Τα ξημερώματα της Κυριακής, 26 Οκτωβρίου (Σάββατο νύχτα προς Κυριακή δηλαδή), το ρολόι θα μας… επιστρέψει τη μια ώρα ύπνου που μας χρωστούσε από το Μάρτιο, όταν γυρίσαμε τα ρολόγια στη θερινή ζώνη ώρας.
Έτσι στις 4.00 ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες του ρολογιού θα κάνουν μια στροφή προς τα πίσω ώστε να δείχνουν 3.00 καθώς το βόρειο ημισφαίριο μπαίνει στη χειμερινή ζώνη ώρας (ή την «κανονική» όπως συνηθίζεται να λέγεται).
Γιατί αλλάζει η ώρα;
Ο πρώτος που είχε την ιδέα για την αλλαγή της ώρας ήταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ο οποίος το 1784 πρότεινε την εφαρμογή μιας «τεχνητής» ώρας για να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως τους θερινούς μήνες. Απώτερος σκοπός βέβαια ήταν ο περισσότερος χρόνος για οικονομικές δραστηριότητες.
Το μέτρο εφαρμόστηκε ουσιαστικά στον 20ο αιώνα όταν μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο η ανθρωπότητα (εντάξει οι ηγέτες κυρίως) κατάλαβαν ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να εξοικονομηθούν πολύτιμοι ενεργειακοί πόροι.
Στη χώρα μας τα ρολόγια άρχισαν για πρώτη φορά να πηγαίνουν «πίσω-μπρος» το 1973. Μάλιστα το 1997 διατυπώθηκε η πρόταση να μην γίνεται αλλαγή ώρας για να συγκλίνουμε «ωρολογιακά» με την κεντρική Ευρώπη.
Κοινή πολιτική ρολογιού έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1996. Η αλλαγή της ώρας είναι κατοχυρωμένη με κοινοτική οδηγία (2000/C 337 Ε/18).
Σήμερα, 70 χώρες σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν το μέτρο της αλλαγής ώρας.
Ποια είναι η πραγματική ώρα;
«Τεχνητή» ώρα θεωρείται η θερινή ώρα οπότε στην ώρα Γκρίνουιτς (η ώρα παγκοσμίως μετρά με βάση τον πρώτο μεσημβρινό, αυτού του αστεροσκοπείου Γκρίνουιτς στην Αγγλία) προσθέτουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα 3 ώρες (η χειμερινή ώρα Ελλάδας είναι ώρα Γκρίνουιτς +2 ώρες).
Και ποιος κρατά το… χρόνο στα χέρια του;
Το ρολόι στην Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, είναι το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και που ορίζει – βάσει της κοινοτικής οδηγίας- πότε το ρολόι θα πάει μπρος και πότε πίσω.
πηγή : news.gr