ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναγκαστικές άδειες, διαθεσιμότητα, καθυστερήσεις στους μισθούς για χιλιάδες εργζόμενους

Αναγκαστικές άδειες, διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία, καθυστερήσεις πληρωμών. Η τραπεζική αργία και ο έλεγχος κίνησης κεφαλαίων αποτελειώνουν πληγωμένη ελληνική αγορά εργασίας.

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναζητούν τρόπους μείωσης του κόστους. Δεν λείπουν ωστόσο και εκείνοι που σπεύδουν στον αντίποδα να προπληρώσουν μισθοδοσίες Ιουλίου ή ακόμη και Αυγούστου, όπως και επίδομα άδειας, υπό τον φόβο ενός ενδεχόμενου κουρέματος των καταθέσεων.

Η πρακτική που έχει εντοπιστεί να εφαρμόζεται πριν ακόμη και από το δημοψήφισμα είναι η επιβολή «υποχρεωτικής αργίας» από εργοδότες που επικαλούνται λόγους ανωτέρας βίας και σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Αν και η λογική είναι η περιστολή του εργασιακού κόστους, συνδικαλιστικά στελέχη επισημαίνουν πως στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει το σύνολο του ημερομισθίου στον εργαζόμενο.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να λάβουν την κανονική άδειά τους αυτές τις μέρες με αποδοχές. Συνδικαλιστικά στελέχη επισημαίνουν πως τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται σε κλάδους όπως η παροχή υπηρεσιών, το εμπόριο, ο επισιτισμός κ.ά., ενώ στις εξαιρέσεις ανήκει ο κλάδος των τροφίμων.

Αλλη πρακτική που εφαρμόζεται είναι η διαθεσιμότητα. Ο εργοδότης κλείνει ένα μέρος ή το σύνολο της δραστηριότητάς του για κάποιο διάστημα και θέτει σε διαθεσιμότητα τους εργαζομένους καταβάλλοντας το 50% του μισθού. Συνδικαλιστές εκτιμούν πως την περασμένη εβδομάδα τα φαινόμενα αυτά επηρέασαν το 10%-15% του ιδιωτικού τομέα.

Ενδεικτικό είναι πως έχει πληγεί και ο κλάδος της εστίασης, με συνδικαλιστές να υποστηρίζουν πως ταβέρνες κι εστιατόρια οδηγούν εργαζόμενους σε αναγκαστικές άδειες ή εκ περιτροπής εργασία.

«Ο ιδιωτικός τομέας είναι ακόμη μία φορά το θύμα. Ελπίζουμε να υπάρξει συμφωνία και να εξομαλυνθεί η κατάσταση», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, Παναγιώτης Προύντζος.

Οι καταγγελίες έρχονται κυρίως από την ηπειρωτική Ελλάδα και από περιοχές με μέτρια ή χαμηλή τουριστική κίνηση, εξηγεί ο ίδιος κι εκτιμά πως δεν αποκλείεται σε αυτές τις περιοχές να αγγίζουν σχεδόν το μισό προσωπικό στον χώρο της εστίασης, δηλαδή ίσως και 20.000 άτομα.

Στον ξενοδοχειακό κλάδο δεν έχουν αναφερθεί αντίστοιχα φαινόμενα, ωστόσο χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν μείνει εκεί -όπως και σε άλλους τομείς της οικονομίας- χωρίς μηνιάτικο. Σύμφωνα με τον κ. Προύντζο, ένα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων στα τουριστικά επαγγέλματα και τον επισιτισμό πλήρωσε μέσω ηλεκτρονικής πίστωσης, ενώ ελάχιστοι έχουν πληρώσει σε μετρητά. Η απλήρωτη εργασία εντείνεται στη σκιά των capital controls και σε κλάδους με μεγάλη επισφάλεια, όπως είναι οι εταιρείες φύλαξης, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, κούριερ κ.λπ. Εργατολόγοι επισημαίνουν πως υπό προϋποθέσεις επιτρέπεται μόνο η μετατροπή σύμβασης πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής και η διαθεσιμότητα με καταβολή 50% του μισθού. Αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών δεν θεωρείται σύννομη.

Πηγή: Έθνος