Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο βαθιά επηρεάζουν τα κινούμενα σχέδια την ψυχολογία των παιδιών μας; Πως επιδρούν στη νοημοσύνη και την διαμόρφωση του χαρακτήρα τους; Άλλωστε συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στις πρώτες εκρηκτικές εικόνες που καταγράφονται σε εκείνο το λευκό χαρτί της παιδικής ψυχής. Εικόνες ενός κόσμου από τον οποίο τα παιδιά δεν έχουν ακόμα καταγράψει αρκετές προσλαμβάνουσες, ικανές να αποτελέσουν ένα τοίχος προστασίας απέναντι στα όσα η εικόνα και ο ήχος τους μεταδίδουν με σφοδρή ταχύτητα, ασκώντας τους καταλυτική επιρροή.
Οι περισσότεροι από εμάς που είμαστε σήμερα γονείς έχουμε παρακολουθήσει στην διάρκεια των παιδικών μας χρόνων τις περιπέτειες της Κάντυ Κάντυ. Το κορίτσι με τις ξανθές μπούκλες, τις φακίδες και τα τεράστια πράσινα μάτια ήταν ουσιαστικά πρωταγωνίστριας μιας σαπουνόπερας. Η ζωή της ήταν ένα ατελείωτο μαρτύριο κι εκείνη περίμενε πάντοτε την πρίγκιπα του λόφου να τη σώσει από τη δυστυχία της. Χρόνια αργότερα, όταν αυτή η γιαπωνέζικη σειρά είχε προλάβει να καταγραφεί στο dna μιας ολόκληρης γενιάς, οι παιδοψυχολόγοι έκριναν την προβολή της ακατάλληλη και επικίνδυνη για την ψυχολογία των ανήλικων θεατών.
Αντίθετα με την περίπτωση της Κάντυ, η πιο σύγχρονη Πέππα, το αξιολάτρευτο γουρουνάκι έχει δεχτεί μια σειρά διθυραμβικών κριτικών από τους παιδοψυχολόγους. Διδάσκει το πρότυπο της δεμένης οικογένειας, την αξία της φιλίας και του θάρρους. Μόνο που αυτό το τελευταίο οδήγησε στην απαγόρευση της προβολής της μικρής γουρουνίτσας στην Αυστραλία. Οι ειδικοί θεώρησαν πως η άνεση με την οποία αντιμετωπίζει η Πέππα και οι φίλοι της τα επικίνδυνα ζώα και έντομα μπορεί να αποβεί μοιραία για τα μικρά παιδιά που κατοικούν εκεί.
Οι ηνωμένες πολιτείες και άλλες 120 χώρες του κόσμου έχουν απαγορεύσει την προβολή ορισμένων επεισοδίων της αγαπημένης παιδικής σειρά Μπόμπ ο Σφουγγαράκης. Η χρήση αδικαιολόγητης βίας και η κακή ή καλύτερα ανόητη γλώσσα του σεναριακού κειμένου αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους για αυτή την απαγόρευση. Μάλιστα η εταιρία παραγωγής αναγκάστηκε να αποσύρει πλήρως ένα επεισόδιο στο οποίο προβλήθηκε μια αυτοκτονία.
Τομ και Τζέρυ. Ποιο παιδί δεν έχει παρακολουθήσει τις ατελείωτες περιπέτειες τους. Κι εδώ όμως το έμπειρο μάτι των ειδικών επισήμανε την ακαταλληλότητα μιας σειράς επεισοδίων τα οποία πρόβαλαν το κάπνισμα, το αλκοόλ και την ατιμώρητη βία.
Ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών, ο Ντόναλτ Ντακ έγινε αντικείμενο δικαστικής διαμάχης στη Φιλανδία, όπου και παραμένει απαγορευμένος από το 1970. Το καρτούν θεωρήθηκε πως ταπεινώνει την αξία της οικογένειας, σαμποτάρει τις ηθικές αξίες και επικοινωνεί ως εργαλείο επιτυχίας την αφύσικη εμμονή με το χρήμα.
Η καθολική απαγόρευση των κινουμένων σχεδίων σε ένα σπίτι, στο οποίο μεγαλώνουν παιδιά είναι πέρα από ουτοπική προσδοκία και μια παράλογα αυταρχική απαγόρευση του δικαιώματος στην τεμπελιά και την ελαφριά ψυχαγωγία. Τα περισσότερα σύγχρονα κινούμενα σχέδια έχουν περάσει από την διύλιση των ειδικών και θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ασφαλή. Παρόλα αυτά ένα παιδί της εποχής των σύγχρονων τεχνολογιών καταλήγει να είναι εξαιρετικά απαιτητικό κι έτσι οι σκηνές βίας αποτελούν για τους δημιουργούς συχνά μια εύκολη και αποτελεσματική λύση. Έτσι, πριν επιτρέψετε στο παιδί σας να παρακολουθήσει μια σειρά ή μια ταινία δείτε την εσείς. Αν και σε κάθε περίπτωση, θα ήταν σίγουρα προτιμότερο να πατήσετε το κόκκινο κουμπί του τηλεκοντρόλ και να κάνετε μαζί με το παιδί σας μια βόλτα στη φύση ή στο πάρκο. Να είστε εσείς οι ίδιοι που θα βάλετε τη μολυβιά εκείνης της ημέρας στο άγραφο χαρτάκι της ψυχής του.