Μπορεί οι σούπερ τροφές να είναι ωφέλιμες για τον καθένα από εμάς, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένα super foods που ωφελούν περισσότερο τον γυναικείο οργανισμό θωρακίζοντας τον απέναντι σε ασθένειες, όπως είναι η οστεοπόρωση ή ο καρκίνος του μαστού. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι τροφές, όπως παρουσιάζονται στο iatronet.gr, και για ποιον λόγο είναι σημαντικό να τις συμπεριλάβουν οι γυναίκες στη διατροφή τους.
Λαχανίδα
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, που (σε συνδυασμό με το ασβέστιο και την βιταμίνη D) βοηθάει στην προφύλαξη των οστών. Πέρα, όμως, από αυτό, μία μερίδα του περιέχει περισσότερο από το 20% της καθημερινής μας δόσης σε βιταμίνες Α και C.
Σπαράγγια
Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Κ και είναι εξαιρετική πηγή φολικού οξέος, που προλαμβάνει γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα.
Φασόλια
Από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης, χωρίς τα κορεσμένα λιπαρά του κρέατος, αλλά με τεράστια δόση χορταστικών φυτικών ινών. Μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου και των παλμών της καρδιάς.
Γκρέιπφρουτ
Περιέχει μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών, που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς και προφυλάσσουν από εγκεφαλικό. Τα γκρέιπφρουτ περιέχουν λιγότερη ζάχαρη από το πορτοκάλι, πράγμα που τα καθιστά πιο light εκδοχή του αγαπημένου εσπεριδοειδούς.
Μούρα και κεράσια
Οι χρωστικές που περιέχουν είναι και πανίσχυρα αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν τα κύτταρά μας από βλάβες, και διατηρούν τον εγκέφαλό μας στην καλύτερη δυνατή του κατάσταση. Και περιέχουν τεράστιες ποσότητες βιταμίνης C.
Παπάγια
Το εξωτικό αυτό φρούτο παίρνει το έντονο χρώμα του από δύο διαφορετικά αντιοξειδωτικά, το β-καροτένιο και το λυκοπένιο, άρα είναι πρακτικά μία αντικαρκινική βόμβα, που ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του μαστού.
Σαρδέλες
Λιπαρά οξέα ωμέγα-3, βιταμίνη D και ασβέστιο και πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Αυτά τα μικρά ψαράκια είναι ένας διατροφικός θησαυρός που δεν πρέπει να λείπει από την διατροφή μας. Ιδιαίτερα καλή επιλογή για τις εγκύους, καθώς προστατεύουν την υγεία του εμβρύου, βελτιώνουν την ποιότητα του μητρικού γάλακτος, και περιέχουν λιγότερο υδράργυρο σε σχέση με τα περισσότερα άλλα ψάρια.
Λιναρόσπορος
Υπέροχη πηγή φυτικών ινών, αλλά και φυτικές χημικές ουσίες που δρουν σαν οιστρογόνα, ελαττώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, μέσα σε αυτούς και εκείνος του μαστού. Επιπλέον, είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές ωμέγα-3.
Αβοκάντο
Το αβοκάντο περιέχει λιπαρά που ο οργανισμός έχει ανάγκη, τα οποία προστατεύουν τα μάτια και την επιδερμίδα, βοηθούν να αδυνατίσουμε και μπορεί να ρίξουν ακόμη και τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης.
Γλυκοπατάτες
Περιέχουν χαλκό, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6, κάλιο, σίδηρο και β-καροτένιο. Εξαιρετική επιλογή για τις εγκύους, καθώς μπορούν να φροντίσουν για την σωστή ανάπτυξη των πνευμόνων του εμβρύου.