Η παραβατικότητα των Τούρκων εκφράζεται με διάφορους τρόπους στο Αιγαίο. Καθώς κορυφώνεται η προκλητικότητα τους και η αμφισβήτηση της Εθνικής μας Κυριαρχίας και όλο και συχνότερα ακούγονται «ακαταλαβίστικες» λέξεις είναι χρήσιμο να φανούν οι λεπτές διαφορές που τις χωρίζουν για να καταλάβει κανείς καλύτερα πως οι Τούρκοι ισορροπούν τις προκλήσεις τους από την ευθεία παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μέχρι την «τροχονομικού» τύπου παράβαση η οποία σαφώς έχει και αυτή υπονοούμενο για την εθνική μας κυριαρχία αλλά τους «ρίχνει στα μαλακά» στα μάτια διεθνών οργανισμών.
- Γράφει ο Κώστας Αττίας
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ παράβασης ΚΕΚ και παραβίασης ΕΕΧ;
Με τα γράμματα ΚΕΚ εννοούμε τους Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας. ΕΕΧ είναι ο Εθνικός Εναέριος Χώρος.
Ο Εθνικός Εναέριος Χώρος παραβιάζεται. Στους Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας έχουμε παράβαση.
Το ΓΕΕΘΑ σε ενημερωτικό του σημείωμα ξεκαθαρίζει:
«Η παραβίαση εναερίου χώρου αφορά την άνευ αδείας πτήση αεροσκάφους άλλου κράτους σε ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο.
Παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας λαμβάνει κατεξοχήν χώρα όταν αεροσκάφος εισέρχεται στο FIR Αθηνών χωρίς να έχει καταθέσει σχέδιο πτήσεως, ήτοι κατά παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας».
Την «αστυνόμευση» της περιοχής μας έχουμε αναλάβει με εντολή του ICAO (ICAO : International Civil Aviation Organization) και οι αρμοδιότητες μας αποσκοπούν «στην εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών πτήσεως σε όλον τον εναέριο χώρο του FIR Αθηνών».
Όταν λοιπόν ένα αεροσκάφος της Τουρκίας πετά αυθαίρετα στην περιοχή ελέγχου πτήσεων Αθήνας, FIR, δημιουργείται κίνδυνος ατυχήματος έχουμε παράβαση ΚΕΚ αλλά δεν παραβιάζεται ο ΕΕΧ απαραίτητα. Παρότι σαφώς η Τουρκία αμφισβητώντας την « Σύμβαση του Σικάγου» και το FIR Αθηνών σαφώς βάζει και άλλες διεκδικήσεις στο τραπέζι.
Ποιος είναι λοιπόν ο ΕΕΧ μας;
Ο Εθνικός Εναέριος Χώρος της Ελλάδας καθορίζεται με νόμο στον οποίο η Τουρκία όταν ψηφίστηκε (1931) δεν είχε καμία ένσταση.
Το εύρος του ορίζεται στα 10νμ. Σημειώνεται πως πέντε χρόνια αργότερα καθορίστηκε η αιγιαλίτιδα ζώνη εύρους 6 ν.μ.
Τι κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο
Η Τουρκία στο Αιγαίο καταπατώντας την αρχή ότι ο «δικαιούμενος το μείζον, δικαιούται και το έλασσον», κάνει και παραβάσεις και παραβιάσεις θέλοντας όχι απλώς να συρρικνώσει την Εθνική Κυριαρχία αλλά να εξαφανίσει την ελληνική παρουσία.
Επιθυμεί να συρρικνώσει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και για αυτό κάνει παραβιάσεις αλλά και να «συνδιαχειριστεί» το Αιγαίο στον χώρο που απομένει κατά την δική της πάντα λογική.
Έτσι με τις πιο «ήπιες» παραβάσεις ΚΕΚ αμφισβητεί πως η Αθήνα μπορεί να έχει τον έλεγχο του εναέριου χώρου του FIR Αθηνών και κάνει το πρώτο βήμα για να «πατήσει πόδι» στο Αιγαίο.