ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακόμα και φυλάκιση για όσους κυκλοφορούν με ανασφάλιστα- τεράστια τα νέα πρόστιμα

εθνικη-οδο

Βαρύτατες κυρώσεις έρχονται για 800 χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που κυκλοφορούν ανασφάλιστα στους δρόμους.

Σύντομα το υπουργείο Οικονομικών θα τους στείλει ειδοποιητήρια με τα οποία θα τους γνωστοποιεί ότι επιβαρύνονται με πρόστιμα τα οποία αν δεν πληρώσουν, μαζί φυσικά με τα ασφάλιστρα τότε θα τους επιβληθούν βαρύτατες κυρώσεις

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι θα πληρώνουν για το ανασφάλιστο όχημα παράβολο των 250 ευρώ, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν και διοικητικές κυρώσεις όπως: Η αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες, η αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής και χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Επιπλέον προβλέπονται ποινικές κυρώσεις με φυλάκιση από 2 μήνες.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Δημήτριος Ζορμπάς, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα ανασφάλιστα οχήματα έχουν μειωθεί με αφορμή τη νέα νομοθεσία και δεν ξεπερνούν τις 600.000, αν και κάποια στιγμή στο παρελθόν οι εκτιμήσεις ανέβαζαν τα ανασφάλιστα οχήματα ακόμη και στο 1,5 εκατομμύριο. Η Αστυνομία κάνει 500.000 ελέγχους το μήνα και βρίσκεται ένα 14% ανασφάλιστο, είπε ο ίδιος.

Περίπου 300.000 άνθρωποι με το προηγούμενο καθεστώς γυρνούσαν από εταιρεία σε εταιρεία, χωρίς να πληρώνουν εκμεταλλευόμενοι τα παραθυράκια της νομοθεσίας επιβαρύνοντας το κοινωνικό σύνολο. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Σαρρηγεωργίου είπε ότι τα ασφάλιστρα έχουν πέσει 25% τα τελευταία δύο χρόνια και η τάση είναι περαιτέρω πτωτική.

Με το νέο νόμο 4261/2014 (άρθρο 169) επέρχονται οι εξής σημαντικές αλλαγές:

Η σύμβαση της υποχρεωτικής ασφάλισης του αυτοκινήτου καθίσταται ρητά σύμβαση ορισμένης διάρκειας, γεγονός που σημαίνει ότι η ασφάλιση ισχύει για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται με ακρίβεια στο ασφαλιστήριο και επομένως ότι έχει συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα έναρξης και συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα λήξης.

Ανανέωση της ασφαλιστικής σύμβασης ή σύναψη νέας ασφάλισης επιτρέπεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή από τον ασφαλισμένο του αντίστοιχου ασφαλίστρου. Για τον λόγο αυτό, ο Νόμος απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρίες να παραδίδουν ασφαλιστήρια συμβόλαια, εάν προηγουμένως δεν έχουν εισπράξει το ασφάλιστρο που αναλογεί στην παρεχόμενη κάλυψη.

Το ασφαλιστήριο, είναι από εδώ και στο εξής το έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύεται η σύναψη της ασφάλισης. Το γνωστό αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης καταργήθηκε και δεν αποτελεί πλέον αποδεικτικό της ασφάλισής σας.

Σε περίπτωση που έχει καταβάλει ο καταναλωτής το ασφάλιστρο, αλλά δεν έχει ακόμα παραλάβει το ασφαλιστήριο, ο Νόμος προβλέπει ότι, μέχρι να το παραλάβει, η σύναψη της ασφάλισης θα αποδεικνύεται για τις πέντε πρώτες ημέρες της κάλυψης από την απόδειξη πληρωμής του οφειλόμενου ασφαλίστρου.

Επομένως, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχει πάντα μαζί του την απόδειξη πληρωμής του ασφαλίστρου καθώς και το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρίας που σχετίζεται με τη σύναψη της ασφάλισης του οχήματος έναντι του συγκεκριμένου ασφαλίστρου. Ενδεικτικά το έγγραφο αυτό το οποίο πρέπει να συνοδεύει την απόδειξη της πληρωμής του ασφαλίστρου, μπορεί να είναι η ειδοποίηση πληρωμής.

Πηγή: Ημερησία