ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Αισιόδοξο μήνυμα από Θεμιστοκλέους: Άνετα θα φτάσουμε στον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού

Αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού από τον γενικό γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σύμφωνα με τον οποίο θα φτάσουμε άνετα στον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού.

Μιλώντας στο mega, ο γενικός γραμματέας του υπ. Υγείας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, αλλά να μην υπάρχουν πρόθυμοι πολίτες για να τα κάνουν.


«Πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει στα μέσα του καλοκαιριού. Η ημερομηνία δεν μπορεί να καθοριστεί ακριβώς γιατί εξαρτάται από δύο παράγοντες: από τις παραδόσεις και τη συμμετοχή των ηλικιακών ομάδων» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους και υπογράμμισε: «Έτσι όπως κινούνται οι αριθμοί, θεωρούμε ότι η χώρα -χωρίς δυσκολία- θα φτάσει άνετα στον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού. Ίσως υστερούν οι μεγάλες ηλικίες άνω των 80 ετών».
Σχετικά με τον εμβολιασμό των εφήβων,  υπογράμμισε ότι το πρώτο βήμα που απαιτείται και το οποίο αναμένεται το προσεχές διάστημα είναι η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την επέκταση της άδειας χρήσης στις ηλικίες 12 – 15 ετών.

«Ακολούθως, αυτό θα συζητηθεί και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, φαντάζομαι ότι και από εκεί θα έχουμε το “πράσινο φως” και επιχειρησιακά θα κατεβαίνουμε όπως κατεβαίνουμε τις υπόλοιπες ηλικίες και θα φτάσουμε στην ηλικιακή ομάδα των εφήβων ηλικίας 12 – 15 ετών» σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας ότι «η Pfizer έχει αυτή τη στιγμή άδεια για χρήση του φαρμάκου από την ηλικία των 16 ετών».
Για το ενδεχόμενο ο εμβολιασμός των εφήβων να γίνει εντός του καλοκαιριού, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υποστήριξε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των παραδόσεων των εμβολίων και από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το «άνοιγμα» των ηλικιακών ομάδων.
Όσον αφορά στο «πράσινο πιστοποιητικό», ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως αυτό θα περιλαμβάνει τους πλήρως εμβολιασμένους, όσους έχουν νοσήσει, καθώς και αυτούς που έχουν αρνητικό τεστ. «Για το εσωτερικό ισχύει ότι τα παιδιά άνω των 5 ετών για να ταξιδέψουν χρειάζεται να έχουν υποβληθεί και αυτά σε self test», συμπλήρωσε.

«Δεν πετάμε εμβόλια» ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του κ. Θεμιστοκλέους σχετικά με την αναπλήρωση των χαμένων δόσεων, ενώ για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σημείωσε ότι «θα μπορούσε να συζητηθεί σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που η επαγγελματική τους δραστηριότητα σχετίζεται με την υγεία πολλών ανθρώπων, όπως οι υγειονομικοί ή τα άτομα που εργάζονται σε οίκους ευγηρίας». «Αυτό όμως είναι ένα ενδεχόμενο που θα εξεταστεί αργότερα και όχι σε αυτή τη φάση» τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


Για τη δυνατότητα να αλλάξουν εμβόλιο οι πολίτες που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε πως η σύσταση των επιστημόνων είναι συνεχίζεται ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο, πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις.
«Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, δεν έχει μελετηθεί σε τέτοιο βαθμό η κάλυψη της ανοσίας με αλλαγή του εμβολίου» ξεκαθάρισε ο κ. Θεμιστοκλέους και υπογράμμισε πως η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι να συνεχίζεται ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο, εκτός των περιπτώσεων που εμφανίστηκαν συγκεκριμένα προβλήματα, οι οποίες έχουν εκτιμηθεί από τους επιστήμονες».
«Πιστεύουμε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε το σχέδιό μας για τον κατ΄οίκον εμβολιασμό» πρόσθεσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος συμπλήρωσε πως ξεκινά ο εμβολιασμός ειδικών κατηγοριών όπως οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι τρόφιμοι των φυλακών, οι τοξικοεξαρτημένοι και άλλοι.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας τοποθετήθηκε σχετικά με τις αναφορές για παρενέργειες από τον εμβολιασμό των πολιτών. «Τα σοβαρά περιστατικά που έχουν αναφερθεί στην Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ είναι τα τέσσερα περιστατικά τα οποία γνωρίζουμε και έχει αξιολογήσει η Επιτροπή του ΕΟΦ και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες ή ακόμα και αύριο» σημείωσε.
«Όλα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν υπάρχουν άλλα περιστατικά» συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ για το ενδεχόμενο τα περιστατικά αυτά να οδηγήσουν σε πρόωρη παύση των εμβολιασμών με το σκεύασμα της Astrazeneca, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας τόνισε πως δεν θεωρεί πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο. «Να πούμε ότι πέρα από τα περιστατικά, πολλές χιλιάδες κόσμου έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Astrazeneca και αυτοί είναι οι αριθμοί που κινούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Σε κάθε περίπτωση όλα τα επιστημονικά όργανα και οι επιστήμονες είναι σε επαγρύπνηση, ώστε να αξιολογούνται αυτά τα περιστατικά και να λαμβάνονται οι αποφάσεις» συμπλήρωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.