξε ο δρόμος για το Nobel το 1965 και στο να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες όλων των εποχών, καθώς εφηύρε τα διαγράμματα Feynman, τα οποία άλλαξαν τη φυσική για πάντα.