ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άναψε η φλόγα στο Μαραθώνα – Αύριο το πρωί η εκκίνηση

Με την τελετή αφής της Μαραθώνιας Φλόγας το μεσημέρι του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου του Μαραθώνα ξεκίνησε και η επίσημα ο 35ος Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός.

 

 

«Ο Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, έχει πολυσήμαντες διαστάσεις και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Είναι παρελθόν αλλά και μέλλον μαζί. Είναι θρύλος και μαζί ιστορία. Είναι μαζί διαχρονικές αξίες αλλά και μηνύματα σημερινά. Καλωσορίζω τους 51.000 δρομείς που τιμούν με τη συμμετοχή τους τον 35ο Μαραθώνιο της Αθήνας και εύχομαι να τερματίσουν όλες και όλοι νικητές στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Να γίνουν μέρος της ιστορίας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κ. Κώστας Παναγόπουλος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ηλίας Ψινάκης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχουμε το αναμφίβολο προνόμιο να ζούμε σε καιρούς που η μόνη σταθερά και η μόνη βεβαιότητα είναι η συνεχής αλλαγή. Τα πάντα αλλάζουν. Σύνορα, γλώσσες, ηγέτες, θρησκείες, συμμαχίες μετά άλλον ταινία απροειδοποίητα και απότομα. Όμως για περισσότερο από 15 αιώνες, ο κόσμος στρέφεται για ελπίδα και έμπνευση στο Μαραθώνα και την ουσιαστική αλλά και συμβολική σημασία του επιτεύγματος που συμβολίζει. Σε καιρούς όπου οι αλλαγές είναι συχνά ανεπιθύμητες, ο Μαραθώνας και ο Μαραθώνιος παραμένουν για αμέτρητες γενιές, ένα σημείο αναφοράς που εμψυχώνει και θυμίζει σε όλους ότι η αυταπάρνηση, η επιμονή και η αποφασιστικότητα θα νικήσουν, θα επιβιώσουν και θα εμπνέουν τη ζωή και τον αθλητισμό».

Η τελετή ξεκίνησε με ένα δρώμενο που περιγράφει τη μάχη του Μαραθώνα και τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου πατώντας στα χνάρια του Ημεροδρόμου υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Φωκά Ευαγγελινού. Στο ρόλο του αφηγητή ο Δημήτρης Λιγνάδης, στο τραγούδι η Χριστίνα Μαξούρη, στο ρόλο του ημεροδρόμου ο Γιώργος Παπαδόπουλος. Την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης ανέλαβε ο Αλέξης Κωστάλας.

Σειρά είχε η λαμπαδηδρομία που πραγματοποιήθηκε ως τον Βωμό δίπλα στην Ιστορική Αφετηρία με τη συμμετοχή σχολείων, κοινωνικών φορέων, προσωπικοτήτων από την ελληνική και διεθνή σκηνή της πολιτικής, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Τη Μαραθώνια Φλόγα παρέλαβαν από τον Τύμβο και από το χέρι της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Μαραθωνίου Ρόουζ Τσελίμο ο πρωταθλητής Ευρώπης στα 400 μ. μετ εμποδίων Περικλής Ιακωβάκης και η πρωταθλήτρια του ύψους στις κορασίδες Παναγιώτα Δόση, ενώ τα τελευταία μέτρα της διαδρομής των 5 χλμ έως την αφετηρία τη φλόγα κράτησαν η Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης στα 10χλμ Έλενα Μέγιερ και η πρωταθλήτρια του Μαραθωνίου, Γκλόρια Πριβιλέτζιο. Τον βωμό άναψε η Μαίρη Κεϊτάνι από την Κένυα που κέρδισε τον Μαραθώνιο του Λονδίνου σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ στις γυναίκες.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής Πολιτείας, της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS), με τη συμμετοχή των Δήμων της μαραθώνιας διαδρομής και βεβαίως των Δήμων Μαραθώνα και Αθήνας και με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Κεϊτάνι και Κιπτσόγκε οι κορυφαίοι της χρονιάς στα βραβεία της AIMS

Το βράδυ της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου σε μια λαμπρή τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών απονεμήθηκαν τα βραβεία στον καλύτερο και την καλύτερη μαραθωνοδρόμο της χρονιάς από τη Διεθνή Ένωση Μαραθωνίων Δρόμων και Μεγάλων Αποστάσεων – AIMS.

Τα βλέμματα της παγκόσμιας δρομικής κοινότητας ήταν στραμμένα στην Ελλάδα και στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος όπου οι αθλητές με τις κορυφαίες επιδόσεις, αλλά και οι διοργανώσεις που ξεχώρισαν για το κοινωνικό τους πρόσωπο και το φιλικό προς το περιβάλλον προφίλ τους, τιμήθηκαν. Νικήτρια στις γυναίκες αν άκυρη θήκες, η αθλήτρια με την κορυφαία επίδοση στον κόσμο, η Μέρι Κεϊτάνι. «Κάθε φορά που θα βλέπω αυτό το βραβείο θα θυμάμαι την Αθήνα. Ευχαριστώ την AIMS για την μεγάλη τιμή», δήλωσε η Κεϊτάνι.

Όπως το 2015 και το 2016 έτσι και το 2017 κορυφαίος μαραθωνοδρόμος της χρονιάς αναδείχθηκε ο Ελιουντ Κιπτσόγκε. Ο αθλητής από την Κένυα, ο οποίος ήταν νικητής στον μαραθώνιο του Βερολίνου, όπου και σημείωσε την κορυφαία επίδοση στον κόσμο.

Στην χώρα μας βρέθηκε και πάλι η Ρόζα Μότα, η «χρυσή» ολυμπιονίκη της Σεούλ και μία από τις καλύτερες μαραθωνοδρόμους όλων των εποχών, αυτή τη φορά για να τιμηθεί με το βραβείο «Έργο ζωής», της AIMS.

Στον μαραθώνιο του Μεντελίν πήγε το «κοινωνικό» βραβείο. Ο Μαραθώνιος Μεντελίν υποστηρίζει το UFC από το 2003 χρηματοδοτώντας την αποκατάσταση ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί από νάρκες, ενώ έχουν βοηθήσει άλλους δρομικούς αγώνες που γίνονται για την ενημέρωση του κόσμου σε θέματα Καρκίνου του μαστού.

Ο Μαραθώνιος του Κέιπ Τάουν έχει συμπεριλάβει περιβαλλοντικές πρακτικές και στόχους στην «καρδιά» του ίδιου του αθλητικού γεγονότος. Ένα εκτενές περιβαλλοντικό και διαχείρισης απορριμμάτων πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί με στόχο τη μηδενική παραγωγή αποβλήτων, στόχος που επετεύχθη στον αγώνα του 2017. Για το λόγο αυτό η AIMS επέλεξε να τιμήσει το μαραθώνιο του Κέιπ Τάουν, με το «Πράσινο» βραβείο.

Επίσης βραβείο έλαβε ο σύλλογος δρομέων υγείας Αθήνας, για την προσφορά του και συγκεκριμένα βραβεύτηκε η πρόεδρος κυρία Ελένη Μπερτσάτου και το ιδρυτικό μέλος κ. Κώστας Τσαγκαράκης.