Στάχτη και αποκαΐδια άφησαν πίσω τους μεγάλο μέρος του hot spot της Μόριας, στη Λέσβο, τα χθεσινά επεισόδια, με αποτέλεσμα πολλοί από τους 5.700 πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνταν στο hot spot να μείνουν στο δρόμο.
Η φωτιά, που σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε από διαμαρτυρίες μεταναστών, έκαιγε έως αργά το βράδυ, εντός και εκτός του καταυλισμού της Μόριας, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να διασώσουν όσα καταλύματα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ήταν δυνατό.
Αιτία για τα επεισόδια, που ξεκίνησαν περίπου στις 7 το απόγευμα, με φωτιές και επιθέσεις μεταξύ ομάδων διαφόρων εθνοτήτων -είναι χαρακτηριστικό ότι στο κέντρο φιλοξενίας που μετετράπη σε κέντρο κράτησης διέμεναν 88 εθνικότητες-, φέρεται να ήταν φήμη που κυκλοφόρησε για ομαδικές επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.Όλη μέρα χθες μαίνονταν οι συγκρούσεις μέσα κι έξω από το χοτ σποτ. Άνθρωποι από διάφορες εθνικές ομάδες προσφύγων και μεταναστών που δεν ξέρουν εδώ και μήνες τι θα κάνουν αφού παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί συγκρούονταν και έκαιγαν ο ένας τις σκηνές του άλλου μαζί με όλα του τα υπάρχοντα. Κάποια στιγμή οι φωτιές εξαπλώθηκαν κι έξω από το στρατόπεδο, καίγοντας δεκάδες στρέμματα ελαιοκτημάτων. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν, κι όλα αυτά μέχρι τις 7 περίπου το απόγευμα που η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη.
Οι φωτιές επεκτάθηκαν, καίγοντας εκατοντάδες μικρές και μεγάλες σκηνές. Μαζί με αυτές και τα υπάρχοντα των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτές,. Μάνες με μωρά στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι, παιδιά και άνδρες που έτρεξαν να φύγουν από τη φωτιά με ό,τι ρούχα φορούσαν. Πολλοί από αυτούς ξυπόλητοι.
Οι Άραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι Αφρικανοί κινήθηκαν προς τη Μόρια ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη. Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί μαζί με πολίτες που με άγριες διαθέσεις τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, στέλνοντας τους πίσω. Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν τότε προς τη Μυτιλήνη μέσω της εθνικής οδού στη Λάρσο, διανύοντας με τα πόδια περίπου 25 χιλιόμετρα.
Περίπου τα μεσάνυχτα οι φωτιές έσβησαν και η πρώτη καταγραφή των ζημιών λέει πως καταστράφηκε περίπου το 60% των εγκαταστάσεων. Όσοι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξαναμπήκαν μέσα στο χοτ σποτ δεν βρήκαν παρά μόνο τους σκελετούς των σκηνών τους κάρβουνα, στάχτες και λάσπες από τα νερά της πυροσβεστικής.
Λόγω της φωτιάς που γρήγορα επεκτάθηκε και στα γύρω κτήματα με ελαιόδεντρα, κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση του χώρου των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και τα παιδία μεταφέρθηκαν στη δομή του ΠΙΚΠΑ.
Mεγάλος αριθμός προσφύγων διέφυγε με κατεύθυνση προς το λιμάνι, ωστόσο οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να τους αποτρέψουν και να τους οδηγήσουν πίσω στον καταυλισμό. Πολλοί ωστόσο είναι αυτοί που έχουν διαφύγει και αναζητούνται μέχρι αυτήν την ώρα.
Όσοι ωστόσο από τους πρόσφυγες και μετανάστες επέστρεψαν στον καταυλισμό δεν βρήκαν παρά στάχτες και λάσπες από τα νερά της πυροσβεστικής. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει προειδοποιήσει για έντονες βροχοπτώσεις τις επόμενες ώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε η μεταφορά δύο διμοιριών ΜΑΤ στο νησί. Από τις αρχές γίνονται σκέψεις για να πάνε σε τους μετανάστες σε γήπεδο ή να ναυλώσουν πλοίο για να τους μεταφέρουν, όμως αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο. Οι κάτοικοι ζητούν να ληφθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, καθώς εκφράζουν φόβους ακόμη και για το ενδεχόμενο να υπάρξει νεκρός αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Εντός της ημέρας αναμένεται να γίνει στο νησί σύσκεψη στη Μυτιλήνη με απεσταλμένο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Το Σαββατοκύριακο στα νησιά του Αιγαίου σημειώθηκαν 300 νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, ανεβάζοντας σε 13.536 το επίσημο αριθμό των εγκλωβισμένων στα νησιά.