GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Υπήρξαν πραγματικά «Η Πεντάμορφη και το Τέρας»! Η ιστορία τους απέχει πολύ από τα όσα διαβάσαμε…

Μπορεί να είναι μια ιστορία «τόσο παλιά όσο και ο χρόνος», αλλά η «Πεντάμορφη και το Τέρας» δεν είναι ακριβώς όπως την έχουμε ακούσει.

Όπως σε πολλά παραμύθια, έτσι και αυτό που παρουσιάζει η Disney είναι η φιλική προς το παιδί έκδοση μιας ιστορικά σκοτεινής ιστορίας.

Για χιλιάδες χρόνια, τα παραμύθια από όλο τον κόσμο περιείχαν περιγραφές μιας όμορφης νύφης με έναν γαμπρό που έμοιαζε με ζώο. Όταν η γαλλίδα συγγραφέας Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve τελικά δημοσίευσε την πρώτη γραπτή έκδοση της ιστορίας το 1740, βασίστηκε σε μια θλιβερή, αλλά αληθινή ιστορία.

Το πραγματικό «Τέρας» από αυτή την ιστορία ήταν ένας άνθρωπος με μια πολύ σπάνια πάθηση. Ο Petrus Gonsalvus γεννήθηκε το 1537 στις Καναρίους Νήσους και ήταν ο πρώτος άνθρωπος που είχε καταγραφεί ιστορικά να υποφέρει από υπερτρίχωση – γνωστό και ως σύνδρομο του λυκανθρώπου. Η πάθηση αυτή εμφανίστηκε έκτοτε τόσο σε άντρες όσο και γυναίκες και οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν πλήρως την αιτία της, παρά μόνο το 2011, όταν απέδειξαν πως ένα επιπλέον σύνολο γονιδίων στο χρωμόσωμα X μπορεί να μεταβάλλει ένα υπάρχον γονίδιο τριχοφυΐας.  Υπάρχουν λιγότερες από 100 τεκμηριωμένες περιπτώσεις του συνδρόμου στον κόσμο.

Ο Gonsalvus γεννήθηκε τον λάθος χρόνο σε λάθος μέρος. Όταν ήταν μόλις 10 ετών, κλειδωμένος σε ένα κλουβί είχε σταλεί στη Γαλλία ως δώρο για τη στέψη του βασιλιά Ερρίκου Β ‘. Παρόλο που ήταν κλειδωμένος σε ένα μπουντρούμι και αρχικά αντιμετωπίστηκε σαν ένα πραγματικό κτήνος, οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν ένα πραγματικό αγόρι. Εδώ, η ιστορία παίρνει μια φωτεινή στροφή, αφού ο βασιλιάς Ερρίκος αποφάσισε να παράσχει στον Gonsalvus εκπαίδευση. Ο βασιλιάς δεν πίστευε πραγματικά ότι θα λειτουργούσε, καθώς νόμιζε ότι το παιδί είχε και διανοητική καθυστέρηση. Προς έκπληξη όλων κατάφερε να αποκτήσει ευχέρεια σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των λατινικών.

Ο Gonsalvus ήταν τόσο επιτυχημένος που έγινε ένα πολύτιμο μέλος του βασιλικού δικαστηρίου.

Όλα πήγαιναν καλά μέχρι τη στιγμή που έγινε βασίλισσα η Catherine de Medici. Η σύζυγος του βασιλιά Ερρίκου Β πήρε το θρόνο αφού πέθανε και δεν είχε αφήσει τις καλύτερες των εντυπώσεων. Άγνωστο το γιατί, ήθελε να βρει γυναίκα για τον Gonsalvus. Κάποιοι λένε ότι βρήκε ξεκαρδιστική την ιδέα να τον παντρευτεί μια όμορφη γυναίκα, άλλοι λένε ότι ήθελε να δει παιδιά που θα υπέφεραν επίσης από υπερτρίχωση.

Η κοπέλα που βρέθηκε ήταν μια υπηρέτρια, η Catherine. Όποιοι και αν ήταν οι υπολογισμοί της Βασίλισσας, ο Gonsalvus ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες του γάμου του, αφού έμειναν παντρεμένοι για 40 χρόνια και απέκτησαν επτά παιδιά. Όπως και στο κλασικό παραμύθι, φαίνεται ότι έμαθε να τον αγαπά αργά ή γρήγορα.

Δυστυχώς, δεν ήταν όλα ρόδινα. Τα τέσσερα ή πέντε παιδιά του Gonsalvus έπασχαν από υπερτρίχωση και η οικογένεια αποτέλεσε αντικείμενο εκμετάλλευσης από ερευνητές μέχρι… διασκεδαστές! Ακόμα χειρότερα, τα τριχωτά παιδιά απεστάλησαν ως… δώρα στους ευγενείς, ως απόδειξη ότι τα θεωρούσαν περισσότερο… κατοικίδια ζώα παρά ανθρώπους!

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός ιστορικός και βιολόγος Roberto Zapperi δεν ζούσαν ούτε αιχμαλωτισμένοι αλλά ούτε και ελεύθεροι. Στο τέλος, το «τέρας» ούτε καν κηδεύτηκε με θρησκευτική τελετή γιατί θεωρήθηκε περισσότερο ζώο, παρά άνθρωπος…