Το ερώτημα με την τουρκική προκλητικότητα δεν είναι αν θα οδηγήσει σε ατύχημα στο Αιγαίο αλλά πότε θα γίνει το προδιαγεγραμμένο ατύχημα.
- Γράφει ο Κώστας Αττίας
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τα είπε χωρίς «στρογγυλέματα» στον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (Chairman ΝΑΤΟ Military Committee – CMC) Πτέραρχο Στιούαρτ Πητς (Sir Stuart Peach) και στον Αναπληρωτή Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (DSACEUR) Στρατηγό Τιμ Ράντφορντ (Τim Radford) με τους οποίους είχε τηλεδιάσκεψη.
Στόχος της Ελλάδας είναι να μεταφερθούν αρμοδίως τα σχετικά μηνύματα στους πολιτικούς προϊστάμενους τους ώστε να ασκηθούν πιέσεις στον Ερντογάν να συνετιστεί.
Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έθεσε μάλιστα πέρα από τα ζητήματα των μαχητικών αεροσκαφών και τις δήθεν αβλαβείς διελεύσεις που κάνουν τουρκικά πλοία ως έναν ακόμα επιβαρυντικό παράγοντα στην περιοχή . Επιπλέον ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην πρόσφατη κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης στον Έβρο και στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντας την ως συνεπεία της εργαλειοποίησης του φαινομένου εκ μέρους της Τουρκίας.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στην εκτέλεση παράνομων θαλάσσιων ερευνών και γεωτρήσεων, στην παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και σε άλλες προκλητικές ενέργειες
Πέρα από τα διμερή θέματα συζητήθηκαν ακόμα η κρίση του COVID-19 και ο ρόλος της Συμμαχίας στην αντιμετώπισή του, η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για την ίδρυση του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD COE) στην Κρήτη, η διοργάνωση της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2021, ο μετασχηματισμός του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων άμυνας και ασφάλειας στο πλαίσιο της σε εξέλιξη κατάρτισης του «Concept of Deterrence and Defense of the Euro – Atlantic Area», καθώς και θέματα ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου.